13 milliardærer giver økonomisk støtte til regeringspartier

En gennemgang af partiregnskaberne viser, at der blandt de gavmilde givere til de tre regeringspartier er mindst 13 af Danmarks 100 rigeste familier.

Danmarks suverænt rigeste mand, Kjeld Kirk Kristiansen (til venstre), der står i spidsen for Lego-familien med en samlet formue på 145 milliarder kroner, bidrog personligt med penge til både Venstre og Radikale Venstre sidste år. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016) (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

De tre regeringspartier, Venstre, Konservative og Liberal Alliance, har i alt fået 49 millioner kroner i partistøtte fra private virksomheder og organisationer til at finansiere valgkampen. En gennemgang af partiregnskaberne viser, at der blandt de gavmilde givere til de tre partier er mindst 13 af Danmarks 100 rigeste familier.

Det skriver Avisen.dk.

Både Venstre og Liberal Alliance fik i 2015 økonomiske bidrag på over 20.000 kroner fra syv af de allerrigeste danskere. Konservative kunne mønstre tre bidragydere fra Berlingske Business' top 100-liste over Danmarks rigeste 2016.

Venstres partisekretær, Claus Richter, slår dog fast, at der ikke er nogen sammenhæng mellem Venstres politik og interesserne hos de rige bidragydere.

- Man får ikke noget igen ved at bidrage til Venstre, siger han til Avisen.dk.

Nevø støtter Liberal Alliance

Danmarks suverænt rigeste mand, Kjeld Kirk Kristiansen, der står i spidsen for Lego-familien med en samlet formue på 145 milliarder kroner, bidrog personligt med penge til både Venstre og Radikale Venstre sidste år. Hans nevø, Anders Kirk Johansen, har derimod valgt en anden politisk vej end sin rige onkel. Anders Kirk Johansen, medejer af investeringsselskabet Kirk Kapital, støttede sidste år Liberal Alliance, viser partiregnskabet.

Det er dog Mærsk-familien (Danmarks 7. rigeste familie) som favner bredest med sin politiske støtte. A.P. Møller-Mærsk støttede sidste år alle tre regeringspartier plus Dansk Folkeparti og Radikale.

De politiske partier skal kun oplyse navne på bidragydere, der støtter med mere end 20.000 kroner i et kalenderår. Derfor kan der være flere fra top 100-listen, som har bidraget med mindre beløb.

På Avisen.dk kan man se en samlet rangliste over bidragyderne.

/DR Nyheder