17-årig pige i retten: Navneforbud ophævet i terrorsag

Efter over et års varetægtsfængsling er sagen mod den 17-årig pige fra Kundby nu i gang.

Da politiet ransagede den 17-åriges hjem fandt politiet bl.a. en grøngul plastikbeholder med påskriften TATP. I dag skal den unge pige forklare sig i retten i Holbæk. (Foto: Tegning: Emil Thorbjörnsson © DR Nyheder)

Dommerne har besluttet, at navneforbuddet bliver ophævet i terrorsagen fra Kundby, hvor en 17-årig pige er tiltalt for forsøg på terror efter straffelovens paragraf 114.

Sagen er begyndt her til formiddag og kører frem til starten af maj, hvor dommen falder.

Den 17-årige pige ankom til retslokalet med to politibetjente ved sin side. Hun bærer lyse, stramme cowboybukser, en sort bluse og har langt, mørkt hår.

Efter beslutningen om at ophæve navneforbuddet er anklager Kristian Kirk Petersen gået i gang med at forelægge sagen for dommerne, nævningene, den tiltalte og hendes forsvarer samt alle tilhørerne og pressen.

Anklagen lyder, at hun har anvendt bombemanualer, anskaffet sig acetone, brintoverilte og citronsyre samt forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP, ligesom hun har planlagt en prøvesprængning.

Målene er ifølge anklagen at ramme Sydskolen i Fårevejle den 8. januar 2016 og den jødiske skole Carolineskolen i København den 8. februar samme år.

I sin forelæggelse af sagen viser anklageren flere håndskrevne sedler, som ifølge anklageren blev fundet på den tiltalte piges adresse og er skrevet af hende.

På sedlerne fremgår oplysninger om den jødiske skole Carolineskolen og Sydskolen i Fårevejle, hvor den tiltalte selv har gået, datoer og tidspunkter for angreb samt opskrifter og noter om håndtering af sprængstof.

Under politiets ransagning af hjemmet finder politifolk også en grøn-gul plastikbeholder med påskriften TATP. Den ligger i en skotøjsæske under en fryser, fortæller anklageren.

Angrebene bliver aldrig udført - ifølge anklageskriftet fordi pigen ikke fik ordre om at udføre angrebet på Sydskolen, og fordi hun blev anholdt før det planlagte angreb på Carolineskolen.

Selv nægter hun sig skyldig i forsøg på terror, hvilket pigens forsvarer, Mette Grith Stage, også har understreget i retten i dag.

Facebook
Twitter