1,1 million danskere tilbydes vaccine

Sundhedsstyrelsen regner med, at i alt 1,1 million danskere får tilbudt H1N1-vaccinen. I alt har Danmark købt doser til 1,5 millioner borgere.

Fra begyndelsen af november bliver første de kronisk syge vaccineret mod influenza A. (Foto: William West © Scanpix)

1,1 million danskere i tre risikogrupper får tilbudt den vaccine, som skal værne mod smitten fra influenza A H1N1.

Det er meldingen fra Sundhedsstyrelsen.

- Vi opererer med tre risikogrupper. Nemlig folk med kronisk sygdomme, læger og andet sundhedspersonale og endelig andre nøglepersoner, der bærer en samfundsvigtig funktion, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Jesper Fisker.

Ikke alle siger ja

I alt har Danmark indkøbt vaccine til 1,5 millioner danskere, men centerleder i Sundhedsstyrelsen Else Smith tvivler på, at alle i risikogrupperne tager i mod vaccinen.

- Det er ikke sikkert, at alle vil lade sig vaccinere, og derfor er det usikkert, om det præcist er 400.000 vacciner, vi vil have i overskud. Derudover må vi regne med et spild i systemet, da det her er en beredskabsvaccine, som bliver pakket i 10 vacciner ad gangen. Hvis vi står med meget vaccine tilbage, må vi tage den derfra, siger hun.

Første gruppe i november

Det bliver kronikere under 65 år samt en primær gruppe af sundhedspersonale, der i første omgang tilbydes vaccinen, hvilket bliver i begyndelsen af november. Fra december kan kronisk syge over 65 år og det øvrige sundhedspersonalevaccinen, og først efter årsskiftet vil nøglepersoner som eksempelvis politi, forsvar og apoteker blive tilbudt vaccinen.

Endelig fastholder Sundhedsstyrelsen indtil videre, at alle skal vaccineres over to omgange på trods af, at nye forskningsresultater har peget på, at en dose af vaccinen måske var nok.