15-årigs familie efter indtag af farligt stof: Det skal skriges ud, hvor farligt det er

To 15-årige drenge blev akut indlagt efter at have indtaget et amfetamin-lignende stof. Den ene ligger i koma.

Frederikke Olesen, søster til en af de 15-årige, der har indtaget et amfetamin-lignende stof, håber, at andre unge lærer af den tragiske hændelse. (© DR Nyheder)

- Jeg var sur og oprevet og ked af det.

Det siger Frederikke Olesen fra Haslev, som er storesøster til en 15-årig dreng, der i fredags blev indlagt akut, efter at han havde taget et amfetamin-lignende stof.

Lillebrorens ven, som også er 15 år, ligger stadig i koma efter at have indtaget samme stof, og hans tilstand er kritisk.

- På et tidspunkt efter skole købte de stoffer. De indtog stoffet, og bagefter går det hele meget stærkt, og de ender på skadestuen, fortæller hun.

Ifølge både Frederikke Olesen og hendes mor, Henriette Olesen, er det første gang, at den 15-årige lillebror og søn tager narko.

- Jeg er dybt berørt og ulykkelig over, at det er sket, og at det i det hele taget kan ske, og at det er så nemt at få fat i stoffer, siger Henriette Olesen.

Politi: Tal med de unge om risikoen

Lørdag aften anholdt politiet en yngre mand, som erkendte at have solgt stoffet til de to 15-årige. Han blev løsladt igen efter afhøringen.

Her til eftermiddag har politiet anholdt endnu en ung mand i sagen, denne gang i Næstved. Under anholdelsen blev der fundet narkotika, der er identisk med det stof, der blev solgt til de to 15-årige i Haslev, oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Til DR Nyheder siger politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Kim Kliver, at man advarer unge eventuelle købere om at indtage stoffet, da det kan være forbundet med livsfare.

- Samtidig opfordrer vi klart forældre til at bruge denne lejlighed til at få talt med deres unge mennesker, dels om at man skal lade være at tage stoffer, og dels hvilken fare, der er forbundet med det, siger Kim Kliver.

Henriette Olesen håber, at episoden i sig selv kan være med til at afskrække andre unge fra at eksperimentere med lignende stoffer, for selvom man som forælder tager snakken med sit barn, er det ikke nødvendigvis nok.

- Nogle stiller spørgsmålstegn ved, hvor forældrene er i sådan en sag. Men jeg er her jo, jeg er en hønemor, og jeg har selvfølgelig talt med mine børn om, hvor farlige stoffer er, siger hun.

Derfor skal episoden bruges til at understrege den risiko, der er forbundet med at indtage stoffer.

- Det skal skriges ud til hele verden, hvor farligt det er, også i skolen og andre steder, hvor de unge er, siger Henriette Olesen.

Svært at 'blame' dem

Frederikke Olesen håber først og fremmest, at lillebrorens 15-årige ven, der stadig er i koma, kommer sig.

Og forhåbentlig er episoden med til at afholde andre unge fra at gøre noget lignende, siger hun.

- Men jeg har det også sådan, at man jo ikke rigtigt kan ’blame’ dem. De er unge og kan lide at eksperimentere.

- Og det handler tit om, at omgangskredsen gør det, eller at man bukker under for et gruppepres, og det skal man ikke, siger Frederikke Olesen, der dog understreger, at de to 15-årige også selv bærer et ansvar.

Hun har én opfordring, der skal være med til at forhindre lignende episoder i fremtiden.

- Det er så vigtigt, at børn og unge i hele Danmark får at vide, hvad konsekvenserne af det her kan være. Forældre skal tale med deres børn om det her, og lærere skal tale med deres elever, siger hun.