Voksne danskeres digitale socialliv er fortsat tæt knyttet til Facebook og et par andre platforme.
Børn og især unge derimod har en langt mere varieret brug af sociale medier.
De fleste af de oplevelser, de har på internettet, er harmløse. Men hvor bevæger de sig typisk hen, når de i øjeblikket dykker ned i deres telefoner? Og hvilke risici skal forældre alligevel være opmærksomme på, når de slipper dem fri på de sociale platforme?
De spørgsmål har digital rådgiver Astrid Haug, børnefaglig konsulent Sanne Lind fra Børns Vilkår og forfatter og foredragsholder Lykke Møller Kristensen, som er ekspert i børn og unges adfærd online, hjulpet DR Nyheder med at besvare.
Facebook
Ligesom mange andre sociale medier har Facebook en nedre aldersgrænse på 13 år.
Men rigtig mange danske børn under 13 år har en profil på Facebook og bruger også den tilhørende chat- og videoopkaldstjeneste, Messenger.
En af faldgruberne ved Facebook er, at børn kan møde indhold, de er alt for små til, eller som på ingen måde er verificeret. De kan også blive kontaktet af voksne, de ikke kender, som udgiver sig for at være børn.
Ome.tv
Med få klik kan brugerne af Ome.tv helt anonymt klikke sig igennem direkte videoforbindelser til mennesker rundt omkring i verden.
Flere skoler i Danmark har advaret mod den populære app og tilhørende hjemmeside, hvor børn helt ned til 12 år uforvarende kan blive stillet direkte igennem til voksne, der er nøgne, onanerer eller i ekstreme tilfælde begår overgreb på børn.
Instagram
Instagram fungerer som digitalt fotoalbum, hvor man kan like og dermed anerkende hinandens billeder.
På Instagram handler det meget om at blive set. Gerne i et perfekt lys, på rejser til eksotiske steder og med det helt rigtige tøj. Derfor er Instagram ifølge forskellige undersøgelser et af de sociale medier, der slider mest på de unge brugeres selvværd og velbefindende.
Youtube
Youtube er generation Z's flimmerkasse, som mange børn og unge i dag er vokset op med.
Her kan brugerne se og kommentere på et gigantisk tag-selv-bord af videoer, som deles af andre brugere verden over. De kan også følge youtubere, som laver deres egne videodagbøger.
Mange af videoerne på Youtube er lærerige og underholdende. Men der er også voldeligt og seksuelt indhold, som er uegnet for børn. Dele af Youtube virker derudover som nærmest voksenfri zoner, hvor børnene kan møde alt fra højreorienteret propaganda til sundhedsskadelige vandkure.
Det er muligt at slå et børnefilter til, men det giver højst en grovsortering.
Snapchat
En app som især hitter blandt børn og unge. På Snapchat kan brugerne sende videoer, billeder og beskeder til hinanden, som kun vises i et vist tidsrum.
Derudover er der det, som kaldes snapstreaks. Det er, når man i mere end tre dage har sendt snaps til hinanden med højst 24 timers mellemrum.
Nogle børn og unge er så opsatte på at holde deres streaks i live, at de deler kodeord med andre, som kan passe deres streak, når de ikke selv har tid. Andre bliver decideret afhængige.
På Snapchat er der også en funktion, som hedder snapkortet, hvor folk fra hele verden kan indsende snaps anonymt, hvorefter man kan klikke rundt på kortet og se dem. Nogle børn har været tilkoblet kortet uden at vide det, selvom de selv aktivt skal slå kortet til, og selvom Snapchat har en række sikkerhedstiltag, der skal forhindre den slags.
Yubo - der tidligere hed Yellow
Yubo er et socialt medie tilknyttet Snapchat, hvor brugerne kan finde nye bekendtskaber ved at 'swipe' den ene eller den anden vej og vælge, om man vil finde drenge eller piger. Yubo kan derfor bruges lidt som dating-appen Tinder, der bruges af voksne.
Børnetelefonen er flere gange blevet kontaktet af børn og unge, som har haft problemer med Yubo.
Blandt andet er en 14-årig pige blevet forsøgt afpresset til at sende nøgenbilleder af sig selv.
TikTok - der tidligere hed Musical.ly
Et populært socialt medie blandt børn. Her kan brugerne mime og danse, mens de filmer en video af sig selv i op til 15 sekunder. Derefter kan andre kommentere og like videoen.
Selv om aldersgrænsen på mediet er 13 år, er langt de fleste brugere yngre, og man bliver heller ikke spurgt til sin alder, når man opretter en profil. TikTok kan virke meget uskyldigt, så det har hidtil været lidt en forælderfri zone.
Red Barnet har lavet en guide til det sociale medie, som du kan finde her.
Moviestarplanet
En virtuel verden, som især er populær blandt piger i alderen otte til 12 år. Hver bruger har deres egen figur, som de kan købe makeup, tøj, gadgets, møbler og digitale kæledyr til – vel at mærke for rigtige penge – og de kan lave små film.
Gennem avataren kan de også kommunikere med både venner og fremmede, de møder i det digitale univers.
Nogle forældre har advaret om, at der også er voksne, som har fået øjnene op for platformen, og at de har misbrugt den til at forulempe børn. Det forsøger platformen at komme til livs.
Momio
En blanding af socialt medie og spil, hvor børn kan chatte, dele deres tanker og billeder, se videoer og style den virtuelle figur, der er tilknyttet deres profil.
Alle brugerne er anonyme. Ligesom på MovieStarPlanet har der været eksempler på, at voksne med slette intentioner gemmer sig bag nogle af de figurer, der bevæger sig rundt i Momio.
Momio er begyndt at bruge kunstig intelligens for at finde og fjerne uønskede brugere.
Minecraft
Minecraft er et hyperpopulært onlinespil blandt børn over hele verden, som går ud på at bygge sin egen verden med virtuelle byggeklodser.
Men der har også været eksempler på, at voksne spillere forsøger at knytte tætte kontakter til mindreårige spillere og bearbejder og manipulerer med dem – såkaldt grooming – med henblik på at muliggøre overgreb enten online eller ved møder i den virkelige verden.
Det er også sket i andre populære onlinespil som eksempelvis World of Warcraft og Counter Strike.
Der er også svindlere, som har fundet måder at bedrage andre spillere for penge.
Ask.fm
Ask.fm er en social netværkstjeneste, der handler om at stille spørgsmål og give svar. Man opretter en profil og kan derefter forbinde den til andre sociale medier for at finde venner.
Brugerne kan stille spørgsmål anonymt, og der har været eksempler på, at appen er blevet brugt til grov mobning.
Fortnite
I det gratis onlinespil Fortnite spiller man mod andre spillere fra hele verden.
Der er en lang række muligheder for tilkøb i form af våben, værktøj og andet. Derfor kan det blive en kostbar affære.
Derudover er der en chatfunktion uden moderation, hvor brugerne kan blive kontaktet af fremmede.
Er der sociale platforme, vi har glemt, som også er værd at informere om? Så send gerne en mail til liqu@dr.dk