12 år til hovedtiltalt i terrorsag

I terrorsagen fra Glasvej blev de to unge mænd af retten idømt fængsel i 12 og syv år. Den ene blev udvist.

Stort politiopbud foran retten i Glostrup, hvor to tiltalte i terrorsagen fra Glasvej begge blev kendt skyldige af et enigt nævningeting. (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

To unge mænds planer om at bringe en eller flere bomber til sprængning resulterede tirsdag i fængselsstraffe på henholdsvis 12 og syv år. Den ene havde haft kontakt til al-Qaeda.

Efter en langvarig retssag fastslog et nævningeting, at de to mænd, der begge er 22 år, ville begå terror enten i Danmark eller i et andet land.

12 år til hovedmanden

Hovedmanden Hammad Khürshid, der havde været i træningslejr i stammeområdet Waziristan i Pakistan, blev straffet med 12 års fængsel.

Hans hjælper, Abdoulghani Tohki, fik den lavere straf. Men sidstnævnte blev udvist til hjemlandet Afghanistan. Khürshid er derimod dansk statsborger.

Sagen blev rullet op efter tip fra udenlandske efterretningstjenester, heriblandt den amerikanske.

Ankede dommen

Hammad Khürshid ankede på stedet til frifindelse i landsretten, mens hans kammerat valgte at tænke over, om han vil anke dommen.

Dommere og nævninge var ikke enige om, hvor lang straffene skulle være. Der var fire stemmer for 14 år til hovedmanden, to stemte for 10 år, men flertallet mente altså, at 12 år var passende.

Der var også uenighed om straffen til Tohki. For hans vedkommende spændte det fra fem til otte år. Et mindretal stemte desuden for at frifinde ham for kravet om udvisning.

Hårde beviser

Det var et enigt nævningeting, der tidligere i dag fandt de to unge mænd skyldige efter anklageskriftet.

Retten har blandt andet lagt vægt på, at de to tiltalte var i besiddelse af martyrvideoer og bombemanualer.

Retten fremhæver i dommen også, at de to tiltalte anskaffede sig de ingredienser, der skal bruges til fremstille sprængstoffet TATP.

Billeder fra PET's overvågningskameraer har vist, at en af de tiltalte netop sad og fremstillede TATP, mens han sang en sang om det glorværdige ved martyrdøden.

Fremm?dte foran retten i Glostrup f?r sagen. (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

Sagen startede tilbage i maj 2007, da PET, få timer før den ene tiltalte, HKs, ankomst til Kastrup, fik tip om, at han var på vej hjem fra et ophold i en pakistansk al-Qaeda-lejr. Hans bagage blev diskret undersøgt i lufthavnen.

Her fandt man to ledninger og nogle lyspærer rullet ind i en tyrkisk avis. Det fik PET til at iværksætte en fuld overvågning af både HK og den medtiltalte 22-årige AT.

PET overvågede de sigtede i omkring tre måneder, men da de to den 1. september sidste foretog en mindre prøvesprængning i opgangen på Glasvej, turde politiet ikke vente længere.

Tre dage senere foretog politiet en større aktion. 11 adresser i området omkring København blev ransaget og otte mænd i alderen 19-29 år blev anholdt. Men sigtelserne mod seks af de anholdte blev senere frafaldet.

Det er tredje gang, at danske domstole dømmer yderliggående muslimer for at ville planlægge terroraktioner. I sagen fra Glostrup blev en ung mand straffet med syv års fængsel, og denne forholdsvis lave straf skyldes, at han var under 18 år. I sagen fra Vollsmose i Odense fik de to hovedmænd hver 12 års fængsel, mens en tredje fik fem år.

FacebookTwitter