15-årige William og Mathilde: Sådan er vores forældre

To unge portrætterer deres forældres vaner og værdier og fortæller om væsentlige ligheder og forskelle mellem forældrene og de unge selv.

(Foto: © Thomas Gam Nielsen, dr)

William Venø Jakobsen og Mathilde Hanberg Høeg er begge 15 år og går på Den Fri Hestehave Skole ved Galten 20 kilometer fra Aarhus.

Vi har bedt dem portrættere deres egne forældre spørgsmål for spørgsmål.

Hvad er den største forskel på dig og dine forældre?

William: Mine forældre er vokset op på en helt anderledes måde end mig. Ting som internet og sociale medier fylder i dag, og det gør, at jeg vokser op på en helt anden facon end dem.

Det er der jo ikke noget galt i, og min opvækst er ikke dårligere, men det gør bare, at nogle af de ting, som jeg laver, har de svært ved at sætte sig ind i.

Det kan eksempelvis være det, at jeg bruger så meget af min tid foran en skærm. Det behøver man ikke i mine forældres øjne, når man er 15 år, men det er bare sådan, det er i dag.

Mathilde: Den største forskel er helt sikkert, at de har mere livserfaring end mig. De ved en masse ting om livet, som jeg ikke gør endnu.

Hvad er de største ligheder mellem dig og dine forældre?

Mathilde Hanberg Høeg sammen med sin far. Her børster de tænder sammen på en ferie, og snart skal de på skitur sammen - kun far og datter. (© privat)

William: Jeg ligner jo dem på mange måder, og det ville jo også være underligt, hvis jeg ikke gjorde det. Der, hvor jeg mest afspejler mig selv i dem, er på den måde, som jeg gør de samme 'gammeldags' ting som dem. Nogen gange er det helt ubevidst.

Sådan noget med eksempelvis at skrive en formel e-mail til nogen, hvor man ligeså godt kunne skrive en sms. Selvom det der med at skrive en e-mail måske er noget, der mest hører deres generation til, så er det alligevel noget, som jeg også tager til mig.

Mathilde: Jeg får tit at vide, jeg ligner mine forældre udseendemæssigt, og jeg ved, at på mange punkter minder jeg meget om dem.

Kigger jeg på min mor, har vi nogle af det samme interesser. Vi elsker begge to at være inde i Aarhus og shoppe, vi elsker sol, varme og brune ben. Vi går op i at se ordentligt ud og dyrke motion.

Kigger jeg på min far, har min storebror og ham flere af de samme interesser - eksempelvis jagt. Men jeg kan bestemt også se ligheder mellem mig og min far. Vi har altid haft far- og datterture, hvor vi har oplevet noget sammen. Vi er tit taget i zoologiske haver, og vi skal snart på skitur sammen bare os to.

Hvornår har du mest brug for dine forældre?

William Venø Jakobsens far er tømrer og hans forældre har deres egen virksomhed sammen. (© dr)

William: Jeg har nok mest brug for mine forældre til praktiske ting. Sådan noget med at huske mine aftaler eller hjælpe med lektier. Jeg har selvfølgelig også brug for mine forældre til en masse andre ting, men sådan noget med at spørge dem til råds er ret brugbart.

Mathilde: Alle de gange jeg ikke aner, hvad jeg skal gøre, så er det dem, jeg spørger til råds. Jeg har brug for dem og deres støtte mange gange, og jeg skal bruge dem lang tid endnu ud i fremtiden.

Hvis jeg er nervøs, så er det dem, der beroliger mig. Skal jeg tage en beslutning, så er det dem, jeg snakker med først.

Jeg har brug for dem mere, end jeg lige har lagt mærke til. De er min livline. Som børn ser vi alle deres ord og handlinger, og de ved, at vi holder øje med dem. Forældre er de vigtigste rollemodeller.

Hvornår irriterer de dig mest?

(Arkivfoto) (© Colourbox)

William: De irriterer mig mest, når de antager, at der er nogle ting, jeg burde vide, men som jeg ikke har den fjerneste anelse om.

Når jeg kommer hjem fra skole, kan det da godt være, at der trænger til at blive støvsuget i køkkenet. Det er bare ikke lige sikkert, at jeg tænker over det, og så kan det være, at de kommer hjem og bliver irriteret over, at jeg ikke har støvsuget.

