11 døde med coronavirus i ældreplejen i København

Antallet af døde er steget fra fem til 11 på en dag.

Seks plejehjem i København er ramt af coronavirus. (Foto: © Kåre Viemose, Kaare Viemose/BAM)

11 borgereplejehjem og i hjemmeplejen i København er døde med coronavirus.

Det oplyser kommunens Sundheds- og Omsorgsforvaltning til DR Nyheder. I går var der fem døde borgere i ældreplejen.

Seks af Københavns 43 plejehjem er ramt af coronavirus, og der er lige nu 23 smittede.

- Det er enormt trist, hver eneste gang vi mister en af vores ældre, og vores ældste er særligt udsatte i den her tid. Men det er desværre ikke overraskende, siger sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF).

Kan du forstå, at det som pårørende kan være bekymrende at have sin mor eller far på et plejehjem, hvor smitten spreder sig?

- Jeg tror, at alle er bekymrede i den her tid i forhold til vores ældste, for de er særligt udsatte. Så jeg kan godt forstå, at man er bekymret som pårørende. Men vi gør alt, hvad vi kan for at beskytte de ældre og holde smitten væk, siger Sisse Marie Welling.

Fra udlandet har der været en række tilfælde, hvor plejehjem er hårdt ramt af corona. Senest er det kommet frem, at 250 ældre på plejehjem i Stockholms-området er smittet med corona og 50 af dem er døde.

Sisse Marie Welling arbejder hårdt for, at så omfattende smitte ikke vil ske i København.

- Vi vil ikke se spredning, som man har set i andre lande, og derfor samarbejder vi både med de plejehjemslæger, der er derude, med Sundhedsstyrelsen og med regionen for at få stoppet spredningen, hvis den er kommet inden for dørene på et plejehjem, siger hun.

Tiltagene indebærer blandt andet besøgsforbud, isolation i egen bolig ved mistanke om coronasmitte, regler for værnemidler for de ansatte og en række andre ting.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at holde smitten fra døren, siger sundhedsborgmesteren.

Ansattes forbund frygter smittespredning

18 af kommunens cirka 10.000 medarbejdere i ældreplejen er også smittet. Og selv om det umiddelbart lyder som et lavt tal, er de ansattes fagforbund, FOA, bekymret for situationen.

- Vi vidste jo godt, at der ville komme noget, men vi ved jo ikke, hvor slemt det skal være. Jeg håber bare på, at vi har været nogenlunde forsigtige, så vi ikke ser en generel stigning på samtlige plejecentre i Danmark, det håber jeg virkelig på.

- Vi holder vejret, for vi ved jo godt, at man kan være utroligt presset på ældreområdet, og hvis det her tal stiger, så får vi store problemer på ældreområdet, siger Torben Hollmann, sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA.

Han minder om, at indsatsen mod corona ikke kun foregår på sygehuse, men også i høj grad i ældreplejen.

- Jeg tror, at hele ældreområdet er noget overset, for hvis det går galt der, og vi får stor smittespredning blandt beboerne og blandt personalet, så vil det være frygteligt. Så har vi altså et problem, for der er rigtig, rigtig meget personale på arbejde hver dag i en kommune.

- Mange snakker om, at der skal være personale nok på sygehusene, og at der skal være styr på det på sygehusene. Man skal bare huske på, at hele ældreområdet skal køre. Folk skal have hjælp, selv om der er coronavirus. Samtidig med at de skal have hjælp, skal vi passe ekstra godt på dem, fordi de er i risikogruppen og kan dø af det her, siger Torben Hollmann.