14 bilejere risikerer at miste deres bil, fordi de har lånt den til en vanvidsbilist

På en uge har politiet beslaglagt i alt 21 biler for vanvidsbilisme – i 14 af dem sad ejeren ikke selv bag rattet.

En tur efter pizza blev pludselig en dyr affære for vedkommende, der havde lånt sin bil ud. (Foto: © Nordsjællands Politi)

Han skulle bare lige hente en pizza i sin vens Porsche.

Men med en fart på 210 km i timen på en nordsjællandsk motorvej blev bilen beslaglagt på stedet. Det skriver politiet på Facebook.

De har siden 31. marts haft mulighed for at beslaglægge og konfiskere køretøjer, der bliver brugt til vanvidsbilisme. Også selvom køretøjerne tilhører en anden.

På en uge er i alt 21 biler blevet beslaglagt. 14 af dem er ejet af en anden end den, der førte bilen, viser politiets egen opgørelse.

I sidste ende er det altså tredjemand, der kan ende med et stort problem, hvis den person, de har udlånt en bil til, ikke overholder færdselsreglerne.

Men det nye tiltag er nødvendigt, lyder det fra Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter:

- Vi er nået til et punkt, hvor vi bliver nødt til at gøre noget ved vanvidsbilismen. Der er mennesker, der mister livet på baggrund af, at andre kører fuldstændig tosset. Og så må man simpelthen sørge for, at når man låner sin bil ud, så har man taget nogle forholdsregler.

Vil ikke straffes for andres ugerninger

Ifølge politiet er det en kendt problematik, at de biler, der køres vanvidsbilisme i, ofte er lånt eller leaset. Det gjorde sig også gældende, da en betjent i 2019 mistede livet på Langebro i København efter kollision med en vanvidsbilist. Bilistens bil var leaset.

Hos brancheforeningen Finans og Leasing bakker man op om strengere straffe til vandvidsbilister. Men det er ikke rimeligt, at leasingfirmaer kan ende med at få konfiskeret sine biler, lyder det:

- Det svarer til, at de, der producerer knive eller våben også skal straffes, hvis de, der køber de genstande, bruger dem til ulovlige formål. Vi bliver nødt til at skille tingene ad, siger direktør i Finans og Leasing Christian Brandt.

Aftalen om nye initiativer mod vanvidsbilisme blev indgået i december sidste år. Loven blev stemt i gennem tidligere i år.

Og som loven ser ud lige nu, frygter branchedirektøren, at leasingfirmaerne ikke vil blive kompenseret, hvis den bil, de har leaset ud, ender med at blive konfiskeret helt efter en beslaglæggelse.

- Mine medlemmer vil hjertens gerne gøre alt, hvad der står i deres magt for at undgå, at der bliver kørt vanvidsbilisme i deres i biler. Men når de så har gjort det, kan det jo ikke være rigtigt, at de skal straffes økonomisk for andres ugerninger, siger Christian Brandt.

Et retssikkerhedsmæssigt problem

Når politiet beslaglægger en bil efter vanvidskørsel, vil sagen efterfølgende blive forelagt en dommer, som skal vurdere, hvorvidt bilen skal konfiskeres helt. Skal den det, vil den blive solgt på auktion – og pengene ender i statskassen.

Hvis du som privatperson har lånt din bil ud til en ven, der kører med hovedet under armen, er der derfor ikke det store at gøre. Heller ikke via din forsikring.

- Forsikringen dækker ikke, at den bliver konfiskeret. Det er en af udfordringerne med loven. Retssikkerhedsmæssigt er det lidt et problem, at de, der betaler straffen for vanvidsbilismen, ikke har noget med det at gøre, siger Pia Holm Steffensen, der er underdirektør i forsikrings- og pensionsselskaberne brancheorganisation Forsikring & Pension.

Ifølge hende hjælper det heller ikke, hvis ens bil er blevet stjålet og brugt til vanvidskørsel. For forsikringsselskaberne dækker kun skader. Ikke konfiskationer.

- Som forbruger er man nødt til at tænke sig rigtig, rigtig godt om, inden man låner sin bil ud, siger Pia Holm Steffensen.

Se, hvor mange biler der er blevet beslaglagt i din politikreds på syv dage - fra 31. marts til 7. april i år:

Ingen vej udenom beslaglæggelse

Det kunne ellers virke som den lette løsning for en privatperson at hævde, at ens bil er blevet stjålet, hvis man gerne vil udenom en konfiskering.

Men Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, advarer mod at lyve om, hvorvidt man har fået stjålet sin bil.

- Når man melder sit køretøj stjålet, står man i en situation, hvor man ikke må lyve, og så kan man lige pludselig få fingrene i klemme på en anden måde. Og nu er det jo ikke bare sådan, at vi udleverer køretøjet, fordi man siger, at det er stjålet. Vi undersøger selvfølgelig sagen til bunds, siger Christian Berthelsen.

Regeringen har på baggrund af en EU-dom fremsat et ændringsforslag, så det bliver skrevet ind i loven, at bilerne ikke kan konfiskeres, hvis den, der har udlånt den, ikke har haft "mulighed for at kunne vide, at køretøjet ville blive anvendt" til vanvidskørsel.

Regeringen ønsker dog fortsat, at bilerne som udgangspunkt skal beslaglægges, lød det fra Transportminister Benny Engelbrecht (S) i marts.

Derfor lyder opfordringen fra politiassistent Christian Berthelsen også, at privatpersoner bør tænke sig godt om, inden de låner en bil ud:

- Langt de fleste har fuldstændig styr på, hvordan dem, de låner ud til, kører. Men man bliver nødt til at tænke sig rigtig godt om og desuden sige til den, man låner ud til, at de skal huske at køre ordentligt.