14-årige drenge pumper sig med steroider

Anonym dopinglinje har talt med helt unge drenge, der tager doping. Sundhedsministeren varsler kampagne.

Drenge helt ned til 14 år tager steroider. (Foto: Colourbox)

Misbrug af steroider breder sig nu blandt helt unge ned til 14 år. På Anti Doping Danmarks anonyme telefonlinje træffer konsulenterne således stadig flere teenagere, der har taget de hårde dopingstoffer, skriver Politiken.

- Vi snakker med en del unge drenge, men det bekymrer mig lige så meget, at mange forældre ringer, fordi de er stødt på diverse faresignaler: pludselig muskelvækst, voldsomt ændret adfærd eller piller, ampuller og sprøjter.

- Vi snakker her om unge mænd fra 14 år og op, siger Jens Halkjær Kristensen, overlæge på Rigshospitalet og tovholder på dopinglinjen, til Politiken.

Kampagne på vej

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) kalder det rystende, at unge på helt ned til 14-15 år kan finde på at bruge steroider. Derfor varsler hun nu en ny kampagne:

- Ud over at hæve strafferammen for grov dopingkriminalitet og styrke kontrollen vil vi søsætte en kampagne i samarbejde med Anti Doping Danmark, som især skal informere de unge om de store sundhedsrisici ved steroidmisbrug og anden doping, skriver ministeren i en mail til Politiken.

Ligesom for voksne steroidmisbrugere gælder det, at de unge risikerer at skade deres lever, nyrer, hjerte, blodomløb, sædkvalitet, potens og øge deres aggressivitet. Derudover kan det unaturlige hormonindtag standse deres vækst før tid.

Vokser unaturligt meget

Et aktuelt eksempel på helt unge mænds omgang med steroider stammer fra Frederikssund. Der har en håndfuld drenge på 15-17 år gennem længere tid været under kraftig mistanke for at pumpe sig med de muskelopbyggende midler.

- Vi har set, hvordan de her drenge vokser unaturligt meget. De bliver i nogle tilfælde utilregnelige og aggressive, siger Jacob Jørgensen, viceleder i Frederikssund Ungdomsskole og tilknyttet SSP-samarbejdet i kommunen, til Politiken.

Politiken har talt med SSP-konsulenter i fem kommuner spredt ud over landet, og de genkender alle problemet med store drenge, der eksperimenterer med steroider, inden deres kroppe er fuldt udvokset.

/ritzau/

FacebookTwitter