16-årig blev anholdt for at råbe 'fuck Trump' til lovlig demonstration mod Trump

En ellers fredelig demonstration mod Donald Trump foran den amerikanske ambassade forvandlede sig til et mareridt for 16-årige Tarek Adlouni.

Den 8. december sidste år, dagen efter at USA's præsident Donald Trump havde erklæret, at USA ville anerkende Jerusalem som Israels hovedstad, var omkring 500 personer samlet til en lovlig og fredelig demonstration foran den amerikanske ambassade på Østerbro i København.

Demonstrationen, der var en protest mod Trump og hans beslutning, forløb umiddelbart roligt og uden nogen anholdelser eller andre sammenstød mellem demonstranter og de mange politibetjente, der var til stede.

Men for 16-årige Tarek Adlouni fra Brønshøj endte dagen alt andet end fredeligt.

Tarek og hans venner ankom til demonstrationen en halv time inden, den sluttede.

Kort efter råber Tarek 'fuck Trump' - og så eskalerer situationen på et øjeblik, fortæller Tarek.

- Da jeg råber 'fuck Trump', kan jeg høre en af mine venner råbe, at jeg skal løbe. Og jeg går i panik, for jeg ved jo ikke, hvorfor jeg skal løbe. Så kan jeg bare se 7-10 politimænd løbe mod mig. Så får de mig ned at ligge, og så begynder de at slå løs på mig med stav, og jeg fik to knytnæveslag i ansigtet, siger Tarek Adlouni til P1 Dokumentar.

P1 Dokumentar har talt med flere andre deltagere ved demonstrationen, som så, hvad der skete. I følge dem løber omkring 10 politibetjente imod den 16-årige dreng og vælter ham mod jorden.

Vidnerne fortæller, at betjentene dannede en ring omkring Tarek, hvor de slog ham med stav og knytnæve, før de anholdt ham og tog ham med på politistationen Station City på Vesterbro i København.

Anholdelsen efterlod Tarek med store sår i ansigtet og smerter i skulderen, men dette noterede politiet aldrig i deres rapport, selvom de er forpligtet til det.

Ulovligt at råbe Fuck Trump?

P1 Dokumentar har kigget nærmere på sagen om anholdelsen af den 16-årige dreng, for at undersøge, om man kan anholdes for at råbe 'fuck Donald Trump' til en lovlig demonstration.

I anklageskriftet mod Tarek skriver politiet selv, at de netop anholder ham for at råbe ”fuck Donald Trump,” fordi det ifølge politiet ”forstyrrer den offentlige orden”.

P1 Dokumentar har forelagt sagen for Nicolaj Sivan Holst, der er lektor i strafferet på Aarhus Universitet, og han mener ikke, at politiet kan forsvare, at det er forstyrrende for den offentlige orden at komme med denne politiske tilkendegivelse til en demonstration.

- Jeg synes, det er meget relevant at spørge politiet, hvordan de kan forsvare, at man anholder en person for at forstyrre den offentlige orden ved at råbe sådan til en lovlig demonstration, siger Nicolaj Sivan Holst, der er lektor i strafferet på Aarhus Universitet.

Heller ikke Asser Gregersen, der er advokat og tidligere har undervist i strafferet på Københavns Universitet, mener, at politiet kan forsvare at anholde Tarek på denne baggrund:

- Når det er i forbindelse med en demonstration, så har man en udvidet ytringsret. Så umiddelbart kan jeg ikke se, at han skal dømmes for at have råbt det her i forbindelse med en demonstration, siger Asser Gregersen.

Også anklaget for brud på maskeringsforbud

I anklageskriftet mod Tarek kan man læse, at politiet også anklager Tarek for at bryde maskeringsforbuddet, fordi han havde en halsedisse trukket op over hagen til demonstrationen.

Tarek fortæller til P1 Dokumentar, at han rigtig nok havde en halsedisse på og at den sad over hagen, fordi der var koldt til demonstrationen, men at han ikke brugte den til at maskere sig selv.

