17-årig pige fra Kundby får seks års fængsel for forsøg på terror

Konkrete planer om at ramme to skoler straffes med seks års fængsel til pigen fra Kundby.

Den 17-årige pige, der er kendt skyldig for forsøg på terror mod to skoler, får en normal fængselsstraf på seks års fængsel.

Byretten i Holbæk har netop bekendtgjort dommen i den opsigtsvækkende sag, der har rystet lokalsamfundet i den lille by Kundby i Nordvestsjælland, siden den dengang 15-årige pige blev anholdt i januar sidste år.

Dommen er afsagt med dissens. Det betyder, at et mindretal af nævningene ønskede at give den 17-årige pige en forvaringsanbringelse, mens et flertal af dommere og nævninge stemte for seks års fængsel. De seks års fængsel er begrundet i pigens alder på tidspunktet, hvor hun blev anholdt, ligesom der også er lagt vægt på, hun er umoden og med lavt selvværd.

Pigen er dømt for at have planlagt angreb mod to skoler: Sydskolen i Fårevejle samt den jødiske Carolineskolen i København. Hun er også dømt for grov vold mod en pædagog på den institution, hvor hun har siddet fængslet under retssagen.

Med straffen undgår pigen den forvaringsdom, som anklagemyndigheden ellers har forsøgt at få retten til at give hende. Pigen så også tydeligt lettet ud, da hun havde overhørt domsafsigelsen. Pigen og hendes forsvarer, Mette Grith Stage, har udbedt sig betænktningstid om, hvorvidt de vil anke dommen.

En mand var også varetægtsfængslet i sagen, men er i mellemtiden blevet løsladt uden tiltale. Pigen er kendt skyldig i forsøg på terror ved at have forberedt fremstilling af sprængstoffer til brug ved bombeangreb.

Mentalerklæring viser pige med lavt selvværd

I forbindelse med den afsluttende procedure inden strafudmåling fremlagde anklagemyndigheden den mentalerklæring, der er udarbejdet i forbindelse med sagen.

Den viser, at pigen ikke er sindssyg, men er følelsesmæssigt forstyrret og med svagt selvværd. Retslægerådet har anbefalet en tidsubestemt forvaringsdom.

Under retssagen har anklager Kristian Kirk fremvist en række beviser mod den 17-årige pige. Blandt beviserne er en række samtaler, som pigen har haft på sociale medier.

På mikroblogging-tjenesten Twitter skrev hun blandt andet med en række jihadister, som hun mente havde tilknytning til terrororganisationen Islamisk Stat.

På samme tidspunkt begyndte pigen at google, hvordan man laver gødningsbomber, og hun søgte på halshugningsbilleder frem på nettet. Det hele foregår altså via hendes smartphone og computer. Det er blandt andet den del, retten har lagt vægt på i vurderingen af, at pigen er skyldig i forsøg på terrorisme.

DR Nyheder bringer ikke navnet på den 17-årige pige af hensyn til hendes unge alder.

Facebook
Twitter