14-årige er mere kriminelle end forventet

Effekten af den sænkede kriminelle lavalder kan nu gøres op: 1.343 domme over 14-årige på halvandet år. Det er langt flere sager end myndighederne havde forventet

Effekten af den sænkede kriminelle lavalder kan nu gøres op: 1.343 domme over 14-årige på halvandet år. Lang flere sager end myndighederne havde forventet (Foto: Eli Skov Jensen © P4 Nordjylland)

Nye tal for de helt unges kriminalitet får igen diskussionen om den kriminelle lavalder til at blusse op. Talene viser nemlig at de unge er mere kriminelle, end tidligere antaget.

Den 1. marts blev den kriminelle lavalder igen hævet til 15 år fra de 14, som den tidligere regering indførte. Nu viser tal fra justitsministeriets forskningskontor, at antallet af afgørelser i de godt halvandet år den kriminelle lavalder var 14 år - var på 1343 sager.

Efter den daværende VK-regering den 1. juli 2010 sænkede den kriminelle lavalder til 14 år, viste tallene fra andet halvår af 2010 ellers, at det stort set kun havde resulteret i bødesager og i alt 236 såkaldte strafferetslige afgørelser eller domme.

Flere sager end forventet

Hos Dansk Folkeparti mene man regeringen har begået en fejl.

- Jeg synes det rokker grundlæggende ved de forudsætninger regeringen lagde ind, da de besluttede at hæve den kriminelle lavalder til 15 år igen, efter at den tidligere regering og Dansk Folkeparti fik den ned på 14 år, siger Peter Skaarup, Dansk Folkepartis retsordfører til DR Nyheder.

Talene viser også, at der kom væsentligt flere sager, end man oprindeligt regnede med, da 14-års alderen blev indført 1. juli 2010. Det første halve år var der kun 236 afgørelser, men da først retssystemet kørte, steg antallet af sager til 555 i første halvår og 552 i andet halvår af 2011.

- Vi synes regeringen skal indse, at det er en dårlig ide at afkriminalisere de 14 til 15 årige, fordi man fraskriver sig nogle handlingsmuligheder og sender et dårligt signal til de unge, siger Peter Skaarup.

Børn skal ikke behandles som voksne

Socialdemokraternes retspolitiske ordfører, Ole Hækkerup, fastholder, at det var rigtigt at hæve den kriminelle lavalder til de nuværende 15 år på trods af det overraskende omfang af de 14-åriges kriminalitet.

- Man skal ikke køre børn gennem det samme retssystem som voksne. Men det er selvfølgelig afgørende, at vi samtidig får fulgt op på de 14-årige, siger Ole Hækkerup til Information.

Ud af de i alt 1.343 strafferetslige afgørelser i det halvandet år - som følge af sænkelsen af den kriminelle lavalder - skyldes de godt to tredjedele såkaldte ejendomsforbrydelser, hvoraf 38 procent er butikstyverier.

Men 14-årige er i perioden også 12 gange blevet dømt for seksualforbrydelser, 165 gange for vold og 19 gange for overtrædelse af våbenloven. Særligt voldssagerne er vokset fra 19 i andet halvår af 2010 og til 88 i første halvår af 2011 og 58 i andet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk