1.017 nye smittede: Lange ventetider på at få foretaget coronatest

Der har været seks nye dødsfald som følge af corona. 136 patienter er nu indlagt.

Testcenter Danmark melder om ventetid til coronatest flere steder. (arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Anden bølge af corona-smitte lader til stadig at være i færd med at ramme Danmark.

Yderligere 1.017 er det seneste døgn registreret smittet med coronavirus. Der har desuden været seks nye dødsfald relateret til covid-19.

136 er nu indlagt - det er én mindre end i går.

18 patienter ligger nu på intensivafdelinger - af dem er 15 i respirator.

Det viser dagens opgørelse fra Statens Serum Institut.

Fordeler man de smittede på den dag, de fik taget prøven, ser kurven stadig ud til at stige en smule.

Mandag denne uge er den nyeste dag, der ligger fulde testresultater fra, og det er samtidig dagen med det højeste antal smittede siden foråret.

Der er dog også små positive tegn i dagens tal. Andelen af de testede, der viser sig at være smittede, er faldet fra 1,8 til 1,5.

Det skyldes til dels, at der er flere, som har ladet sig teste, men hvis den reelle smitte i samfundet havde været stigende, kunne man også forvente, at dette tal ville stige.

Københavns Vestegn hårdt ramt

Høje-Taastrup og en håndfuld andre kommuner på den københavnske vestegn er stadig hårdest ramt, når man tager højde for indbyggertal. Høje-Taastrup har haft 407 smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge. Myndighedernes bekymringsgrænse er 20 pr. 100.000.

I det hele taget er smitteniveauet højt. 94 af 98 kommuner ligger nu over bekymringsgrænsen. Kun Ærø og Samsø har ikke haft nye smittede.

To dages ventetid til coronatest

Hvis du skal have taget en coronatest, så skal du i flere dele af landet væbne dig med tålmodighed.

For hos flere testcentre er der nemlig lange ventetider, hvis du gerne vil have foretaget en helt almindelig coronatest, hvis man ikke har symptomer eller er nær kontakt til en syg.

11 testcentre ud af 32 har to eller flere dages ventetid, før man kan få taget en test.

Og det er ikke helt tilfredstillende mener, Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet.

- Det er ikke helt godt nok. Det, synes jeg, man skal arbejde kraftigt for at reducere, specielt når man har en meget aktiv teststrategi, lyder det fra virologen.

Virolog og professor på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen er enig i, at det ikke lever op til de forventninger, som vi burde have til systemet.

- Det er altid vigtigt, at man kan blive testet og få var hurtigst som muligt. Men det er også vigtigt, at vi pririterer vores ressourcer, så folk med symtomer og nære kontakter til syge bliver testet først, siger Allan Randrup.

- Det er det sundhedsfaglige, der for mig er vigtigst. Det er, at sundhedssporet bliver prioriteret.

Der er i Danmark et mål om, at ventetiden på en coronatest helst skal være under 24 timer.

Midtjylland hårdt ramt

Et af steder, hvor man skal vente længe, er i Aarhus. Her skal man vente mellem tre og fire dage i øjeblikket, før man kan blive testet.

- I Aarhus har man jo specifikt bedt alle unge mellem 15 og 24 år om at blive testet, så det giver en kæmpe pukkel. Men det er netop, når puklen er der, at systemet skal virke, lyder det fra Søren Riis Paludan.

Hele Midtjylland er hårdt ramt af ventetider. Her der mere end to dages ventetid i mere end halvdelen af testcentrene. Kun i Viborg kan man få en test samme dag, som man bestiller den.

Derudover er der mere end to dages ventetid i byer som Odense, Slagelse, Næstved, Kolding og Nykøbing Falster.

Men selvom der flere steder er lange ventetider for at blive testet, så ser det ud til at gå godt med at få analyseret de tests, der bliver foretaget.

Testcentrene overholder regeringens mål om, at 80 procent skal have svar senest dagen efter testen er foretaget. Ifølge den seneste opgørelse fra 25. oktober fik 88 procent af de testede svar samme dag eller dagen efter.

Facebook
Twitter