11-årig voldtaget af 'rollemodel' i Red Barnet Ungdom: 'Vi er rystede'

En 29-årig mand har erklæret sig skyldig.

De to mænd er ikke længere en del af Red Barnet Ungdom. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Nogle børn har brug for en voksen ven, der ikke er deres far eller mor.

I Red Barnet Ungdom kalder de det rollemodeller, som skal give børnene "tryghed, omsorg og gode oplevelser".

Men nu er en sag om grove overgreb dukket op, og den ryster hele organisationen.

Et 11-årigt barn fra Vejle-egnen er blevet udsat for voldtægt og overgreb af to mænd på 28 og 29 år. De er sigtet for sammen at have voldtaget barnet.

- Vi er rystede over, at et barn har været udsat for sådan nogle modbydelige overgreb, siger Astrid Engberg, der er generalsekretær i Red Barnet Ungdom.

Den 29-årige mand var rollemodel i Red Barnet Ungdom, og det var her, han lærte det 11-årige barn at kende.

Overgrebene er ifølge politiets sigtelse foregået mellem december 2018 og januar 2020 og går på voldtægt, anden seksuel omgang end samleje og blufærdighedskrænkelse.

Begge mænd er blevet varetægtsfængslet i løbet af de seneste to uger. Den 29-årige mand har erklæret sig skyldig i Retten i Kolding. Han er desuden sigtet for besiddelse og distribution af børnepornografi.

Et af organisationens kerneområder er netop at bekæmpe seksuelle overgreb mod børn. Og Astrid Engberg kan ikke forklare, hvordan det kan ske, at et barn bliver udsat for overgreb af en person, der er tilknyttet organisationen

- Når efterforskningen afsluttes, så ved vi mere om, hvordan gerningsmanden, og måske gerningsmændene, har arbejdet. Hvordan de har manipuleret med barnet, med familien, med myndighederne og med alle voksne omkring sig.

Den 28-årige har ikke erklæret sig skyldig, som den 29-årige mand har.

Vil gennemgå procedurer

Red Barnet Ungdom kan af hensyn til efterforskningen ikke fortælle mere om den 28-årige. Han har været frivillig i organisationen, men det vides ikke, om han også har været rollemodel for et barn.

Astrid Engberg understreger, at Red Barnet Ungdom allerede gør meget for at baggrundstjekke alle, der er en del af organisationen. Frivillige skal aflevere børneattest, de gennemgår en screeningssamtale med Red Barnet Ungdoms konsulenter, har opfølgende samtaler og får to psykologsamtaler om året.

Hun har ikke viden om, om der er andre børn, der har været i kontakt med eller udsat for overgreb af den 29-årige. Men han har kun fungeret som rollemodel gennem organisationen for den ene barn.

- Det er en dybt uhyggelig og skræmmende sag, og jeg vil gerne sige, at vi tager det utroligt alvorligt, og vi gør allerede rigtig meget for at sikre børnene i vores aktiviteter. Og nu kigger vi alt igennem endnu mere for at sikre børnene, siger Astrid Engberg.

Red Barnet Ungdom tilbyder også psykologhjælp til de frivillige, som er berørt af sagen.

Facebook
Twitter