Det kunne også være, at mit værelse var rodet, eller at hunden trængte til at blive luftet. Jeg vil med glæde gøre alle de her ting, men jeg har brug for at få det at vide.

Mathilde: Nogle gange er man enten sur, ked af det eller uvenner med sine venner over ting, der virker totalt latterlige for voksne. Her skal de ikke se på det med de voksnes briller, men de skal også se det fra min synsvinkel.

Hvad synes du om dine forældres måde at bruge sociale medier på?

(Foto: © Patrick Pleul)

William: Mine forældre er hoppet ret meget med på de sociale medier. De bruger især Facebook meget. Det kan da godt være lidt pinligt nogle gange, hvis de ligger et eller andet åndssvagt familiebillede eller lignende op. Men alt i alt synes jeg, at de er gode til at bruge sociale medier.

Mathilde: Haha. Ja, min far har en profil på Facebook, som han måske tjekker et par gange om året, og det er, når jeg har skiftet profilbillede, og han lige er inde og give det et like.

Min mor derimod tjekker Facebook hver dag, og hun er blevet bedre end mig til at lægge billeder og andre ting på Facebook - lidt pinligt. Hun synes, det er megasmart, fordi hun har fundet en masse af dem, hun har gået i folkeskole med.

Hvilke værdier fra dine forældres liv vil du forsøge at efterleve, når du bliver ældre?

(Arkivfoto) (© ColourBox)

William: Den måde de altid holder sig i gang med et eller andet. Det sker sjældent, at mine forældre har en hel dag, hvor de slet ikke laver noget.

Den måde de formår at få det bedste ud af livet på. De spilder aldrig deres tid, og gør alt for at udleve deres drømme.

Mathilde: Jeg vil helt sikkert tage med, at man aldrig prioriterer sit arbejde før sine børn. At man altid vil støtte og hjælpe sine børn, og at man holder på familien ved at lave ting sammen, der styrker ens forhold. At man er ærlig og kan lave sjov med hinanden!

At lære sine børn at tro på sig selv og til sidst at skabe en solid kernefamilie.

Hvilke ting vil du gøre anderledes end dine forældre, når du bliver voksen?

(Arkivfoto) (© ColourBox)

William: Jeg vil egentlig gerne gøre som dem, når jeg bliver voksen, men hvis der skulle være noget, så ville jeg måske vælge et arbejde med nogle mere faste arbejdstider, end de har.

Mathilde: Jeg har faktisk ikke så mange ting, jeg vil gøre anderledes. Hvis der skal være noget, så skulle det være at starte ombygningen af vores hus tidligt, så det ikke tager så lang tid.

Giv et godt råd til din forældres generation

(Arkivfoto) (Foto: © Robert Byron, © Colourbox)

William: Lad jeres børn gøre de samme ting, som I gjorde, da I var unge. Lad dem lave de samme fejl, som I gjorde. I døde jo ikke af det, og det gør at jeres børn heller ikke.

Mathilde: Hvis jeg skulle give ét godt råd, så ville det nok lyder sådan: Prioriter altid dine børn højere end dit arbejde. Jeg synes, det er meget vigtigt, at man er der for sine børn og giver dem en så god og tryg opvækst som muligt.

Hvordan kommer din fremtid til at adskille sig fra den tid, dine forældre lever i nu?

'Internet of things' er ved at begynde at slå igennem. Det betyder at der kommer internet i blandt andet hvidevarer, røgalarmer og termostater. (Foto: © Jonas Klinkvort Laursen, DR)

William: Teknologi, synes jeg, er et hovedord for min fremtid. Der kommer til at ske mange ændringer i den måde, man bruger teknologi på.

Allerede i dag er min forældres generation ret opmærksomme på miljøet, og det kommer kun til at kræve mere opmærksomhed i fremtiden.

Mathilde: Det er svært at sige, men jeg tror, at den teknologiske udvikling fortsætter og kun kommer til at gå hurtigere. På det personlige plan kan jeg ikke sige, hvad der vil ske. Jeg tror ikke, det vil ændre sig så meget, men hvem ved?