17-årige Luna er på sociale medier tre til fire timer om dagen

Det er godt, at ministeren opfordrer forældre til at sætte grænser for deres børns brug af sociale medier, mener gymnasieelev.

Hver dag bruger 17-årige Luna Emilie Bruun mellem tre og fire timer på sociale medier som Facebook, Snapchat, Instagram og Youtube.

Hver dag sidder 17-årige Luna Emilie Bruun fra Birkerød med øjnene rettet mod sin telefon eller computer i mellem tre og fire timer, mens hun navigerer mellem flere sociale medier.

På telefonen er der installeret Facebook, Instagram og Snapchat, lige som Youtube også bliver flittigt brugt.

- Jeg synes, at der en nem og hurtig måde at kommunikere med mine venner og veninder på. Jeg prøvede på et tidspunkt at slette min Facebook-app på telefonen, men der gik ikke lang tid, før jeg downloadede den igen. Man kan godt føle sig uden for, hvis man ikke er på, siger den 17-årige gymnasieelev.

Luna Emilie Bruuns hyppige brug af sociale medier er ikke noget særsyn blandt børn og unge. Blandt andet viser tal fra en Gallup-måling, at 85 procent af unge danskere mellem 12 og 19 år er på Facebook hver uge.

De unges medieforbrug bekymrer børne- og socialminister Mai Mercado (K), og det har i dag fået hende til at komme med en opfordring til, at forældre tager en snak med deres børn om deres medieforbrug.

- Jeg synes, det er tankevækkende, at alt imens flere og flere er på de sociale medier, så ser vi også en stigning i antallet af psykisk sårbare unge. Der kan jeg være bekymret for, at sociale medier kan være med til at lægge et pres på de unge, og det er derfor, jeg gerne vil have forældrene i tale, siger Mai Mercado, der selv har sat regler op for sin fireårige søn.

Familie fra Birkerød bifalder opfordringen

Hos familien Bruun i Birkerød er der ikke nogen regler for, hvor lang tid de to døtre på henholdsvis 17 og 20 år må være på sociale medier.

Der er kun én regel. Mobiltelefonerne skal helt væk, når familien sidder ved middagsbordet eller er sammen i andre sociale sammenhænge.

- Der skal vi være sammen som familie og tale med hinanden uden at lave statusopdateringer på Facebook, siger faderen, Thomas Bruun, der kalder ministerens opfordring for tankevækkende.

- Der er aldrig pause på de sociale medier, og det er meget synligt, at man ikke er en del af fællesskabet, hvis man ikke er tilgængelig, siger familiefaderen.

20-årige Silla Bruun, der er familiens ældste datter, er enig i, at forbruget af sociale medier er meget højt. Hun har selv tjekket sit forbrug af sociale medier med en app og fandt ud af, at hun var på to til tre timer dagligt.

- Jeg synes, at det har taget lidt overhånd for mig, og det er faktisk ikke noget, jeg har lagt mærke til. Jeg har ikke selv oplevet det, men jeg kan godt se, at man nogle gange kan få stress af det.

Ifølge hendes 17-årige lillesøster er det derfor tiltrængt, at ministeren tager affære.

- Det er en god idé, for jeg synes godt, at jeg kunne skære ned på mit forbrug. Jeg synes sagtens, at forældrene kunne gribe lidt ind, siger Luna Emilie Bruun.