12 embedsmænd kendte til overset menneskeretsdom, et år før Støjberg reagerede

Embedsmænd under Støjberg opdagede relevant dom allerede i januar 2017 og besluttede at henvise til den på Flygtningenævnets hjemmeside.

Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg havde kaldt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd på Christiansborg om humanitære opholdstilladelser torsdag den 11. januar 2018. Inger Støjberg erkender fejlbehandling i sit ministerium i sag om udvisning af syge udlændinge. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

12 embedsmænd fra to forskellige danske udlændingemyndigheder besluttede på et hidtil ukendt møde i januar 2017, at en få uger gammel dom fra Menneskerettighedsdomstolen var så relevant, at den skulle “optages” på en liste over internationale domme, der har betydning for dansk udlændingepolitik.

Alligevel skulle der gå et år, før udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og hendes embedsmænd i januar 2018 selv erkendte, at dommen var så afgørende, at Danmark måtte ændre praksis.

Det skriver Radio24syv, som har fået aktindsigt i et mødereferat fra 10. januar 2017.

På mødet var 12 embedsmænd fra Flygtningenævnet og Udlændingestyrelsen samlet efter helt fast procedure. Formålet var at drøfte den seneste tids relevante domme på det internationale område.

De gennemgik blandt andet den såkaldte Paposhvili-dom afsagt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol 13. december 2016.

Dommen betyder, at udlændingemyndigheder ikke mere kan udsende en svært syg udlænding til hjemlandet, hvis den behandling, som den pågældende er afhængig af kun teoretisk set er tilgængelig i hjemlandet.

I mødereferatet fra den 10. januar 2017 omtales dommen kun med en kort og præcis henvisning, da Udlændingestyrelsen forud for mødet havde oversendt et referat af dommens centrale indhold:

“I den vurdering spiller det en rolle, hvorvidt den pågældende i hjemlandet faktisk vil have adgang til den fornødne behandling og de fornødne faciliteter,” skrev Udlændingestyrelsen om dommen, hvor Belgien blev dømt for at ville udvise en mand med leukæmi til Georgien uden først at have undersøgt, om han reelt ville kunne få sin behandling i hjemlandet.

Kan ikke lukke øjnene

På mødet den 10. januar 2017 fremhævede de 12 tilstedeværende embedsmænd netop Paposhvili-dommen sammen med to andre internationale afgørelser og besluttede at “optage” dommen, så der henvises til den på Flygtningenævnets hjemmeside under praksis fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Inger Støjberg forklarede på et samråd i januar 2018, at det var på grund af travlhed i ministeriet, at embedsmændene i første omgang overså dommen.

Og da de blev opmærksomme på den, fortolkede de den forkert.

Forvaltningsekspert og rektor ved Folkeuniversitetet i København, Bente Hagelund, pointerer over for Radio24syv, at myndigheder generelt har pligt til at følge relevante domme på ens område.

- Man kan ikke bare lukke øjnene og vente på, at der er nogle andre myndigheder f.eks. Justitsministeriet eller Udlændingestyrelsen, der siger: ’Her er noget relevant.’ Det skal man jo selv sørge for, siger Bente Hagelund.

- Det er da rigtig godt, at Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet har en fast procedure, hvor man med jævne mellemrum mødes og gennemgår ny praksis på deres sagsområder, og det kan undre mig, at Udlændinge- og Integrationsministeriet og fagkontoret ikke er med til de møder, hvor man på en nem måde kan sikre sig, at man er opdateret på relevante domme,” siger hun til Radio24syv.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal i endnu et samråd i sagen. Datoen er endnu ikke fastsat.

/ritzau/DR Nyheder