13-årig såret dansk dreng reddet ud af Syrien

Drengens forældre støttede Islamisk Stat – nu bliver han reddet hjem til Danmark alene.

DR var til stede, da 13-årig dansk dreng i dag blev hentet ud af Syrien.

En såret, 13-årig dansk dreng er netop blevet hentet ud af Syrien.

Det bekræfter Udenrigsministeriet over for DR Nyheder.

- Udenrigsministeriets Borgerservice kan bekræfte, at en alvorligt såret dreng med dansk statsborgerskab er blevet evakueret til et tredjeland med henblik på medicinsk stabilisering.

Det er første gang, at Danmark officielt evakuerer en statsborger fra de flygtninglejre i det nordlige Syrien, hvor flere tusinde IS-støtter bliver tilbageholdt.

Drengen har i flere måneder opholdt sig på et hospital og i flygtningelejren Al-Hol med sin mor og søskende, efter han ifølge DR Nyheders oplysninger blev skudt i ryggen under kampene om Islamisk Stats sidste højborg i Syrien i byen Baghouz.

Lederen af den danske delegation mødes her med forkvinden for udenlandske relationer i det kurdiske selvstyre i Nord- og Østsyrien, inden papirerne for overdragelsen blev underskrevet. Det er første gang, Danmark officielt besøger det kurdiske selvstyre i området og hjælper en dansk statsborger ud. (Foto: Michael S. Lund)

Udenrigsministeriet oplyser, at drengen er alvorligt såret, men at han efter omstændighederne har det godt.

Dreng blev kørt væk i ambulance

Den 13-årige dreng er lam i benene og kan ikke få den nødvendige hjælp og genoptræning i flygtningelejren i Syrien, fortæller DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund, der var til stede, da drengen blev hentet:

- En dansk delegation ankom over middag på den syriske side af grænsen sammen med en ambulance. Han blev så flyttet på en båre fra den ene ambulance til den anden og kørt ud af Syrien.

- Forinden havde lederen af den danske delegration underskrevet overleveringspapirerne, fortæller Michael S. Lund, der befinder sig i området ved den syriske grænse.

Den 13-årige dreng skal nu opholde sig på et hospital uden for Danmark for at få den fornødne behandling, indtil familiemedlemmer kan hente ham hjem.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er begge drengens forældre danske statsborgere. De rejste til Syrien for omkring fire år siden med deres børn for at leve i Islamisk Stats såkaldte kalifat. Faren er ifølge DR Nyheders oplysninger senere død i Syrien.

Drengens mor har givet tilladelse

DR har mødt den 13-årige drengs mor i flygtningelejren Al-Hol. Her opholder hun sig sammen med omkring 11.000 andre udenlandske kvinder og børn, der har levet i Islamisk Stats kalifat.

Hun bor i et telt sammen med sine andre børn.

Moren ønsker ikke at give interview, men bekræfter over for DR, at hun har givet de danske myndigheder lov til at fragte hendes dreng ud af Syrien uden resten af familien.

- Moren ønsker også selv at kunne forlade flygtningelejren og vende tilbage til Danmark med sine andre børn, fortæller Michael S. Lund, der har tilbragt de seneste dage i Al-Hol.

- Her i lejren er der sygdomme og mangel på ordentlig lægehjælp, og børnene vokser op omgivet af folk, der fortsat støtter Islamisk Stat.

Ifølge DR’s oplysninger opholder mere end 25 kvinder og børn med forbindelse til Danmark sig i lejre for Islamisk Stat-støtter i det nordlige Syrien. Normalt udleverer de kurdiske myndigheder i området dog ikke børn til deres hjemlande uden at landene også tager mødrene med.

- Den her sag er helt speciel, fordi drengen er i en meget ulykkelig situation og ikke kan få den rette behandling her. Derfor har vi gjort en undtagelse i det her unikke tilfælde, siger Kamal Akef, der er talsmand for det kurdiske selvstyre i Nord- og Østsyrien.

Den 27. marts 2019 fortalte udenrigsminister Anders Samuelsen om overvejelserne for at hjemtage danske syrienkrigere og deres børn.

Flere børn er hentet til Europa

En række europæiske lande er de seneste måneder begyndt at hente børn af Islamisk Stat-krigere hjem.

For godt to uger siden blev 12 forældreløse franske børn reddet ud af flytninglejre i Syrien. Heraf to med dansk-fransk baggrund. De børn er nu ifølge DR Nyheders oplysninger placeret hos plejeforældre i Frankrig, mens deres sag behandles.

Vores nabolande Norge og Sverige har også hentet forældreløse børn hjem. I de tilfælde har børnenes bedsteforældre arbejdet på at hente dem ud af lejrene i et samarbejde med myndighederne.

Talsmanden for det kurdiske selvstyre i Nord- og Østsyrien opfordrer dog Danmark og de andre lande til at tage imod børn, der ikke er forældreløse:

- Vi så gerne, at landene tog imod både mødre og børn. De har brug for hjælp til at komme af med deres ekstreme ideer, og det burde deres hjemlande hjælpe med, siger Kamal Akef.

Han tilføjer, at selvstyret mangler ressourcer til at drive flygtningelejrene og retsforfølge de mange IS-krigere i kurdernes varetægt.

I Danmark er der etableret en fælles myndighedsgruppe med blandt andet Justitsministeriet, Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.

- De konkrete sager belyses enkeltvis, navnlig ud fra sikkerhedsmæssige overvejelser, humanitære hensyn og vores retlige forpligtelser. På denne baggrund vurderer de ansvarlige myndigheder, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag, lyder det fra Udenrigsministeriets Borgerservice i et skriftligt svar.