114 medarbejdere i Region Hovedstaden er smittet med coronavirus

De syge er primært ansatte på hospitaler.

Regionen oplyser, at de smittede primært er ansatte på hospitaler, men vil ikke gå i detaljer med yderligere oplysninger om de syge. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Mange ansatte i det danske sundhedsvæsen er smittet med coronavirus.

Region Hovedstaden oplyser til DR Nyheder, at 114 medarbejdere den 29. marts var syge på grund af Covid-19. Det er kun tale om medarbejdere, som er bekræftet smittede.

Ifølge Statens Serum Institut var der på samme tidspunkt i alt 1.214 personer i Region Hovedstaden, som havde været smittet med corona.

Regionen oplyser, at de smittede primært er ansatte på hospitaler, men vil ikke gå i detaljer med yderligere oplysninger om de syge.

Regionen har afvist at stille op til et interview om sagen, men regionsdirektør Svend Særkjær skriver i en mail, at tallet set med hans øjne ikke er alarmerende på nuværende tidspunkt.

- Det er ikke alvorligt og inden for det forventede. Men vi følger naturligvis hele tiden situationen nøje. Belægningen på hospitalerne er lige nu relativ lav, og vi har tilstrækkeligt personale på arbejde. Vi er i fuld gang med at opkvalificere medarbejdere, der kan indgå i bemandingen på intensivafdelingerne, når epidemien topper, og når vi planlægger kapaciteten, tager vi højde for sygefravær, skriver han.

Bliver hyppigere testet

Ifølge regionsdirektøren vil sundhedspersonale også fylde mere i statistikken, da medarbejderne på sygehusene bliver testet mere end den øvrige

- Det er svært at tale om en overrepræsentation, når vi ikke kender mørketallet for det reelle antal smittede i Region Hovedstaden. Og med tanke på, at vores personale i høj grad er kritisk personale, bliver de hyppigere testet og udgør dermed en større andel af de smittede, skriver han.

DR har været i kontakt med de øvrige fire regioner, som på nuværende tidspunkt ikke har det samme overblik over antallet af syge medarbejdere, som Region Hovedstaden har.

Intensivlæger: Problematisk

Joachim Hoffmann-Petersen, der er formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin, er bekymret for antallet af syge medarbejdere på hospitalerne.

- Det er meget, meget problematisk. Det bekræfter det billede, vi har set i Italien og Spanien med, at ganske meget sundhedspersonale bliver smittet. Problemet er, at når sundhedspersonalet er smittet, bliver de sygemeldte og kan ikke hjælpe til. Der er også en risiko for, at de smitter patienter, inden de når at blive sygemeldte.

Hvor udbredt er smitten blandt personalet, når 114 er sygemeldt?

- Så er det meget, meget udbredt, og det er en stor del af arbejdsstyrken, der mangler. Så det er ganske problematisk, for vi har brug for alle de folk, vi kan skaffe i de kommende uger.

Er det din vurdering, at der er smittespredning på sygehusene?

- Det er ingen tvivl om, at der er personale, der smitter hinanden. Og der er desværre nok også personale, som smitter patienter, siger han.

Ifølge formanden for anæstesi- og intensivlægerne er der efter en start med udfordringer i forhold til værnemidler nu mere styr på det på de afdelinger, der har corona-patienter.

Data fra de italienske myndigheder har vist, at omkring ni procent af de smittede er sundhedspersoner.

Flere læger er syge

Thomas Benfield, professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, har også haft kolleger, der er blevet syge med Covid-19.

- Af de cirka 40 læger som vi har, har fire eller fem af dem, så vidt jeg ved, været syge. De er alle sammen kommet tilbage, så nu deltager de i arbejdet på lige fod med andre, siger han.

Han er ikke overrasket over tallet, fordi det også under en normal influenza er almindeligt, at sundhedspersonale bliver smittet. Men han er alligevel lidt bekymret.

- Det er bekymrende for dem, som er blevet syge. Og så er det også bekymrende, at der er sundhedsmedarbejdere, som nu er syge, og som derfor ikke kan møde på arbejdet og være en del af det beredskab, vi har i øjeblikket. Vi fokuserer på, at alle, der bliver indlagt, potentielt kan være smittede, så vi møder dem med de nødvendige værnemidler, siger han.

Svært at undgå smitte

Trine Madsen er anæstesisygeplejerske på Rigshospitalet og har været ramt af Covid-19. Hun har hverken været skiferie i Østrig eller Italien og ved ikke, hvor hun er blevet smittet.

For godt 14 dage siden begyndte hun at føle sig sløj og fik kort beskeden om, at hun var smittet med corona-virus.

- Vi er flere på mit center, der enten er syge nu eller har været, siger hun.

Efter tre til fire dage med milde symptomer blev hun rask og er nu tilbage på arbejde.

Den 44-årige sygeplejerske og hendes kolleger bruger de værnemidler, der bliver anbefalet, men der kan alligevel opstå situationer med smitterisiko.

- Det kan være svært at undgå smitte på hospitalet, for vi er nødt til at arbejde tæt og hurtigt sammen. Også selv om vi gør alt for at beskytte os. Vi er tæt sammen, når vi taler om patienterne. Det er vi nødt til, siger hun.