110 årsværk bruges på aktindsigt

Embedsmænd brugte sidste år 110 årsværk svarende til 221.640 timer på at besvare anmodninger om aktindsigt.

ministerkalender (© DR)

I alt har embedsmændene i 2010 brugt 110 årsværk svarende til 211.640 arbejds­timer på at besvare anmodninger om aktindsigt.

Det fremgår af Justitsministeriets svar til Retsudvalget i forbindelse med Folketingets diskussion om justitsminister Lars Barfoeds forslag til ny offentlighedslov.

Med svaret til udvalget giver Justitsministeriets Statsretskontor nu politikerne lidt fastere grund under diskussionerne.

Udgør en promille

110 årsværk udgør i forhold til den seneste opgørelse af det samlede antal årsværk i centralforvaltningen 0,08 procent, det vil sige mindre end én promille, skriver dagbladet Information.

- I sig selv er det selvfølgelig mange timer, men i forhold til det samlede antal embedsmænd er det ikke et stort tal, mener Tim Knudsen, professor i offentlig forvaltning ved Københavns Universitet.

Kan ikke levere relevante udtræk

Modsat mener presse­­jurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, at 110 årsværk er "et meget højt tal".

Med henvisning til en konkret sag om digitale data, hvor Kort- og Matrikelstyrelsen i 2007 brugte 400 arbejdstimer, vurderer han, at myndighedernes journaler og elektroniske systemer ikke er indrettet på at levere relevante udtræk af data.