Mens der er stor boligmangel i København, Odense og andre store danske byer, oplever Aarhus Kommune, at næsten 10.000 lejeboliger står tomme.
Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik fra 1. januar i år.
De mange tomme boliger i kommunen skyldes blandt andet en ubalance mellem udbud og efterspørgsel.
Det mener direktør for Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen.
- Vi har en boligsituation i Aarhus, hvor vi har større udbud end efterspørgsel. Så det er lejers marked, forklarer han.
Lejere bør forhandle husleje ned
Ifølge Aarhus Stiftstidende er det helt præcist 9.670 boliger i Aarhus Kommune, hvor der ikke er tilmeldt et CPR-nummer. Derfor står boligerne teknisk set tomme.
Langt størstedelen af de tomme boliger er etageboliger - det gælder for 7.270 af dem.
Desuden er flere hundrede kollegieboliger, parcel- og rækkehuse ubeboet i kommunen.
Denne boligsituation bør man drage fordel af, mener cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen.
- Vi opfordrer til, at man som lejer forsøger at forhandle sin husleje ned. Jeg synes, at man skal prøve, når der står mange ledige boliger som i Aarhus. Jeg tænker, at man kan presse udlejer, siger han.
Morten Bruun Pedersen forklarer, at mange slet ikke ser denne forhandling med sin udlejer som en mulighed.
- Jeg tror, at der er mange, der tænker, at man ikke kan forhandle lejen på en bolig, men det kan man i mange tilfælde, siger han.
Samme situation i Aalborg
Aarhus er dog ikke den eneste store by, der vælter sig i tomme lejeboliger.
Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter, ser nemlig mange ligheder mellem markedet for lejeboliger i Aarhus og Aalborg.
- Også i Aalborg er der blevet bygget rigtig mange nye boliger, men udbuddet er kommet lidt foran efterspørgslen, og det giver lejeren nogle muligheder lige i øjeblikket, siger han.
I Københavns Kommune er der omvendt stor mangel på boliger, og det skyldes den store befolkningstilvækst, som kommunen har oplevet de senere år, siger Curt Liliegreen.
- Boligmarkedet er noget anderledes i Aarhus og Aalborg end i resten af Danmark i øjeblikket. Her er der bygget rigtig mange nye lejeboliger, men kommunerne har ikke oplevet den samme dramatiske befolkningstilvækst som i for eksempel København, siger han.
Ekspert tvivler på huslejenedsættelse
De mange tomme boliger i Aarhus har fået flere udlejere til at lokke med flere måneders gratis husleje og gavekort til eksempelvis Rema 1000, Jysk eller til køb af håndværkerhjælp.
Men det bliver det svært for lejerne at få nedsat deres husleje permanent. Det vurderer Curt Liliegreen.
- Hvis man som udlejer af et nyere udlejningsbyggeri sætter huslejen ned, så kan man ikke sætte den op igen, så længe lejeren bliver i lejligheden. Det tror jeg, at de fleste udlejere vil forsøge at undgå. Så hvis der er andre veje frem, vil man nok vælge dem, siger han.
På længere sigt vurderer Curt Liliegreen, at markedet for lejeboliger i Aarhus vil finde tilbage i en ligevægt.
- Udbuddet er løbet fra efterspørgslen lige nu, men jeg tror, at efterspørgslen nok skal indhente udbuddet igen, siger han.