135 hjertestartere i S-tog skal redde liv

Et samarbejde mellem DSB og Trygfonden indebærer, at der nu er opsat hjertestartere i alle S-tog.

Demonstration af hjertestarter på Metrostation Kgs Nytorv. Der er allerede hjertestartere på samtlige Metrostationer i København. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Passagerer og personale får i fremtiden bedre mulighed for at gribe ind og forhåbentlig redde liv, hvis en passager får et hjertestop i toget.

Der er blevet opsat hjertestartere i alle 135 S-tog, meddeler DSB og Trygfonden i en pressemeddelelse fredag, og i løbet af det kommende år vil der også blive placeret hjertestartere i de resterende tog og på udvalgte perroner.

- Når man kører mellem to stationer, vil der blive mulighed for at blive genoplivet i tilfælde af hjertestop. Det kan gøre en stor forskel for at redde et menneskeliv, at man får et stød med en hjertestarter, siger Grethe Thomas, projektchef i Trygfonden, til Ritzau.

Kun 12 procent af de 3500 danskere, som hvert år får et hjertestop udenfor hospitalet, overlever. Mens hvis vidner til hjertestoppet giver førstehjælp og stød med en hjertestarter, er chancen for at overleve 64 procent større.

Bliver der bliver brug for en hjertestarter i toget, skal man søge hen til den nærmeste udgang. Her hænger piktogrammer, som viser, hvor hjertestarteren kan findes.

- Det er meget enkelt at bruge en hjertestarter. Alle kan sagtens gøre det. Man åbner skabet, tager hjertestarteren ud og tænder for den. Så begynder den at tale til en, og den forklarer hele vejen igennem, hvad man skal gøre, siger Grethe Thomas.

750 DSB-medarbejdere er ved at lære førstehjælp og blive uddannet i at bruge hjertestarterne. Der er i dag 135 hjertestartere i S-togene, og i løbet af det kommende år vil der blive opsat 520 hjertestartere i de resterende DSB-tog og på 65 udvalgte perroner.

/ritzau/