17-årige Rahima bor i Herning: Vi skulle aldrig være flygtet fra Syrien

Rahima Abdullah har dårlig samvittighed over at leve i et velfærdssamfund, mens hendes familie stadig lever i frygt og borgerkrig.

17-årige Rahima Abdullah flygtede med sin familie fra Syrien i 2015 og går i dag på HTX-linjen på Herningsholm Erhvervsskole. Hun har også skrevet bogen “Olivengren” om livet i Afrin.

For nyligt modtog 17-årige Rahima Abdullah et brev fra sin kusine Berfin.

Hun er 13 år gammel og bor i byen Afrin i det nordlige Syrien. Den by, som Rahima selv flygtede fra i 2015 sammen med sin familie, inden de endte i den midtjyske by Herning.

I brevet beskriver Berfin, hvordan det har været at leve midt i den syriske borgerkrig det seneste år.

"Jeg ved ikke, hvordan jeg stadig kan være i live i dag. Da bomberne begyndte at ramme Afrin, tænkte jeg, at det her var enden på mit liv", skriver kusinen.

Det blev ikke enden på Berfins liv, da Tyrkiet sammen med den frie syriske hær overtog styringen med byen tidligere i år. Men det blev starten på en anden form for alvor. Berfins far er nu blevet fængslet, fordi han har givet medicin til de kurdiske krigere under angrebet på Afrin. Han er apoteker.

I brevet skriver 13-årige Berfin om sin fars situation:

"Jeg besøgte ham i går sammen med min mor. De torturerer ham så meget, at blodet flyder fra hans krop. Jeg græd meget og bad dem om at lade mig tage min far med hjem, men de nægtede."

Rahima Abdullah har oversat brevet fra sin kusine, så man også i Danmark kan fornemme, at der ikke nødvendigvis er sikkert i Syrien, bare fordi bomberne ikke længere falder over landet. Rahima fyldes med dårlig samvittighed, når hun læser om sin kusines liv, mens hun selv nyder trygheden i Danmark.

- Jeg har dårlig samvittighed over, at jeg sidder her i fred, mens hun lever i krig hver dag, siger hun.

På tide at syrere vender hjem

Rahima og hendes familie er sammen med godt 4.500 andre syriske flygtninge i Danmark lige nu centrum for en politisk debat.

For i takt med, at krigen løjer af i Syrien, vil et flertal i Folketinget gerne gøre mere for, at flere syriske flygtninge rejser hjem. De har nemlig kun midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark. Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen mener, at udlændingemyndighederne tager fejl, når de vurderer, at syriske flygtninge ikke kan rejse tilbage.

- Man bør både ændre fortolkning og praksis, så det bliver lettere at sende syriske flygtninge hjem. Det er mit indtryk, at udlændingemyndighederne ikke er særlig grundige, når de vurderer, om flygtninge reelt har mulighed for at rejse tilbage til deres hjemland, siger Martin Henriksen.

Debatten er opstået i takt med, at flere syriske flygtninge faktisk er begyndt at vende tilbage. Mere end 10.000 syrere er rejst hjem i 2017, og flere medier har også berettet om ferierejser til Syrien i forbindelse med den muslimske eid-fest.

Rahima Abdullah mener dog alligevel, at det er forkert når Syrien fremstilles som fredeligt og sikkert, og henviser til sin kusines brev:

"Alle her i Afrin er meget bange og i fare. Hver dag hører jeg nye historier fra vores naboer. Hver dag voldtager terrorister nogle kvinder og børn eller stjæler folks ejendom og dræber dem. Nu er der ikke flere bomber, men de behandler os meget dårligt. Jeg er bange for, at de en dag vil nærme sig min lillesøster og mig."

Rahima ved godt, at hendes kusines situation er særlig, fordi hun er kurder i Afrin. Hun mener dog alligevel, at det er forkert, når et politisk flertal i Folketinget konkluderer, at det er blevet sikkert at rejse tilbage til Syrien.

Berfin Ali er 13 år og kusine til Rahima Abdullah. Her sidder hun med sin 6-årig lille søster Raperin.

Man bør aldrig forlade sit land

Rahima Abdullah har på tre år lært godt nok dansk til at gå på HTX-linjen på Herningsholm Erhvervsskole, hvor hun nu går på første årgang. Alligevel er hun indstillet på at rejse hjem så snart, at det er muligt.

- Jeg vil gerne tilbage, også selvom det ikke er sikkert. Jeg synes, det var en fejl at flygte, for man bør blive i sit land uanset, hvad der sker. Kæmpe for det, man tror på og lide samme skæbne som sit folk, siger hun.

Beslutningen er dog ikke op til Rahima, som kun er 17 år gammel. Hendes forældre tog beslutningen om at flygte, og de nægter hende at rejse tilbage til Syrien, før der er mere sikkert. Derfor må Rahima ligesom så mange andre flygtninge tålmodigt vente på, at tiderne skifter i hendes hjemland.

En forventning, som også afslutter brevet fra Rahimas kusine i det nordlige Syrien:

"Jeg håber, at Afrin vender tilbage som før. Børn skal have lov til at lege og gå i skole. Folk skal have lov til at smile og leve i fred. Alle mennesker fortjener et smukt og sikkert liv. Et liv uden krig og lyden af bomber. Ingen i denne verden fortjener at leve i krig."

Hør hele indslaget om Rahima Abdullah i P1 Orientering her.