14 personer anholdt i sag om planlægning af terror

13 personer er anholdt i Danmark, mens en person er anholdt i Tyskland i stor terrorsag.

Mindst syv af personerne er sigtet for at have anskaffet sig ingredienser og komponenter til fremstilling af sprængstof og våben - eller at have medvirket til det.

13 personer er anholdt efter en større anti-terroraktion på Sjælland, mens yderligere en person er anholdt i Tyskland.

Det oplyser Politiets Efterretningstjeneste, PET.

I sagen er i hvert fald syv personer sigtet for forsøg på overtrædelse af straffelovens skrappeste terrorparagraf - eller medvirken hertil, siger Trine Maria Ilsøe, der er DR's retskorrespondent.

- De er sigtet for den hårdeste terrorparagraf, vi har i Danmark. Der er rigtig meget, vi ikke ved endnu, men som det ser ud lige nu, så ligner det en sag, der kan blive meget alvorlig, siger hun.

Helt konkret er de sigtet for at have anskaffet sig ingredienser og komponenter til fremstilling af sprængstof og våben - eller at have medvirket til det.

- Det, som særligt er interessant, er, at PET skriver, at de allerede har anskaffet sig ingredienserne. Det vil sige, at de i hvert fald i deres opfattelse har været godt på vej, siger Trine Maria Ilsøe.

De første syv personer blev fremstillet i grundlovsforhør allerede sent søndag aften. Alle syv nægtede sig skyldige.

De resterende seks personer i Danmark bliver fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk her til aften med begæring om varetægtsfængsling. Ifølge PET har de tilknytning til sagen, men hvordan oplyses ikke.

Politiaktionen blev foretaget af PET og Midt- og Vestsjællands Politi i weekenden, og har indbefattet et utal af ransagninger, som har vakt opsigt i lokalområdet.

Alligevel har politiet holdt kortene tæt til kroppen, og det siger noget om sagens alvor.

- Det ligner en sag, der kan blive stor, og som også har været meget, meget alvorlig, siger Trine Maria Ilsøe.

Forbindelse til Tyskland

Yderligere én person i samme sag er altså blevet anholdt i Tyskland.

Ifølge nyhedsmagasinet Spiegel fik tysk kriminalpoliti i sidste uge et tip om en mistænkelig bestilling hos en polsk online-handel.

En syrer med bopæl i Danmark havde angiveligt bestilt fem kilo svovl og fem kilo aluminiumspulver, som skulle sendes til hans brors adresse i den østtyske by Dessau. Det fortæller Michael Reiter, der er DR's korrespondent i Tyskland.

- Da materialerne kan bruges til at bygge bomber, besluttede politiet i delstaten Sachsen-Anhalt at ransage lejligheden i Dessau, hvor man dog hverken fandt de mistænkte eller de bestilte materialer. Til gengæld fandt man ifølge Spiegel flere kilo kanonslag, lunter og andet fyrværkeri – samt et hjemmelavet IS-flag og en koran, hvor der var markeret passager, der handler om kampen mod de vantro, siger Michael Reiter.

Ifølge Spiegel har man fundet de bestilte materialer ved anholdelserne i Danmark.

Efterfølgende har tysk politi anholdt en tredje bror i nærheden af byen Frankfurt. Manden er varetægtsfængslet og sagen behandles som terror.

Justitsminister Nick Hækkerup siger, at sagen viser, at terrortruslen mod Danmark fortsat er alvorlig. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Pressemøde i morgen

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) peger sagen på, at Danmark fortsat er truet af terror.

- Sagen viser desværre, at terrortruslen mod Danmark fortsat er alvorlig. Men vi har et dygtigt og årvågent politi, der har vist, at de passer på os, siger han i en udtalelse fra Justitsministeriet på Twitter.

Det vides endnu ikke, hvad det potentielle mål var, men PET holder et pressemøde om sagen i morgen formiddag.