16-årige Servet blev dræbt foran sin hoveddør: Svensker dømt for at sælge drabsvåbnet

En 34-årig mand er i dag blevet idømt to års fængsel for at videresælge våben, der dræbte 16-årig.

Mandag den 18. oktober 2017 blev 16-årige Servet Abdija skudt og dræbt foran sin opgang ved familiens hjem på Ragnhildgade i København. (Foto: © Sofie Mathiassen, Berlingske / Sofie Mathiassen)

En 34-årig svensk-jugoslavisk mand iført sort hættetrøje og kakifarvede joggingbukser blev i dag ledaget til Københavns Byret.

Siden august har han siddet varetægtsfængslet for drabet på teenageren Servet Abdija, der blev skudt seks gange foran sin opgang ved familiens hjem på Ydre Nørrebro i København for halvandet år siden.

I sidste uge meldte politiet ud, at den sigtede havde tilstået at have videresolgt et af de våben, der ifølge politiet blev brugt til at dræbe den 16-årige dreng.

Og i dag faldt der så dom i tilståelsessagen – to års fængsel for at have solgt en skarpladt pistol, der er blevet brugt til at begå alvorlig kriminalitet.

Udover to år bag tremmer er den svenske statsborger udvist fra Danmark med et indrejseforbud i 12 år.

'No comments'

Sagen blev ført som tilståelsessag, og den dømte erkendte i det store hele forløbet. Men senioranklager fra Københavns Politi Søren Harbo havde alligevel mange spørgsmål.

- Hvem solgte du pistolen til?, spurgte Søren Harbo.

- No comments, lød det fra den svensktalende mand, der havde en tolk ved sin side i retten.

Han ville heller ikke svare på, hvor han selv havde pistolen fra, eller hvad den skulle bruges til. Desuden afviste han at have været i Danmark, mens han havde pistolen.

Den eneste anholdte i sagen

Den 34-årige svensker med jugoslavisk baggrund er den eneste sigtede og nu dømte i sagen om drabet på Servet Abdija, som politiet er sikker på involverer flere gerningsmænd.

Pistolen fandt politiet sammen med et andet våben i sommeren 2018 og meldte dengang ud, at der var tale om drabsvåbnet. Herefter kom politiet på sporet af den 34-årige svenske statsborger, som dermed blev anholdt.

Tidligere har det ikke været muligt at få detaljer om anholdelsen, men i dag kom det frem, at man har fundet dna-spor på våbnet fra den svensk-jugoslaviske mand.

Og den 34-årige mand erkendte igen i dag, at han har haft og solgt den skarpladte ni mm-pistol af mærket Zavodi Crvena Zastava i Helsingborg forud for drabet den 16. oktober 2017.

Han fik 20.000 svenske kroner svarende til 14.000 danske kroner for den.

Stadig sigtet for drab

Den 34-årige mand er stadig sigtet for drabet, fortæller anklager Søren Harbo.

- Efterforskningen i drabssagen fortsætter, og derfor kan jeg ikke komme nærmere ind på detaljerne. Men for den tiltaltes vedkommende skal han afsone dommen, og så skal han udsendes til Sverige, siger han.

I dag er den 34-årige svensker blevet sendt direkte tilbage til Vestre Fængsel, hvor han fortsat skal sidde varetægtsfængslet, indtil han skal afsone sin straf. Om han skal fængsles i Danmark eller Sverige, skal Kriminalforsorgen afgøre.

Den dømte har nu 14 dages betænkningstid til at vurdere, om han vil anke sagen.