100.000 høns måtte aflives i dag: Smitten med fugleinfluenza er 'alvorlig'

Smitten med fugleinfluenza tegner til at blive værre end sidste vinter.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen afliver og kører kalkuner til destruktion på kalkunfarm ved Ruds Vedby på Vestsjælland torsdag den 6. januar 2022. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

På en gård ved Viborg har myndighederne i dag arbejdet med at aflive 100.000 æglæggende høns på grund af fugleinfluenza, der denne vinter rammer danske fjerkræ- og ægproducenter hårdt.

- Det er en rigtigt alvorlig situation, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i brancheorganisationen Danske Æg.

- Nu har jeg været i den her branche i snart 25 år. Det er det voldsomste, jeg kan huske at være udsat for, siger han.

For bare to dage siden blev 60.000 kalkuner aflivet på en farm ved Ruds Vedby på Vestsjælland, og det samlede antal fjerkræaflivninger er indtil videre denne vinter over 200.000.

Flere lande ramt

Sidste vinter ramte fugleinfluenzaen også fjerkræproducenterne hårdt, men i år tegner situationen til at blive værre, vurderer Miki Bojesen, professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

- Det er en meget, meget alvorlig situation for fjerkræproducenterne, for der er et meget højt smittetryk. Vi kan se i denne her vintersæson, at der er rigtigt mange farme, der har været inficeret, i forhold til hvad vi har været vant til tidligere, siger han.

Ægproducenterne regner heller ikke med, at smittespredningen standser lige med det samme.

- Det er nogle alvorlige måneder, vi kigger ind i, men jeg håber, at jeg tager fejl, siger Jørgen Nyberg Larsen fra Danske Æg.

Flere andre europæiske lande er også ramt af smitteudbrud. Smitten kommer ind i landet med vilde fugle, forklarer Miki Bojesen.

Miki Bojesen, professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet fortæller, at smitten kommer ind i landet via vilde fugle. (Foto: (C) DR)

- Den bedste forklaring er, at der er et højere smittetryk fra vilde fugle, som passerer ind over Danmark. Så man kan sige, at smitten nærmest regner ned, i hvert fald er der masser af fugle, der raster i Danmark i både Sønderjylland og Sjælland især, men nu også andre steder i landet.

- Så det er et billede på, at rigtig mange vilde fugle er inficeret eller bærer fugleinfluenza, siger han.

Følelser og økonomi

Dagens aflivning ved Viborg foregår ifølge Fleming Kure Marker, veterinærchef i Fødevarestyrelsen Nord, ved såkaldt helhus- gasning, hvor alle høns i et hus aflives samtidigt og bagefter samles ind.

- Vi gør jo det, vi kan, hver gang der er et udbrud og slår dem ned for at begrænse smitten, men det er klart, at det er omsiggribende i år. Det må vi erkende, siger han.

- Og det har jo stor betydning for de producenter, der skal slå deres dyr ned. Det er en stor følelsesmæssig påvirkning af dem, og det har også nogle økonomiske konsekvenser.

Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen aflivede torsdag tusindvis af kalkuner på en farm ved Ruds Vedby på Vestsjælland på grund af udbrud med fugleinfluenza. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Ifølge Jørgen Nyberg Larsen fra Danske Æg kan det være svært for ejerne, når en besætning bliver ramt af smitte.

- De kan se deres dyr bare dø fra en side af nede i staldene, uden at du kan gøre noget ved det.

- Vi har oplevet dødeligheder på over 90 procent i løbet af 48 timer, og der er ikke noget værre, end hvis du har gået og passet dine dyr igennem flere måneder, og de så lige pludselig ligger og dør. Det må være forfærdeligt, siger han.

Staten erstatter de døde dyr, men ifølge Jørgen Nyberg Larsen kan der nemt gå seks måneder, inden en ægproducent igen har fået genetableret sin produktion.

Rammer eksporten

Fugleinfluenzaen truer også med at ramme dansk eksport, da lande uden for EU lukker for import af danske varer, eksempelvis slagtekyllinger.

- Det får jo betydning for vores eksportmarkeder. Der vil være markeder, der lukker ned, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Både private og professionelle, der holder fjerkræ, skal tage deres forholdsregler for at forhindre spredning af smitten, forklarer Fleming Kure Marker, veterinærchef i Fødevarestyrelsen Nord.

- Alle, der har fjerkræ, og det gælder sådan set i hele landet, skal holde deres fjerkræ under tag og fodre dem under tag eller have net over deres hønsegård, siger han.

FacebookTwitter