1.233 har fået corona efter andet vaccinestik: 'Det viser, hvor effektive vaccinerne er'

De fleste indlagte er enten ikke-vaccinerede eller mangler sidste stik.

Vaccinerne beskytter ikke helt så godt mod smitte med deltavarianten, der lige nu er ved at få overtaget. Men vaccinerede bliver ikke lige så syge. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Rigtig mange af os har nu rullet ærmet op og takket ja til vaccine-stik.

Og nu er der godt nyt om deres effekt: Vaccinerne giver en rigtig god beskyttelse mod covid-19.

Sådan lyder konklusionen fra Troels Lillebæk, der er professor og afdelingschef i Statens Serum Institut.

Ud af 1.623.234 personer, der har fået andet vaccinestik og gennemgået ventetiden til den fulde beskyttelse er indtrådt, er i alt 1.233 danskere efterfølgende blevet smittet med coronavirus.

Det svarer til 0,08 procent, viser tal fra Statens Serum Institut fra perioden 27. december 2020 til 30. juni 2021.

Og det glæder Troels Lillebæk.

- Det er et meget lille tal, og det viser, hvor effektive vaccinerne er, siger han.

Samtidig har vaccinerne den fordel, at de vaccinerede får et mere mildt forløb, hvis de alligevel skulle være uheldige at blive smittede, siger Troels Lillebæk.

- Det er typisk sådan, at hvis man er færdigvaccineret, så får man et mildt forløb og man kommer sjældent på hospitalet. Og dem, vi ser komme på hospitalet nu, det er dem, der uvaccinerede eller dem, der er vaccineret kun første gang, siger han.

Pas på mellem første og andet stik

Også Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, er positiv over for tallene, som hun kalder 'rigtig fine'.

- Man vil altid forvente at nogle bliver syge. I tilfælde af for eksempel Pfizer- og Moderna-vaccinerne har de en effektivitet på de her 94-95 procent. Der er altid nogle, der ikke er lige så godt beskyttet. Så lidt smitte er forventeligt, siger hun.

Til gengæld viser data også, at beskyttelsen først for alvor kommer to uger efter andet vaccinestik. Derfor opfordrer hun dem, der lige nu er mellem de to stik, til at være opmærksomme på, at de stadig kan blive ramt.

- Mit budskab til de unge er, at de skal passe på, indtil de er færdigvaccinerede. Man er ikke særlig godt beskyttet af et enkelt stik, så man kan godt få covid, siger Camilla Foged.

Deltavarianten kan få tallet til at stige

Tallene fra Statens Serum Institut er fra vinteren og foråret. Dengang var det alphavarianten, som opstod i England, der var dominerende i Danmark.

Den seneste tid har den endnu mere smitsomme deltavariant, der opstod i Indien, overtaget epidemien. Derfor forventer Troels Lillebæk også, at der vil komme en lille stigning i tallet af færdigvaccinerede smittede.

- Det kan være, tallet bliver lidt større, når tallene kommer for deltavirus, fordi det er en mere smitsom variant. Men stadig ændrer det ikke på billedet af, at når man er færdigvaccineret, er sandsynligheden for alvorlig sygdom og indlæggelse og død meget meget lille, siger han.

Selvom vaccinerne stadig giver en meget høj beskyttelse mod smitte, tyder det på, at den ikke er helt så høj mod deltavarianten, som den var mod alpha.

- Vaccinernes effektivitet er lidt nedsat i forhold til deltavarianten. Den ligger på lige knapt 90 procent. Så der er flere, der vil få covid, på trods af at de er færdigvaccinerede, siger Camilla Foged.

Hvis man skulle være så uheldig at blive smittet, er risikoen for at blive indlagt eller dø dog også reduceret væsentligt.

- Heldigvis ser det ud til, at man ikke bliver særlig syg, hvis man er færdigvaccineret, siger hun.

Facebook
Twitter