1.056 er registreret smittet med coronavirus på lidt over et døgn

- Det er meget, meget højt tal, som gør indtryk, siger SSI-direktør Kåre Mølbak.

Antallet af indlagte er steget markant med 18 flere end i går, så 145 personer nu er indlagt med coronavirus. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

1.056 personer er blevet testet positiv for smitte med coronavirus siden i går.

Det er det højeste smittetal siden foråret, men det skal tages med forbehold, da tallet dækker over 28 timers tests og ikke de vanlige 24 timer på grund af tekniske problemer. Det er altså kunstigt højt.

Ifølge Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, ligger det seneste døgns smittetal på niveau med dagen før, hvor 945 personer blev registreret smittet.

- Men det er et meget, meget højt tal, som gør indtryk, uanset om det er indsamlet over 28 timer eller 24 timer, siger Kåre Mølbak.

Seks personer er døde med coronavirus siden i går.

Antallet af indlagte er også steget markant med 18 flere end i går, så der nu er 145 personer indlagt med coronavirus på danske hospitaler. Det er det højeste antal indlæggelser siden midten af maj.

17 af de indlagte er på intensiv, hvor 12 patienter er i respiratorbehandling.

Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut, der i dag har været forsinket på grund af tekniske problemer.

Smittetallene har i løbet af den seneste uges tid ligget på et så højt niveau, at der i løbet af ugen gentagne gange har været tale om en ny rekord i antallet af nye daglige smittetilfælde. Det seneste døgn er ingen undtagelse.

Dagens smitteltal er baseret på 59.536 test. Dermed har næsten 1,8 procent af prøverne vist sig at være positiv, hvilket er et relativt højt niveau i forhold til tidligere i epidemien.

De nye tal er dog ikke direkte sammenlignelige med smittetallene i foråret, da der nu testet langt flere end i epidemiens første måneder.

Overlæge: Supertankeren skal vendes

Lars Østergaard, der er ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital, kalder den seneste uges udvikling i coronatallene for en 'hastig stigning'.

Han udtaler sig med forbehold, da Statens Serum Institut endnu ikke har opdateret alle tal for i dag.

- Det tyder på, at der stadig kommer flere og flere smittede i Danmark. Og derfor gælder det også om at sætte hurtigt ind, hvis udviklingen skal vendes, siger han.

Det bliver nemlig i stigende grad sværere at bremse smitten, sådan som den stiger lige nu.

- Hvis man bruger billedet af en supertanker, så kan man sige, at det bliver sværere at vende den supertanker, jo hurtigere den sejler.

Statens Serum Institut har endnu ikke offentliggjort det aktuelle kontakttal - altså tallet for, hvor mange andre personer et sygdomstilfælde bringer smitten videre til.

Og dermed mangler en vigtig indikator for, hvor alvorlig situationen er. Senest lå kontakttallet på 1,2.

- Ud fra de tal, vi har nu, så tyder det ikke på, at det tal er blevet mindre, siger Lars Østergaard.

Han mener dog ikke, at situationen lige nu er ligeså alvorlig som i foråret, hvor der blev testet langt færre.

-Smitten har nok ikke så lige så meget fart på. Dengang var der formentlig mange smittetilfælde, som man ikke kendte til, siger Lars Østergaard og forklarer:

- Vi kan jo se på tallene for overstået infektion og sammenholde dem med de tal, vi kender for udviklingen af antistoffer. Det tyder alt sammen på, at der nok har været tale om flere end tusind smittede på en enkelt dag tilbage i foråret.

Pressemøde i dag klokken 17

Ikke desto mindre har udviklingen i epidemien fået myndighederne til at sætte ind med en række tiltag, der skal få smittekurven til at vende.

Det betyder, at der er blevet justereret på forsamlingsforbuddet, så det fra i dag kun er tilladt at samles op til 10 personer.

Samtidig er det fra i dag forbudt at sælge alkohol fra klokken 22 om aftenen. Det gælder alle steder - også steder med take away, dagligvarebutikker, tankstationer og kiosker.

Fra torsdag den 29. oktober er der også nye krav om brug af mundbind, som skal bæres alle indendørs steder med offentlig adgang. Det vil blandt andet sige i supermarkeder, storcentre og hos lægen, ligesom at det fortsat skal anvendes i den kollektive trafik.

De nye restriktioner har medført en lang række spørgsmål om, hvordan og hvorledes de skal fortolkes. Det skulle der gerne komme flere svar på, når myndighederne afholder pressemøde klokken 17 i dag.

Med på pressemødet er:

  • Direktør Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen.

  • Direktør Kåre Mølbak, Statens Serum Institut.

  • Rigspolitichef Thorkild Fogde, Rigspolitiet.

  • Direktør Anne Lykke Petri, Styrelsen for Patientsikkerhed.

Rettelse 26. oktober: Det fremgik af første version af denne artikel, at smittetallene var for det seneste døgn. Men det korrekte er de seneste 28 timer, hvilket først blev kendt kort tid efter udgivelsen af artiklen.

Facebook
Twitter