11-årige Maise med muskelsvind venter på en vaccine, der ikke er godkendt til børn: 'Jeg vil bare så gerne have den vaccine'

Sundhedsstyrelsen har endnu ikke taget stilling til, om corona-vaccinen vil blive tilbudt børn under 16 år.

Maise Brostrøm-Nolan vil holde en kæmpe fest med balloner, når hun er vaccineret mod corona. Men for at det ønske kan gå i opfyldelse, kræver det, at der er en godkendt vaccine til børn - og det har temmelig lange udsigter. Privatfoto.

Der nærmer sig et etårs-jubilæum for familien Brostrøm-Nolan. Der er nu ikke så meget at juble over, de har nemlig været mere eller mindre isoleret i det år, der er gået, siden corona for alvor gjorde sit indtog i Danmark.

Familien har isoleret sig for at beskytte 11-årige Maise, der har muskelsvind, mod corona-virus. Hun har i forvejen nedsat lungekapacitet, og ingen i familien har haft lyst til at finde ud af, hvordan corona ville påvirke hende.

Det har betydet, at Maises forældre, Paul Nolan og Jane Brostrøm-Nolan, har arbejdet hjemme, mens de 11-årige tvillinger Pelle og Maise Brostrøm-Nolan begge har været holdt hjemme fra skole størstedelen af tiden. Familien har ikke besøgt nogen, og gæster i hjemmet har været et sjældent syn.

Maises højeste ønske er at få vaccinen, så hun kan få en normal hverdag.

- Mit allerhøjeste ønske er at komme i skole og være sammen med mine veninder. Jeg vil gerne i skole, jeg vil gerne være sammen med mine veninder, jeg vil gerne i biografen. Jeg vil bare ud at gøre alt det, man kunne inden corona.

Forsøg med vacciner til børn er i gang

Udsigterne til, at Maise Brostrøm-Nolan kan få en vaccine, er dog lange. Ingen af de tre godkendte vacciner i Danmark er nemlig godkendt til børn under 16 år.

Selvom Maise er kronisk syg og indstillet til vaccinen, skal hun derfor ikke forvente, at invitationen til en vaccine er lige på trapperne. Maises læge er mere bekymret for bivirkningerne ved vaccinen end for, at Maise får corona, fortæller forældrene og understreger, at de lytter til lægens vurdering.

- Vi ved ikke noget om det her område, det gør lægerne. Hun er nødt til at vente på, at de professionelle siger god for det, siger Paul Nolan, og Jane Brostrøm-Nolan supplerer:

- Hun kan jo også se på de sociale medier, hvem der får den. Hun kan se, at hendes hjælpere bliver vaccineret, og hun ikke gør. Jeg kan da godt forstå, at det for hende virker mærkeligt.

Var det op til Maise selv, agerede hun dog gerne forsøgskanin.

- Jeg er lidt øv over, at de vælger mig fra. Jeg ved godt, at det måske er farligt, hvis man ikke ved, hvordan jeg reagerer på den. Men jeg vil bare så gerne have den vaccine, så jeg kan få en normal hverdag. Selvom den ikke er testet på børn, ville jeg være helt klar.

Hvorfor det?

- Fordi jeg bare ikke magter et halvt år mere med alt det her corona.

De tre godkendte vacciner i Danmark, er Pfizer, Moderna og Astra Zeneca. Førstnævnte er godkendt til personer over 16 år, mens Moderna og Astra Zeneca er godkendt til personer over 18 år.

Alle tre vaccineproducenter er i gang med at teste deres vacciner på børn og unge, men man skal ikke regne med, at de vacciner ligger klar inden for de næste par uger.

Pfizer er på nuværende tidspunkt i gang med et fase tre studie, hvor 2.200 børn mellem 12 og 15 år modtager de to vaccinedoser. Forsøget forventes afsluttet i august i år, mens selve studiet forventes afsluttet i januar 2023.

Astra Zeneca er i gang med et forsøg, hvor børn og unge mellem seks og 17 år vaccineres mod corona. Forsøget indebærer omkring 300 børn, og de første blev vaccineret i slutningen af februar. Også Moderna er i gang med et forsøg med børn.

Tvillingebror har betalt en høj pris

Uden en umiddelbar udsigt til, at Maise får vaccinen, fortsætter familien derfor den isolation, der foreløbigt har varet et år. Og det begynder at påvirke især husstandens yngste beboere, der begge to savner deres skole.

- Normalt ville jeg se mine veninder meget, men nu er det mine hjælpere, der er blevet mine veninder, fordi de er her så meget, fortæller Maise Brostrøm-Nolan.

Selvom det ikke er myndighedernes anbefaling, at søskende til sårbare børn skal blive hjemme fra skole, har forældrene valgt, at det er det sikreste.

- På en eller anden måde har Pelle betalt en høj pris. I skolen bliver han faktisk mere udsat end Maise, fordi folk ikke holder afstand til ham på samme måde, som de gør til hende. Så det pres har vi fjernet fra hans skuldre, men det er da klart, at han har misset nogle ting.

Pelle og Maise fik lov til at have en næsten normal hverdag fra efter sommerferien sidste år og frem til efterårsferien i oktober, hvor smittetrykket igen begyndte at stikke af. De fik lov til at være af sted nogle timer om ugen, især for deres trivsels skyld.

- Hvis der var nogen, der hostede, gik jeg i panik. Hver gang, der var en lille ting, gik jeg i panik. Jeg var ikke vant til at være sammen med folk og i hvert fald ikke så mange, forklarer Pelle.

Hvorfor gik du i panik, tror du?

- Det er for Maise. Jeg er ikke så bange for selv at få corona, men på det tidspunkt anede vi ikke, hvad der ville ske med Maise, om hun ville lægge mærke til det, eller om hun ville ligge i koma.

Hvornår bliver det?

- Det kan godt være, det er naivt, men jeg troede faktisk, at Maise ville være nærmest den første i Danmark til at få vaccinen. Jeg anede slet ikke, at vaccinen ikke var godkendt til børn. Vi fik en lang næse, siger Jane Brostrøm-Nolan og fortsætter:

- Så tænkte vi, at så den 27. juni har vi den. Da jeg så fandt ud af, at nej, der er Maise heller ikke vaccineret, blev jeg både ked af det og skuffet.

Tilbage står spørgsmålet om, hvornår det bliver Maises tur, så både hun og resten af familien kan gå en lidt mere almindelig dagligdag i møde.

- Havde vi vidst, at Maise fik en vaccine til juni, ville vi godt kunne sige til børnene, at de skulle holde ud lidt endnu. Men når vi ikke aner, hvornår det bliver, er det rigtig svært at sige, de skal være hjemme indtil da, for det er ikke holdbart i forhold til deres trivsel, siger Jane Brostrøm-Nolan.

Derfor giver forældrene også Pelle og Maise lov til mere, end de fik i foråret og efteråret. Det betyder for Pelles vedkommende, at han får en legeaftale indimellem.

Maise selv venter også i spænding.

- Jeg vil gerne vide, om jeg snart kan komme i skole. Er det noget, jeg skal begynde at tælle ned til, eller er det bare sådan, at jeg skal vente i lang tid, spørger hun.

Sundhedsstyrelsen oplyser til DR Nyheder, at man endnu ikke har taget stilling til, hvorvidt børn og unge under 16 år skal vaccineres mod covid-19, når en vaccine er godkendt til målgruppen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk