13-årige Magnus om nul salg af energidrik til børn i biffen: Vi har alligevel ikke brug for det

Nordisk Film Biografer har forbudt salg af de sukker- og koffeinholdige drikke til børn under 16 år.

Magnus Malthe Andsbjerg Kristensen på 13 år synes ikke, at børn under 16 år har brug for at drikke energidrik.

Energidrikkene står stadig inde i køleskabet her i slikbutikken i Nordisk Film Biografen i Aarhus.

Men er man under 16 år, er der ingen grund til at række ind efter dem, for landets 22 Nordisk Film Biografer har forbudt salg af den sukker- og koffeinholdige drik til børn under 16 år.

- Jeg synes, det er fint, for jeg synes ikke, at børn under 16 år behøves en energidrik, siger Magnus Malthe Andsbjerg Kristensen, der er 13 år.

- Men hvis man er over 16, så synes jeg godt, at man skal kunne købe det i butikkerne, hvis man har en voksen med, altså en der er over 16.

Drikker det ikke alene

Christoffer Pedersen på 13 år har heller ikke noget imod, at han skal drikke cola i stedet for energidrik inde i biografsalens mørke.

- Jeg drikker ikke så meget energidrik selv, for jeg begynder at ryste, hvis jeg drikker for meget. Nogle gange får jeg det rigtig dårligt, siger han.

Alligevel mener han ikke, at et generelt forbud mod salg af energidrikke til børn under 16 år er en god idé.

- Mange bruger energidrik til at holde sig vågne om natten, for eksempel til LAN (et event, hvor man mødes og konkurrer i computerspil, red.), men der er også mange, der bare gerne vil holde sig vågne sent for at være sammen, siger han.

- Hvis jeg nu sidder til LAN eller sådan noget, så kunne jeg godt tænke mig at drikke en energidrik for at holde mig oppe og vågen – men når jeg sidder derhjemme alene, drikker jeg det ikke.

Her tredje opleve bivirkninger

Nordisk Film har forbudt salg af energidrik til børn under 16, efter at Kontant på DR1 viste programmet ”Energidrik – uegnet for bøn”, hvor flere eksperter advarer mod at lade børn og unge drikke energidrik på grund af bivirkninger som forstyrret hjerterytme, forhøjet blodtryk, hjertebanken, åndenød, mavepine, kvalme, angst, nervøsitet og søvnbesvær.

Og ifølge DTU Fødevareinstituttet er bivirkningerne udbredte.

Christoffer Pedersen på 13 år drikker ikke selv så meget energidrik, for han har prøvet at begynde at ryste, efter at han har drukket for meget.

- Hver tredje af dem, der bruger energidrik i aldersgruppen 10 til 17 år, har oplevet bivirkninger som søvnløshed, hjertebanken, rastløshed, angst og nervøsitet, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen.

I programmet opfordrer søvnekspert Mikael Rasmussen politikerne til at forbyde salg af energidrik til børn og unge.

- For mig at se er det her ikke et problem, vi kan negligere. Det er en katastrofe for de unges helbred og deres læringspotentiale, sagde Mikael Rasmussen Kontant.

Dansk Folkeparti, De Konservative, Enhedslisten og Alternativet bakker op om et forbud mod salg af energidrikke for børn under 16 år.

Facebook
Twitter