17-årige Matilde er en ud af 400 unge, der lige nu er samlet til ungdommens udgave af COP26

Intentionen med konferencen er god, men Matilde Bondo Dydensborg frygter, at den ikke fører til reel handling.

Matilde Bondo Dydensborg har brugt konferencens to dage på at udarbejde konkrete forslag til, hvordan børn og unge skal undervises i klimakrisen. (© PRIVATFOTO)

Greta Thunberg holdt åbningstalen, Boris Johnson deltager via en videoforbindelse - selv paven har sendt en hilsen.

Det er ikke, hvem som helst der i disse dage samles til konferencen Youth4Climate i Milano. Sammen med verdens spidser og omkring 400 andre unge deltager også 17-årige Matilde Bondo Dydensborg fra Frederikssund.

Som en ud af kun to danskere er hun blevet udvalgt blandt 8.700 ansøgere til at komme med på konferencen, der er forløber for klimatopmødet COP26, som afholdes for verdens regeringsledere i november.

- Det er utrolig fedt at få lov til at møde en masse unge klimaaktivister fra hele verden og få lov til at snakke med dem, høre deres historier og hvorfor de er passionerede omkring klima, siger hun.

Til konferencen har hun sammen med de andre unge diskuteret og udarbejdet forskellige konkrete forslag - resolutioner - som de skal slutte konferencen af med at præsentere for regeringsmedlemmer fra forskellige lande.

Kommer der handling?

En "lærerig" og "inspirerende" oplevelse for Matilde Bondo Dydensborg, der til dagligt er engageret i klimakampen hos blandt andet Radikal Ungdom.

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg ankom til konferencen for tirsdag at holde en åbningstale, der siden har fået stor opmærksomhed. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Ritzau Scanpix)

Det lyder da også som lidt af en drøm for en ung, politisk aktiv klimaaktivist at komme til en global klimakonference, hvor Greta Thunberg deltager, og få lov til at fremlægge konkrete forslag for toppolitikere. Og Matilde Bondo Dydensborg understreger også, at hun er taknemlig for oplevelsen.

Men hun er også frustreret, da DR fanger hende til et telefoninterview midt i konferencens hektiske program.

- Min største bekymring er, hvor det her skal ende henne, siger hun.

- Vi laver de her resolutioner, snakker med hinanden og hører en masse interessante personer tale om ting, vi allerede er enige om. Men vi bliver bare ved med at tale. Hvor ender det? Vi kan ikke være sikre på, at politikerne ikke bare læser vores resolutioner og så bare lægger dem væk igen, siger hun.

Thunberg åbnede med skarp kritik

Dermed stemmer den unge danske aktivist i med svenske Greta Thunberg. Hun åbnede konferencen tirsdag med en tale, der har vakt stor opsigt.

Her parodierer hun regeringslederes klimaløfter.

- Genopbyg bedre, bla bla bla... Grøn økonomi, bla bla bla... Energineutral 2050, bla bla bla..., lød det fra Thunberg.

- Det er alt, vi hører fra vores såkaldte ledere: Ord. Ord, der lyder godt, men som indtil videre ikke har ført til handling. Vores håb og drømme er druknet i deres tomme ord og løfter, sagde hun.

Her en del af Greta Thunbergs tale her.

Tiltroen til, at de ældre generationer rent faktisk vil lytte til de unges forslag og handle på dem, er ikke stor.

- Vi har en ung generation af mennesker, der kan og vil, men problemet er, at de forslag, vi kommer med, bliver der ikke handlet på, siger hun.

Derfor kunne Matilde Bondo Dydensborg godt have ønsket sig, at politikerne i en eller anden grad havde været forpligtet til at handle på ungdommens anbefalinger fra Youth4Climate.

Og samtidig ville hun gerne have haft mere tid end blot to ud af de tre dage, konferencen forløber over, til at udarbejde forslagene til politikerne.

- Hvis vi havde haft mere tid, var der måske større sandsynlighed for, at der ville komme mere konkrete ting ud af det, siger hun.

Håber, at politikerne lytter

Selv har Matilde Bondo Dydensborg brugt konferencens første to dage på at nørde et af de absolut vigtigste emner på hendes klimadagsorden: Uddannelse i klimakrisen.

Sammen med andre deltagere har hun udarbejdet et konkret forslag om, at klimaforandringer og de konsekvenser, det medfører, skal på skoleskemaet hele vejen op gennem uddannelsessystemet.

Unge fra hele verden deltager i konferencen, som slutter i dag. (Foto: Matteo Bazzi © Ritzau Scanpix)

Matilde Bondo Dydensborg håber, at forslaget når frem til de politiske diskussioner ved COP26 og kan blive til virkelighed i Danmark og andre lande.

- Det her event er med til at vise, at vi er en bevægelse af unge mennesker, der går op i det her og forhåbentlig få vores stemme hørt.

Når du tager hjem, er du så mere eller mindre optimist på planetens vegne?

- Jeg tror, der er rigtig, rigtig meget arbejde, der skal gøres, siger Matilde Bondo Dydensborg efter en lang pause.

- Det er vigtigt at inddrage unge mennesker i den her debat. Jeg håber virkelig, at vores resolutioner bliver hørt, og at der bliver handlet på det, fordi så føler jeg også, at vi har været med til at gøre en forskel.