15-årig død af MDMA: 'Bagmændene skal findes i rocker-bandemiljøet'

Politiet mener, at narkodødsfald i Haslev har forbindelse til organiseret kriminalitet.

Den 15-årige dreng døde natten til i går på Rigshospitalet, efter at han 2. februar havde indtaget stoffet MDMA. (Foto: ho © Scanpix)

To unge mænd på 17 år er stadig sigtet for at have solgt det euforiserende stof MDMA til to 15-årige drenge i Haslev i begyndelsen af februar, der natten til i går kostede den ene af de 15-årige livet.

Det fortæller politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Kim Kliver.

Men det er ikke politiets opfattelse, at efterforskningen er afsluttet. For der er højst sandsynligt også andre personer, som kan være ansvarlige for den unge mands død.

- Vi er ikke af den opfattelse, at de to sigtede er bagmændene, der er minimum et lag over dem. Og vi er overbeviste om, at det lag er i rocker- og bandemiljøet, siger Kim Kliver.

Den nu afdøde 15-årige og hans ligeledes 15-årige kammerat blev begge syge, efter at de havde indtaget stoffet 2. februar.

De blev begge indlagt på Køge Sygehus. Den ene af drengene blev dog udskrevet igen kort efter, mens den anden dreng kom i kunstig koma og senere overført til Rigshospitalet, hvor hans liv efter næsten to ugers kamp ikke stod til at redde.

Erkender at have solgt stoffet

Politiet anholdt efter indlæggelsen to personer, der begge erkendte, at de havde solgt stoffet. Den ene af de sigtede blev varetægtsfængslet frem til 21. februar, hvor det også kom frem, at han nægtede sig skyldig i at skulle have bragt andres liv i fare.

Efter at den 15-årige afgik ved døden, har politiet intensiveret sin efterforskning for at få fat i bagmændene.

Politiinspektør Kim Kliver fortæller, at det er en svær opgave at få optrevlet hele sagen.

- Det er altid kompliceret, når vi begynder at tale organiseret kriminalitet. Med den her alvorlige baggrund, der har vi en vigtig opgave for at finde ud af, hvem der har solgt det dødsensfarlige stof og få stillet dem til ansvar. Vi har heldigvis gode erfaringer med også at få opklaret den mere komplicerede del af efterforskningen, siger han.

Ændrer sigtelsen sig mod de to 17-årige, efter at den 15-årige afgik ved døden?

- Den virkelighed, der er nu, vil også afspejle sig i de sigtelser, vi ender op med i sidste ende. Jeg vil ikke komme nærmere ind på det på nuværende tidspunkt, siger Kim Kliver, der opfordrer til, at man holder sig langt væk fra det euforiserende stof.

- Hvis man har købt MDMA i vores område, så er det gode råd: Lad være med at tage en chance, det er simpelthen for farligt, og du risikerer dit liv og helbred på at indtage det her rusmiddel.

Giftlinjen: Du aner ikke, hvad du får

Hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital advarer man også kraftigt mod at indtage euforiserende stoffer som for eksempel MDMA.

Toksikolog Lotte Høgberg understreger, at hun ikke udtaler sig om den konkrete sag, men på et generelt plan.

- Når man køber et specifikt stof, for eksempel MDMA, så aner man reelt set ikke, hvad man får. Der er masser af urenheder i de stoffer, der bliver handlet på markedet, siger hun.

I sagen fra Haslev reagerede de to 15-årige drenge forskelligt på indtagelsen af det kraftige MDMA. Den ene dreng kom i koma, mens den anden hurtigt kunne udskrives fra hospitalet.

Og dette er også en vigtig pointe, mener toksikolog Lotte Høgberg.

- Folk reagerer forskelligt på den samme mængde af det stof, de indtager. Denne her sag og tidligere sager understreger på tragisk vis, hvor svær effekten kan være på den enkelte person, siger hun.