16-årig pige fra Kundby: Fra neglelak og teenageidoler til terrortiltale

Det er første gang, at en kvinde i Danmark bliver tiltalt for forsøg på terror.

Den 16-årige piges fremtoning på sociale medier ændrer sig især i november og december 2015. Hun skriver om pistoler og lægger dette billede op. Det er formentlig ikke hende på billedet.

Hun ligner de andre teenagepiger.

Med farvet mørkt hår, modetøj og et usikkert blik har den 16-årige pige fra Kundby gentagende gange siddet i Retten i Holbæk for at høre dommeren varetægtsfængsle hende på ny.

Men hvordan endte den danske pige som centrum i en stor terrorsag? Der, hvor politiet sidste januar anholdt hende med formodet sprængstof i kælderen og en plan om at bombe sin tidligere folkeskole og den jødiske skole, Carolineskolen, i København.

  • På de sociale medier skriver hun både om pistoler og matyrdom.
  • Hun poserer også med pistoler - om de er ægte eller af plastik vides ikke.
  • Lige inden anholdelsen den 13. januar lægger hun dette billede på de sociale medier.
1 / 3

Vi har talt med flere kilder, som på den ene eller anden måde kendte den 16-årig pige fra Kundby.

Mange nægter at kende kende, selv om de lystigt har kommenteret hendes billeder på Facebook. De fleste har ikke lyst til at være med i et interview og politiet har frarådet flere af pigens tidligere veninder at optræde i medierne.

På nettet har den 16-årige pige efterladt sig markante spor på mere end en håndfuld sociale medie-profiler og herinde får man et indtryk af en teenagepige, der hurtigt bevæger sig fra neglelak og idoler til fascination af terror og ekstreme islamiske holdninger.

Tegn på radikalisering

Flere hundrede opslag på offentlige sociale medier sladrer om den 16-årige piges yndlingsparfume, om at hun lytter til One Direction som alle de andre piger, om at hun er lun på nogle af drengene fra skolen, om at hun har været anbragt både på institution og hos plejeforældre. Og om hendes store passion for dyr, især katte.

Men en dag er der noget, der ændrer sig. I efteråret 2015 dukker nye, anderledes opslag op.

Nu er hun muslim, hun poserer med våben og interesserer sig for islam og koranlære. Også spørgsmålene fra vennerne ændrer sig og bliver til ”Hvorfor går du ikke med tørklæde, hvis du er muslim?”. På en vens spørgsmål om, hvad hendes yndlingsfag er, svarer den 16-årige: Islamisk undervisning i Masjid”.

I november og december 2015 bliver interessen for islam i højere grad en interesse for den radikale og ekstreme islam. Hun trykker ”like” på to danske radikale ekstremistiske grupperinger både på Facebook og Instagram: ”Kaldet til Islam” og ”Millatu Ibrahim”.

Har været anbragt flere steder

Den 16-årige pige blev født i marts 2000 og har i store dele af sit liv boet alene med sin mor, men har også en halvsøster og en halvbror. På en blog fortæller hun om at været anbragt først hos plejeforældre og senere på en institution senest i foråret 2015.

Sammen med moderen flytter hun til Kundby tæt på Holbæk i sommeren 2015.

Det er her i et fredeligt villakvarter, at politiet i januar 2015 dukker op. En nabo fortæller, at bomberyddere brager ind og pigen bliver anholdt.

Der er nedlagt navneforbud i terrorsagen mod den 16-årige pige. Derfor må medier ikke udgive detaljer om pigen, som kan identificere hende.