- Jeg tror, de løb efter mig, fordi jeg ser mistænkelig ud. Det er mit bedste bud. Men jeg har ikke være voldelig på nogen måde. Jeg har ikke gjort modstand. Jeg har bare råbt ’fuck Trump’ altså, siger Tarek til P1 Dokumentar.

P1 Dokumentar har set en timelang video fra den ellers fredelige demonstration, og her kan man se, at alt fra ældre kvinder til unge mænd står med halstørklæder og halsedisser trukket op over hagen for at skærme for kulden. Samtidig kan man se, at de tilstedeværende betjente ikke griber ind overfor dette.

Ifølge Nicolaj Sivan Holst må man da også gerne tage en halsedisse op over hagen til en demonstration, hvis det er for at skærme for kulden.

- For at det er ulovligt at have en halsedisse på, skal man have det såkaldte forsæt til at tildække sit ansigt. Altså var det intentionen eller var det et uheld at man fik tildækket sit ansigt? Hvis det var, fordi det var koldt eller sneede, så må man gerne gøre det. Meningen med loven er jo ikke, at alle folk skal få halsbetændelse, siger Nicolaj Sivan Holst.

Uanset hvad mener Asser Gregersen, at det her ikke er nok til, at man skal anholdes og køres på stationen:

- Jeg kan ikke se, at der på baggrund af de to forhold, altså det med halsedissen og det med at råbe 'fuck Trump', skulle være nogen grund til at tage ham med på stationen

Sår i ansigtet blev aldrig noteret

I forbindelse med anholdelsen pådrager Tarek sig flere store sår i ansigtet, men flere af disse skader er aldrig blevet noteret i politiets rapport. Politiet har ellers en forpligtelse til altid at notere de skader, som en anholdt person har. Uanset om skaderne stammer fra anholdelsen eller ej.

- Hvis der er skader, der ser ud til, at de er friske og lige er kommet, så vil man selvfølgelig skrive dem ned. Det kan være skader på ansigt osv. Og så skal man beskrive dem så tydeligt som muligt, siger Nickolaj Sivan Holst.

Inde på Station City skal Tarek have taget det klassiske forbryderfoto. Og her vælger betjentene ifølge Tarek at trække hans halsedisse og hætte op foran hans ansigt, så de sår, han har i ansigtet, ikke kan ses på billederne.

- Efter jeg var blevet slået af politiet, havde jeg en del mærker på ansigtet over det hele. Og da politiet valgte at tage billederne af mig, valgte de at trække min halsedisse helt op, og så gav de mig hue på og trak den ned så det dækkede alle mærkerne. Og så tog de nogle billeder af mig, hvor man kunne se meget lidt af mit ansigt, fordi alle mærkerne var dækket, siger Tarek Adlouni.

P1 Dokumentar har fået adgang til at se de billeder, som politiet tog, og de viser, at flere af sårene i ansigtet ikke er synlige på billederne.

Asser Gregersen vurderer, at det umiddelbart virker som om, Tarek har fået en for voldsom behandling fra politiets side.

- Man skal jo passe på med at drage konklusioner, før sagen har været en tur forbi domstolene. Men ud fra det, som du præsenterer mig for, så virker det jo voldsomt at anholde Tarek og tage ham med på stationen og beholde ham der i flere timer. Det virker unødvendigt og som om han har fået en hårdere tur igennem systemet, end det egentlig er meningen, siger Asser Gregersen.

Politiet vil ikke udtale sig om sagen

P1 Dokumentar har forsøgt at få et interview med Københavns Politi, for at få deres version af sagen. Blandt andet for at få svar på, hvorfor de anholder og efterfølgende sigter en person for at råbe 'fuck Donald Trump' til en demonstration mod netop Donald Trump.

Hvorfor de brutalt anholder den 16-årige dreng, og hvorfor de undlader at notere de sår, han pådrager sig under anholdelsen.

Men politiet har ikke ønsket at svare. De begrunder afslaget med, at der er tale om en verserende sag.

Ud over anholdelsen af Tarek undersøger P1 Dokumentar, hvorfor Tareks mor bliver anholdt, da hun kommer på stationen for at hente sin søn.