13 tjekkes for coronavirus på danske hospitaler

Hospitalerne oplever et stigende antal henvendelser, efter virusset er kommet til Italien.

Undersøgelserne skal være med til at isolere et eventuelt tilfælde, så det ikke spreder sig. Her ses en patientstue på Hvidovre Hospital fotograferet den 29. januar. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Coronaspredningen i Norditalien, hvor mange danskere tager på skiferie, kan mærkes på de danske hospitaler.

Alene i dag er 13 danskere ved at blive tjekket på hospitaler rundt om i landet.

Det drejer sig om fem patienter på Aarhus Universitetshospital, fem patienter på Hvidovre Hospital og tre patienter på Sjællands Universitetshospital. De venter alle på svar.

Og selv om hospitalerne hele tiden har testet løbende for mistanke om virusset, så er der blevet mere travlt, efter der er kommet smittespredning i flere områder, siger Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Indtil i går tror jeg, at vi har undersøgt cirka tyve for coronavirus i alt, men alene i dag har vi undersøgt de første fem for coronavirus. Så der er bestemt sket noget i testaktiviteten, siden Italien og de andre nye områder er kommet til.

Mange henvendelser fra praktiserende læger

Indtil nu har kun Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital været i stand til at behandle smittede personer. I går skærpede Sundhedsstyrelsen sit coronaberedskab, så i alt seks hospitaler kan tage imod personer, der kan være smittet med det nye coronavirus.

Praktiserende læger og hospitalsafdelinger har mulighed for at ringe og rådføre sig med de seks hospitaler. I går modtog hospitalet i Aarhus 140 opkald fra læger i Jylland og på Fyn.

Også på Hvidovre Hospital mærker de en stigende travlhed.

I går fik de et sted mellem 50-60 henvendelser fra læger. Hidtil har de tjekket mellem nul og tre patienter for virusset per døgn, fortæller Gitte Kronborg, der er overlæge på infektionsafdelingen på Hvidovre Hospital.

- I forhold til for en uge siden er det en stigning. Lige i starten med coronavirus var der også rigtig meget run på, men det er meget, meget voldsomt lige i går og i dag, siger hun.

- Det skyldes, at den geografiske zone er udvidet. Nu behøver man ikke have været helt i Kina. Nu behøver man bare at have været i en af fire regioner i Norditalien.

Mange undersøgelser skal isolere et muligt tilfælde

I slutningen af januar blev den første dansker tjekket for coronavirusset på Aarhus Universitets­hospital. Her foregik det i fuld isolationsdragt. Nu er modtagelsen af patienterne noget mindre dramatisk.

Der er, fordi der er kommet et større kendskab til, hvordan virusset smitter og spredes, forklarer Lars Østergaard.

- Vi modtager med handsker, mundbind, et vesir eller beskyttelsesbriller, og så tager vi en podning eller et lille sug fra mundhulen.

Når patienterne er blevet testet på hospitalerne, sendes prøverne til Statens Serum Institut, som løbende giver svar, men det tager minimum fire timer.

Begge læger mener, at det er sandsynligt, der kommer et tilfælde af coronavirus i Danmark.

- Grunden til, at vi laver alle de her undersøgelser, er netop for at opdage det første tilfælde, sådan at vi kan få isoleret det første tilfælde, så det ikke spreder sig yderligere, siger Lars Østergaard.

Han peger på eksempler som Sverige og Finland, hvor der var et enkelt tilfælde, som sundhedsvæsenet fik isoleret, så der ikke skete spredning.

- Det er det, vi forsøger at gøre ved at øge testaktiviteten.

Coronavirusset har globalt set kostet flere end 2.700 personer livet - langt de fleste fra Kina. Desuden er over 81.000 smittet. Ingen danskere er blevet konstateret smittet, selv om flere er blevet testet.

Hvis du selv mistænker, at du er smittet med virusset, skal du kontakte din egen læge, vagtlægen eller 1813 per telefon. På grund af smitterisiko skal du undgå at møde op i lægepraksis, hos vagtlægen, på skadestuer og i akutmodtagelser, skriver sundhed.dk.

Opdatering: Efter udgivelse af artiklen, er der blevet bekræftet et nyt tilfælde af coronasmitte i Sverige og et nyt tilfælde i Finland. Begge har rejst i Norditalien.