10.000 gør som Anne: Højskolen gav mig frihed til at turde

Anne Juul Johannessen havde både fag om bandekriminalitet og keramik under sit højskoleophold.

Anne Juul Johannessen er glad for sit højskoleophold, hvor hun kunne lære uden karakterfokus og eksamensstress. (Foto: Kasper Duncan Gram © dr)

Den danske højskolebevægelse fejrer i dag sin 175-års-fødselsdag rundt om i landet.

I begyndelsen fulgte højskolerne N. F. S. Grundtvigs vision om at uddanne især de lavere klasser til at blive ansvarlige samfundsborgere.

I dag er fokus på personlig udvikling, og det har mange unge fået øjnene op for. Sidste skoleår var næsten 9 ud af 10 deltagere på de lange højskoleophold ikke fyldt 25 år.

- Man lærer på en anden og mere lystbetonet måde. Jeg havde helt sikkert ikke turdet vælge sidefaget keramik, hvis jeg skulle op til eksamen i det, griner 21-årige Anne Juul Johannessen.

Hun gik på Grundtvigs Højskole i Hillerød fra januar til juni i år.

Under COP15-klimatopmødet i 2009 gik elever fra Grundtvigs Højskole i Hillerød fra skolen til København i protest mod bilkøer, stigende CO2-udledning og høje togpriser. (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Vælg med hjertet - uden eksamensstress

Undervisningen på højskolen er væsentlig anderledes end for eksempel i gymnasiet:

- Man bor på skolen og tager fag, som ikke er eksamensrettede, men er rettet mod dig og livet. Der er en livsoplysning, som det formelle uddannelsessystem ikke nogensinde kan give, fortæller Johs. Nørregaard Frandsen, der er professor og forsker i kulturhistorie ved Syddansk Universitet.

Anne Juul Johannessen kalder det for 'en gave' at kunne sammensætte sine egne fag:

- Der var ikke noget pensum, for vi skulle ikke op til eksamen. Lærerne valgte det, de brændte for, og vi fik frihed til at prøve en masse ting af, siger hun.

Valget faldt på politik som hovedfag. Hertil kom sidefagene friluftsliv, radikalisering og bandekriminalitet, moderne verdenslitteratur, diagnosekultur, smykkeværksted, keramik og 'gør en forskel'.

Sidstnævnte mundede ud i et arrangement om at nedbryde tabuer mellem børn og unge, hvor rapperen Pede B deltog i en fællesspisning på en lokal skole.

0:00

Fandt højskolen på socialt medie

Både Anne Juul Johannessens bror, mor og mormor har gået på højskole.

Selv faldt hun for Grundtvigs Højskoles mange tilbud efter at have set en bekendt like et opslag på Faceboook.

- Der er nærmest en højskole for enhver smag. Andre højskoler kan være målrettet for eksempel optagelse på journalistikuddannelsen, siger hun.

I dag læser hun teologi på KUA og bor sammen med to venner, som hun mødte på sit højskoleophold.

Der gik omkring 100 personer i 18-28-årsalderen på hendes hold.

Antallet af højskoler toppede senest i 1994 med 107 skoler. I dag er der 73 danske højskoler, hvis man medregner to i udlandet og tre i rigsfællesskabet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter