Nogen kalder det duftallergi, andre kalder det hysteri.
Der findes mange myter og til gengæld meget lidt konkret viden om sygdommen MCS, Multiple Chemical Sensitivity, på dansk duft- og kemikalieoverfølsomhed, som ca. 17.000 danskere lider af, skriver Berlingske Tidende.
- Vi ved med sikkerhed, at der ikke er tale om en allergisk reaktion, selv om det opleves sådan af de berørte, siger forskningsleder Jesper Elberling fra Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed på Gentofte Sygehus.
Skal tages alvorligt
Centret har siden 2006 arbejdet på dels at kortlægge forekomsten af MCS og især på at finde frem til årsagen, og hvordan sygdommen kan afhjælpes.
- Men selv om det ikke er allergi, betyder det ikke, at der ikke er tale om en konkret lidelse, som vi skal tage meget alvorligt, siger Jesper Elberling.
- Og med de metoder, der i dag findes til at undersøge nervesystemet, har jeg stor forventning til, at vi får placeret årsagen til lidelsen i nær fremtid, d.v.s. inden for de næste 10 år, siger han.
Måske en infektion
En svensk forskergruppe fra Karolinska Sjukhuset har lavet hjerneskanninger af MCS-patienter, som viser, at når de udsættes for bestemte dufte, aktiveres deres hjerne anderledes end hos andre.
Jesper Elberling siger, at spørgsmålet er, om sygdommen skyldes påvirkning fra miljøet, eller om der er tale om en helt anden sygdomstilstand, f.eks. en infektionssygdom, som blot viser sig ved, at folk reagerer på dufte og kemikalier.
- Man skal i hvert fald nok være varsom med at sige, at det er miljøet, der gør folk syge. Men når først de er syge, er det miljøet, der forværrer tilstanden, siger han.
Mados og parfume
Der er næsten ingen grænser for, hvad MCS-patienter kan reagere på. Det kan være parfume, mados, lugten fra tryksager eller dampe fra elektriske apparater.
- De fleste reagerer kun på nogle af tingene, men nogle få reagerer næsten på alting. siger Jesper Elberling.
Symptomerne er mangeartede: Hovedpine, trykken i brystet, vejrtrækningsproblemer, ekstrem træthed og muskelsmerter er blot nogle.