16-årige Nannas far drak for meget: 'Alt det, en forælder skulle have gjort, sørgede vi selv for'

Det anslås, at 122.000 børn vokser op i et hjem med alkoholmisbrug ligesom Nanna.

Da Nanna var lille, tænkte hun, at hendes far var den bedste far, hun kunne tænke sig. Når hun ser på ham i dag, føler hun slet ikke, han er en far for hende.

Han har drukket i årevis, men det var først, da hun var 12 år, at hun for alvor mærkede, at han drak for meget. Alt for meget.

Hendes mor var lige flyttet, forældrene skulle skilles, og Nanna og hendes to mindre søskende skiftedes mellem at være en uge hos faren og en uge hos deres mor.

Derfor boede børnene for første gang alene med deres far.

- Han lå bare og sov, og det var det eneste, han gjorde. Jeg tror, han har drukket, mens vi var i skole, og så var han selvfølgelig træt, når vi kom hjem ved en tre-tiden.

Selvom Nanna endnu ikke havde ramt teenage-årene, sørgede hun for alt i hjemmet: Hendes søskende og hun skulle op om morgenen, i tøjet og i skole. Der skulle købes ind, og der skulle laves mad.

- Nogle gange kunne jeg godt skrive en indkøbsseddel til ham, og så kunne han godt lige formå at gå ud og købe det, og så lavede jeg ellers aftensmad og sørgede for, at der var mad til de andre, siger hun.

- Han smurte aldrig vores madpakker, vi skulle selv sørge for at komme i skole og i seng til tiden. Alt det, en forælder skulle have gjort, sørgede vi selv for.

Sundhedsstyrelsen anslår, at 122.000 børn vokser op i et hjem med alkoholmisbrug ligesom Nanna og hendes søskende. Tallet kan være endnu højere, da mange børn og unge holder det hemmeligt.

I dag tror Nanna ikke, at hendes søskende dengang har bemærket, at der var noget helt galt. Hendes lillebror var to-tre år gammel, og hendes lillesøster var heller ikke særlig gammel, men i hendes hoved satte hverdagen sine spor.

Da det var allerværst med farens druk, havde Nanna det ikke særlig godt. Det vigtigste for hende var, at hendes mindre søskende havde det godt, og at tingene så godt ud på overfladen.

- Jeg var ikke særlig glad, og jeg sov ikke særlig meget, fordi jeg spekulerede meget, fortæller hun.

Efter et års tid hos faren flyttede de tre børn over til deres mor, hvor de har boet fast siden.

Kan Nannas far stoppe med at drikke?

Sidste år fulgte DR Nannas far i et behandlingsforløb, hvor han boede med andre, der også havde et alkoholmisbrug.

Der gik han blandt andet i gruppeterapi og arbejdede meget med at udtrykke sine følelser, fremfor at "pakke dem væk", som han selv formulerede det, ligesom han selvfølgelig også kæmpede for at holde sig ædru.

Dengang sagde Nanna, at hun ikke troede, han kunne stoppe med at drikke. Det gik også galt, så snart hendes far havde forladt behandlingsstedet.

Han gik nærmest direkte ud og drak tæt i flere dage, og han fyldte sin krop så meget med alkohol, at han blev indlagt til afrusning på hospitalet.

Dengang fortalte han, at han selv følte, han var en bedre far og en bedre udgave af sig selv, når han havde drukket en liter vin.

Nu er han i behandling for sin alkoholisme for tredje gang.

- Jeg håber virkelig meget, at han kan holde sig ædru, men jeg har også svært ved at tro på det, fordi han har modbevist det så mange gange, siger Nanna i dag.

I de seneste år har der været flere perioder, hvor Nanna og hendes far slet ikke har talt sammen. Her på det sidste har de to talt i telefon sammen nogle gange, men hun understreger så også, at han lige nu er ædru og i behandling.

- Det er vildt rart at tale med ham, når han er ædru. Der er han bare som dengang, jeg husker ham, fra da jeg var lille.

'Han kender mig ikke rigtig længere'

Nanna sover godt nu, og hun tænker generelt ikke så meget på, at hendes far har et alkoholmisbrug. Alligevel er der situationer, hvor hun mærker, at hun mangler sin far. Når hendes veninder for eksempel bliver hentet til fester af deres fædre, har hun ikke en far, der kan hente hende.

Hendes far kom heller ikke til hendes dimission, ligesom han også har manglet til andre vigtige milepæle i Nannas liv.

- Jeg ville ønske, at han var der, men jeg tror også, at jeg har vænnet mig lidt til, at han ikke er der, og jeg kan ikke gøre noget ved det, siger hun.

Gennem tiden har hun haft et dokument på sin computer, hvor hun løbende har skrevet ting ned. Ting, som hun ville ønske hun kunne sige til sin far, men hvor hun ikke har kunnet gøre det, fordi han har været fuld eller slet ikke har været der.

Og det hjælper. Det hjælper for hende at få tingene ud af hovedet, ned gennem fingrene og få udtrykt det via bogstaver og ord. Det bliver for meget at have det hele inde i hovedet.

- Min far har fortalt mig, at hans far ikke rigtig var der for ham, og der har jeg bare ikke kunnet forstå, at han har fravalgt os børn på samme måde. Det har jeg skrevet ned, og jeg har spurgt ham om hvorfor.

Hun har også gået i en gruppe i et års tid sammen med andre unge, der også havde forældre med et alkoholmisbrug. De kunne tale om de fælles problemer, de havde, og det hjalp at vide, at hun ikke var den eneste. Ofte har hun følt sig lidt alene med det.

'Det er ikke en ting, man skal være flov over'

Nanna er ikke vred på sin far i dag. Hun er mere skuffet over, at han ikke er som andre fædre, og hun savner at have ham i hendes liv.

Alligevel føler hun, at oplevelserne fra barndommen har gjort hende stærkere som person.

- Jeg har kunnet klare mere, og alt sådan noget pigedrama blander jeg mig helst uden om, for det er virkelig små problemer i forhold til andre ting.

Ofte har Nanna følt sig lidt alene om at have en far med et alkoholmisbrug, og det er også derfor, at det er vigtigt for hende at tale højt om det.

- Jeg synes ikke, jeg kender andre end mig selv, der står frem med det. Jeg kunne godt have brugt én, der kunne have fortalt mig om det, og hvordan det var.

Hun er derfor også ved at samle de erfaringer, hun har gjort sig gennem tiden, i et bog-projekt. For hende er det vigtigt at understrege, at det ikke er ens egen skyld, at ens mor eller far har et misbrug.

- Det er ikke en ting, man skal være flov over, for det har ikke noget at gøre med én selv overhovedet. Der er mange, der står i samme situation som mig.

Nu når hun ser tilbage, ville hun også ønske, at hun havde talt højt om det tidligere. Især i den tid, hvor hun boede hos faren og stod alene med det hele som 12-årig.

Har du et råd til andre, der står i samme situation, som du gjorde?

- Jeg ville helt sikkert have talt om det og sagt det højt til nogen. En mor, hvis du har sådan én, eller en bedsteforælder. Én, der kan hjælpe.

Drikker din mor eller far for meget?

  • Nannas råd er at hive fat i en voksen, du stoler på, så du kan dele dine oplevelser med vedkommende.

  • Der er flere end 100 steder i landet, hvor du kan få gratis og anonymt rådgivning. Dem kan du finde her.

  • Hvis du selv drikker for meget, kan du ringe til for eksempel Alkolinjen, der drives af Sundhedsstyrelsen og Alkohol & Samfund. De kan kontaktes på 80 200 500.

Facebook
Twitter