100 millioner kroner uddeles i kommunal partistøtte: Ingen fører kontrol

Muligt misbrug af partistøtte i to aktuelle sager kalder på indførelsen af kontrol, vurderer ekspert.

I Syddjurs Kommune glæder Det Konservative Folkeparti sig over at være gået fra at være én mand i byrådssalen til fem mandater.

Valget betyder ikke kun flere kollegaer, men også flere partistøttekroner i pengekassen.

- Vi er gået fra at have 7.000 kroner til knap 31.000 kroner i årlig partistøtte, forklarer Tommy Bøgehøj, byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Syddjurs Kommune.

I alt er det omkring 100 millioner kroner, der over de fire år, byrådsperioden varer, kan uddeles i partistøtte efter kommunalvalget. Dertil kommer knap 57 millioner kroner, der kan fordeles til partierne, der modtog stemmer til regionsrådsvalget. Det viser en gennemgang, som DR har foretaget.

Med modtagelsen af den offentlige partistøtte følger også en række krav for, hvordan pengene må bruges.

Eksempelvis skal Det Konservative Folkeparti i Syddjurs Kommune bruge alle 31.000 kroner på politisk arbejde i nøjagtig det år, hvor de ansøger om pengene - partistøtteloven fastsætter nemlig, at pengene ikke må spares op år efter år for derefter at blive fyret af på én gang til næste kommunalvalg.

Men det er dog en regel, som Det Konservative Folkeparti ikke overholder, fortæller Tommy Bøgehøj.

- Vi sparer dem op. Nu vil vi fremadrettet få godt 31.000 kr. om året, og der vil 90 procent af de penge blive lagt i kassen frem til næste valgkamp. Så de penge ligger klar til at gå ud og føre valgkamp, forklarer han.

Hvad nu, Tommy, hvis jeg fortæller dig, at det må man faktisk ikke?

- Ja, jeg ved godt, at der er de regler, men der er jo ingen afkrævning på afregning af det.

Det vil sige, at selvom I godt er bevidste om, at I faktisk skal bruge de 31.000 kr. i indeværende år, så vælger I alligevel at spare dem op til næste valg?

- Ja. Du kan jo sige, at vi udøver nogle aktiviteter og indkøber noget kampagnemateriale hjem og laver flyers og laver forskellige ting, men det er jo ikke sikkert, at vi lige får brugt pengene i løbet af året, og så ligger de over til næste år, forklarer han.

Og hvad tænker du nu, hvor jeg fortæller dig, at I ikke må gøre det. Er det noget, I kommer til at ændre?

- Jeg ved godt - og jeg vidste også godt - at vi ikke må bruge pengene på den måde, men jeg siger bare, at det er det, der sker rundt omkring. Og så kan du sige, at det må man ikke, men det sker i alle politiske partier, fortæller Tommy Bøgehøj.

"Det er helt klart ulovligt"

Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er Tommy Bøgehøjs udtalelser overraskende.

- Man må jo rose ham for hans ærlighed, men til gengæld må man sige, at det, han beskriver, det er helt klart ulovligt. Pengene skal bruges år for år, men der er ingen kontrol af, hvorvidt partierne rent faktisk gør det, siger Roger Buch.

Partierne og listerne, der stiller op til kommunal- og regionalvalget og hvert år kan ansøge om de offentlige støttemidler, skriver under på en tro- og loveerklæring om, at de overholder partistøtteloven, der fastsætter, hvordan pengene skal bruges.

Men hvorvidt reglerne bliver overholdt i virkeligheden, er der til gengæld ingen former for kontrol med, forklarer kommunalforskeren.

- Det er derfor, at man kan have et ulovligt system kørende, som der bliver beskrevet her fra den lokale formand, siger Roger Buch.

Udover eksemplet fra Syddjurs er Dansk Folkeparti i Aarhus Kommune lige nu under efterforskning af Østjyllands Politi for muligt misbrug af partistøtte. Og sagen fra Aarhus Kommune er den eneste kendte af sin slags, mener Roger Buch:

- Vi kommer aldrig til at opdage dem, fordi vi har et system, hvor der ikke er kontrolmuligheder overhovedet. Det er kun, hvis der enten ved en fejl eller åbenlys tilståelse kommer oplysninger frem, der gør, at politiet eller andre myndigheder går ind i sagen.

Kommunalforskeren kalder det nuværende system håbløst, og han mener, at de aktuelle sager tydeliggør, at der bør indføres kontroller med partistøtten.

- Rigsrevisionen er en helt åbenlys aktør, der kunne gøre det. At rigsrevisionen en gang imellem gik på uanmeldt besøg og kulegravede de lokale partiforeningers regnskaber, men så sandelig også deres landsorganisationers regnskaber, siger Roger Buch.

I Syddjurs Kommune mener byrådsmedlem Tommy Bøgehøj, at partistøtten helt bør afskaffes.

- Man burde afskaffe den her form for partistøtte. Jeg mener ikke, at det er en statsopgave at sikre de politiske partiers overlevelse, siger Tommy Bøgehøj.