Fundet af nogle grå sten med smeltet, sort overflade betyder, at 15 danskere nu skal dele en dusør på mere end to millioner kroner.
Stenene er nemlig stykker af den meteorit, som faldt ned ved Ejby på Sjælland for et år siden.
Det fortæller samlingsmedarbejder Bent Erik Kramer Lindow fra Statens Naturhistoriske Museum.
- Ved lov er finderne af alle særlige naturhistoriske genstande forpligtet til at indlevere dem til staten, ligesom staten er forpligtet til at udbetale en dusør, siger han.
Det gælder naturhistoriske genstande, som går under betegnelsen danekræ, herunder fossiler og sjældne krystaller af stor videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi og altså meteoritrester.
Statens Naturhistoriske Museum vil af hensyn til finderne ikke oplyse, hvor mange penge de hver især modtager. Men beløbet bliver fordelt ud fra, hvor mange gram de har indleveret.
I alt er der blevet fundet 8.937,78 gram af meteoritten.
Bent Erik Kramer Lindow forklarer, at værdien af en meteoritsten afhænger af, hvor sjælden stenen er, hvor velbevaret den er, og hvornår den bliver fundet.
Har den ligget længe på jorden, mister den værdi.
- Den type meteoritsten, som Ejby-meteoritten består af, er ret almindelig. Det spændende ved den er, at vi har haft videooptagelser, der har vist dens tur henover den københavnske vestegn, og at det har været muligt at beregne, at den kommer fra den fjerneste del af asteroidebæltet mellem Jupiter og Mars, siger Bent Erik Kramer Lindow.
Se et kort indslag om meteoritten fra 7. februar 2016:
Et af de første stykker af Ejby-meteoritten blev fundet om morgenen lige efter faldet.
Kort efter blev det sendt til Italien til undersøgelse for rester af kosmisk stråling. Resultatet af dén undersøgelse kan Bent Erik Kramer Lindow ikke løfte sløret for.
Han fortæller dog, at fundet kan være med til at sige noget om, hvordan vores solsystem er dannet og har udviklet sig.
Meteoritten kom ind i jordens atmosfære med en hastighed på 14,5 kilometer i sekundet, og opvarmning som følge af luftmodstanden varmede den så meget op, at den blev sprængt i stumper og stykker.
Ved ankomsten til jordens atmosfære bestod den af omkring 250 kilo materiale, og der kan fortsat ligge sten fra Ejby-meteoritten såvel som fra andre meteoritter rundt omkring i landet, fortæller Bent Erik Kramer Lindow.
- Der falder omtrent tre meteoritter over et land af Danmarks størrelse om året, men ofte falder de på øde steder eller på tidspunkter, hvor det ikke bemærkes, siger han.
Her kan du læse, hvad du skal kigge efter, hvis du selv vil på jagt efter meteoritsten.
Statens Naturhistoriske Museum har også lavet et kort, der viser, hvor det er relevant at lede efter sten fra Ejby-meteoritten.
I de kommende to uger bliver alle stenene fra Ejby-meteoritten udstillet på Geologisk Museum i København.