12 beboere på plejehjem i København døde med coronavirus

Smitten er kommet ind på plejehjemmet, inden der blev lukket for besøg, siger borgmester.

Arkivfoto. Plejecenter Sølund er med 160 beboere et af de største plejehjem i København. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

12 beboere på plejecentret Sølund i Københavns Kommune er afgået ved døden efter at være blevet smittet med coronavirus.

Det oplyser Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune til DR.

- Det et ikke muligt at afgøre med sikkerhed, om de konkrete dødsfald er sket som følge af smitte med Covid-19, om borgerne er døde som følge af anden sygdom og svækkelse, eller om Covid-19 har været en medvirkende årsag, lyder det i udtalelsen.

- Men en sundhedsfaglig gennemgang viser, at halvdelen af disse dødsfald formentlig ville være sket under alle omstændigheder inden for kort tid på grund af flere konkurrerende sygdomme.

Københavns Kommune oplyser i en udtalelse, at beboerne er blevet smittet i perioden fra 17. marts til og med 16. april. Det seneste dødsfald blev registreret den 11. april.

Ifølge Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), kom smitten ind på plejehjemmet, før der blev lukket ned for besøg fra pårørende midt i marts.

- Sølund er vores største plejecenter i København, og desværre var smitten allerede kommet indenfor, da vi konstaterede det første tilfælde, siger hun.

I alt er 18 beboere på fire forskellige plejehjem i Københavns Kommune døde med coronavirus. Det tal er inklusive de 12 afdøde bebore på Sølund.

15 smittede medarbejdere

Også en række medarbejdere på plejehjemmet, der er et af Københavns største, er blevet konstateret smittet. I alt er der tale om 15 ud af 220 medarbejdere på plejecenter Sølund, der er testet positive for smitte med coronavirus.

Social- og Sundhedsforvaltningen oplyser, at der er konstateret Covid-19 hos 46 borgere fordelt på syv forskellige plejehjem.

Ifølge forvaltningen er retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen blevet overholdt på Sølund.

- Plejehjem med Covid-19-smittede følger de generelle anvisninger vedrørende begrænsning af smitteudbredelse, for eksempel zoneopdeling af både beboere og medarbejdere og isolation, lyder det videre i mailen.

Sissel Marie Welling uddyber, at plejehjemmet har overholdt alle retningslinjer.

- Vi gør, hvad vi kan for at undgå, at der kommer smitte ind på vores plejehjem. Vi laver zoneopdelinger, så vores personale ikke kommer på tværs, og så vores beboere ikke bliver blandet med hinanden.

- Og så må jeg altså sige, at det har været en udfordring, at det har været så svært at få testet vores beboere. Særligt i starten af epidemien, og derfor er jeg glad for, at regeringen har sat ind med en meget mere aggressiv teststrategi, for det er det, der skal til, hvis vi skal redde flere ældres liv.

Mangler overblik over smitte på plejehjem

Hos Ældre Sagen er der varme tanker til de øvrige beboere på plejehjemmet og de pårørende til de afdøde.

- Det er en tragedie, og det er hjerteskærende at tænke på, at de pårørende, deres nærmeste og familien ikke har kunnet få kontakt med dem i den periode, man har været syg, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Tilfældene med smitte på plejehjem i København er ikke enestående. Den 4. april var der konstateret smitte med coronavirus i ældreplejen i mindst 35 af landets 98 kommuner, viste en rundringning foretaget af DR Nyheder.

Efter påske har Ekstra Bladet foretaget en lignende rundringning. Her viser det sig, at coronasmitte i ældreplejen har ramt omkring halvdelen af landets kommuner - nemlig mindst 48 kommuner.

Statens Serum Institut siger i den forbindelse til Ekstra Bladet, at der ikke findes et overblik over, hvor mange plejehjem der er ramt af smitte med coronavirus, som særligt ældre og kronisk syge er særligt sårbare overfor.

- Vi arbejder på at sætte en overvågning op. Men den er ikke på plads endnu. Den er baseret på plejehjemmenes adresser, som vi kan koble Covid-19-prøvesvarene sammen med, udtaler Tyra Krause, afdelingschef ved Statens Serum Institut til Ekstra Bladet i onsdags:

- Det er inden for de kommende uger. Så det er lige på vej.

Artiklen er opdateret med citater fra Sisse Marie Welling og Bjarne Hastrup klokken 19.21.

Facebook
Twitter