16-årige: Vi vil ikke have stemmeret

Før sidste valg blev de unge spurgt, og svaret var klart. 16-17-årige bør ikke have ret til at stemme.

Før sidste valg blev de unge spurgt, og svaret var klart. 16-17-årige bør ikke have ret til at stemme. (Foto: Morten Rønnelund © DR Fyn)

De 16 og 17-årige bør kunne stemme ved Folketingsvalg, mener Valgretskommissionen.

Men de unge vil slet ikke have stemmeretten.

Op til Folketingsvalget i september blev mere end 4.000 unge fra landets ungdomsuddannelser stillet spørgsmålet, om 16-17-årige bør få stemmeret.

64 procent af de adspurgte mener, at det er et særdeles dårligt eller et ret dårligt forslag, mens 18 procent mener, at forslaget er særdeles godt eller ret godt.

Stemmer som deres forældre

På Tre Falke Skolen på Frederiksberg spurgte DR Nyheder i dag en flok 16-årige om deres holdning til stemmeret til 16-17-årige. Her var der bred enighed om, at stemmeret til 16-årige er en rigtig dårlig idé.

- Jeg synes, det er en dårlig idé. De fleste, jeg kender, ville stemme på den samme kandidat eller det samme parti som deres forældre, fortæller Siff Sandberg.

Holger Klint, 16, er enig. - Stemmeret til 16-årige ville bare betyde en ekstra stemme til forældrene, mener han.

Vil stemme efter udseendet

De begge bakkes op af Louise Holberg, 16, som endda mener, at stemmealderen bør sættes op til 21 år.

- Med den ungdom vi har i dag, skal 16-årige ikke have stemmeret. Jeg kender alt for mange, der bare ville stemme efter en politikers udseende, siger hun.

Vil nægte at stemme

Begge piger ville dog stemme, hvis de fik muligheden for at gøre det, hvilket ikke er tilfældet for Anders Jørgensen. Han ville blive hjemme på valgdagen, selvom der hang et valgkort på køleskabet.

- Simpelthen for at statuere et eksempel på, at 16-årige ikke bør have stemmeret. Jeg og andre på min alder ved ikke nok om politik til at må stemme. 16 år er alt for ungt, mener han.

Kendetegnet ved de 16-årige, DR Nyheder snakkede med på Tre Falke Skolen, var, at de selv mente, de var ret godt inde i politik, men at de ikke havde stor tiltro til deres kammeraters politiske viden.

Facebook
Twitter