14 personer sigtet for at dele Marokko-video

Videoen er blevet delt på Facebook, Messenger eller andre sociale medier.

Blomster og billeder til minde om 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland foran Københavns Rådhus mandag den 21. januar 2019. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Politiet har besluttet at sigte 14 personer for at dele en video, der viser drabet på en kvinde i Marokko.

- Østjyllands Politi har samlet og gennemgået 118 henvendelser fra hele landet vedrørende deling af en video af et drab på en kvinde i Marokko. Det har nu ført til sigtelse af i alt 14 personer, oplyser politiet.

Ifølge politiet er der tale om deling af én video, som viser drabet på én af de to unge kvinder, danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland, som mistede livet, da de var på ferie i et bjergområde i Marokko i midten af december 2018.

To sigtet for at billige terrorhandling

De 14 personer er sigtet for to forskellige ting.

12 personer er sigtet for uberettiget at have videregivet videoen, selvom den handler om andre personers private forhold.

- Vi har vurderet, at billeder af en person, som bliver slået ihjel på en video, efter vores opfattelse åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden, siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Den lovovertrædelse kan straffes med fængsel i op til tre år.

- De sidste to er sigtet for offentligt udtrykkeligt at have billiget terrorhandlingen, som skete ved drabene af de to kvinder, siger Jakob Berger Nielsen, der ikke kan oplyse alderen på de to personer.

De to personer har altså ifølge politiet givet udtryk for, at de synes, at videoens indhold er godt eller fedt. Det kan man give udtryk for enten ved at videresende videoen eller ved at kommentere den.

- Så kan man muligvis blive straffet for det, så det må man ikke, siger vicestatsadvokaten.

Straffen er her bøde eller op til to års fængsel.

DR's mellemøstkorrespondent besøgte for en måned siden det område, hvor kvinderne blev dræbt. En lokal guide fortælle om sagen:

Flere under 18 år

Delingerne er primært sket over Facebooks Messenger eller andre sociale medier, men enkelte sager handler om, at man har vist videoen frem på uddannelsesinstitutioner.

Blandt de 14 sigtede er seks personer under 18 år - heraf er to personer under den kriminelle lavalder på 15 år, og de skal måske stilles for det nye Ungdomskriminalitetsnævn.

Tre personer er mellem 22 til 36 år, og fem er mellem 45 og 69 år.

Dermed kan der kun komme straffesager mod de 12 personer, som er over 15 år.

"Lad være at se den"

Politiet råder alle til at lade være med at se videoen og slette den, hvis de kommer i besiddelse af den.

Det samme gør Børns Vilkår, der har fået opkald på Børnetelefonen fra børn og unge, der har set videoen.

- Lydene og billederne har gjort dem bange og skamfulde. Samtidig er de usikre på, hvad de skal stille op – om det er strafbart alene at have set videoen, udtaler Sanne Lind, konsulent i Børns Vilkår.

Udover at det er voldsom og dybt ubehagelig oplevelse at se videoen, mener Børns Vilkår, at sigtelserne sender et stærkt signal om, at deling af krænkende billeder er forbudt.

Sådan er sigtelserne fordelt

  • 3 sigtelser i Sydøstjylland

  • 3 sigtelser på Midt- og Vestsjælland

  • 2 sigtelser på Fyn

  • 1 sigtelse i Nordsjælland

  • 1 sigtelse i Nordjylland

  • 1 sigtelse i Midt- og Vestjylland

  • 1 sigtelse på Sydsjællands- og Lolland Falster

  • 1 sigtelse i København

  • 1 sigtelse på Københavns Vestegn