139 skiturister slæbte coronavirusset med hjem til Danmark

Island testede bredere end andre og fik øjene op for Tyrol.

Ischgl i Østrig er et populært rejsemål for skiglade turister. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

139 danskere bragte coronavirusset med hjem fra skiferie i Østrig.

Det er meldingen fra Statens Serum Institut.

- Der har været massiv smittespredning i Tyrol, særlig omkring Ischgl. Der har blandt andet været tale om, at der har været en ansat på en bar, som har været syg, fortæller Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut.

Hun fortæller, at delstaten Tyrol først kom på listen over risikoområder mandag, hvor det herefter blev anbefalet at teste hjemvendte rejsende med symptomer for virusset.

På et pressemøde tidligere i dag blev Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør, sprugt til, om man ikke burde have screenet folk, der ankom til Danmark.

Men det ville ikke have virket, lød det.

- Hvis jeg ser tilbage, kan jeg ikke se nogle kæmpestore fejl, og jeg kan i hvert fald ikke se det i forhold til indrejsescreening, sagde han.

Island testede bredt

Det var egentlig først, fordi Island begyndte at teste bredere og ikke kun holdt sig til de risikoområder på det pågældende tidspunkt, at man fandt ud af, at der var store smitte spredning i det område i Østrig, lyder det fra Tyra Grove Krause.

- Det viser, hvor lusket virus er. Når de fleste smittede får milde symptomer, så kan der gå et stykke tid, før man overhovedet opdager, at der er smittespredning. Måske det først sker, når der pludselig kommer flere patienter på intensiv afdeling, tilføjer hun.

I Danmark er 674 blevet konstateret smittet med coronavirus, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Tallet var 615 smittede klokken 10 i formiddags.

Antallet af smittede på Færøerne er fortsat to personer.

Risikoen for flere rejserelaterede tilfælde og kontakter til hjemvendte vurderes som høj.