18 år og ingen sommerferieplaner? Nu vil EU give dig en gratis rejse

Fra i dag kan du ansøge om en gratis europarundrejse, hvis du er 18 år - og heldig.

(ARKIV) Europæiske unge skal bevæge sig mere rundt i EU, mener Europa-Kommisionen. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Hvis du ikke nåede at få fingrene i en billet til Roskilde Festival eller Smukfest, står EU nu klar med et alternativ, hvor du ikke en gang behøver at finde tegnebogen frem.

For er du 18 år - eller fylder det inden den 1. juli 2018 - kan du fra i dag ansøge om at komme på interrail.

EU vil nemlig sende omkring 15.000 unge på en gratis tur gennem Europa for at "opdage deres kontinent", som Europa-Kommisionen beskriver det.

Billetten giver mulighed for at rejse i op til 30 dage og besøge op til fire fremmede lande - som udgangspunkt via tog, men færgelinjer er også en mulighed.

EU har afsat 90 millioner kroner til formålet.

En europæisk identitet

Det såkaldte DiscoverEU-program skal give europæiske unge en større forståelse for EU's muligheder.

Det skriver EU-kommissær for uddannelse, kultur og unge Tibor Navracsics i en pressemeddelelse.

- Det vil være en glimrende lejlighed for unge til at opdage Europa gennem en personlig rejse og få erfaringer, som man ikke kan få ved at læse en bog eller se en dokumentar, lyder det.

Interrail var især populært blandt Europas unge fra 1970’erne til 1990’erne, men i takt med at prisen på flyrejser er faldet, har færre valgt togrejsen. Det vil EU nu lave om på.

I Danmark solgte DSB sidste år cirka 7.000 interrailbilletter - et godt stykke fra de 27.000 billetter, de solgte i 1989. En billet koster mellem 1.500 og 3.500 kroner.

Flere skal afsted

Europa-Kommissionen vil gerne udvikle initiativet, og de har et håb om, at halvanden million 18-årige kan sendes afsted på en gratis europæisk rundrejse mellem 2021 og 2027.

De første 15.000 skal derfor fungere som et pilotprojekt.

I ansøgningsprocessen kræver det - udover at være født mellem 2. juli 1999 og 1. juli 2000 - at du kan svare på fem spørgsmål om kulturarv i EU, EU's initiativer for unge og valget til Europa-Parlamentet.

Onlineansøgninger vil være åbne HER mellem 12. juni kl. 12 og 26. juni, og rejsen kan finde sted mellem 9. juli og 30. september 2018.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk