Tema Grænsekontrol

18-årig pendler: ’Det er meget at skulle vise pas for at komme i skole’

Andreas Poulsen dropper morgenmaden for at nå i skole til tiden.

Andreas Poulsen er vant til turen over Øresund. Men med den nye id-kontrol forbereder han sig på ikke at få spist morgenmad. (Foto: Nicolas Stig Nielsen © DR Nyheder)

Det er stadig mørkt, da Andreas Poulsen på 18 år kommer slentrende hen ad fortovet mod Amagerbro metrostation. Klokken er ti minutter over syv. Forude venter der en tur til Malmø, der kunne være som de mange andre, hvis ikke det var for den svenske regerings beslutning om at indføre id- og grænsekontrol.

Andreas er gymnasieelev på det svenske musikgymnasium Rytmus, der ligger i hjertet af Malmø. Hver morgen pendler han til Sveriges tredjestørste by. Men efter Sveriges krav om id-kontrol er han nødt til at tage en halv time tidligere af sted.

- Jeg forventer kaos. Det påvirker ens dag, siger han, mens metroen ruller fra Amagerbro mod Københavns Lufthavn.

Første tur med id-kontrol

Klokken er 7.17, og forude venter den første dag med kontrol af id, inden Andreas kan få lov at stige ombord på Øresundstoget mod Malmø.

Inden det nye års første tur har han holdt kontakt med andre øresundspendlere i en Facebookgruppe. Her har han kunnet læse, hvordan kontrollen skulle foregå.

- Normalt bruger jeg den halve time om morgenen på at spise morgenmad, siger Andreas.

På perronen i Københavns Luftahvn står sikkerhedsvagter fra Securitas klar til at tjekke og scanne de rejsendes legimitation. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Denne mandag morgen bliver dog på tom mave. Så tidligt vil Andreas ikke op for at skulle i skole.

Omkring 8.30 når Andreas sit skiftested i Københavns Lufthavn. Fra Metroen bevæger han sig ned i lufthavnens terminal 3, drejer straks til højre og går ned ad rulletrappen til tog-perronen. Alt er, som det plejer at være, konstaterer han.

Gule vagter afspærrer perron

I bunden af rulletrappen er alt imidlertid ikke helt, som det plejer. Vagter i gule jakker afspærrer perronen. "ID tak," bliver der sagt, og Andreas Poulsen finder sit rødbedefarvede pas frem fra lommen. Vagten fra sikkerhedsfirmaet Securitas kigger først på billedet i passet – så op på Andreas. Imens høres klik fra de mange pressefotografers kameraer, der ikke efterlader nogen tvivl om, at dagen i dag ikke bare er en helt almindelig rejsedag.

I Københavns Lufthavn er der mødt pressefolk frem for at dække den første dag med id-kontrol. Andreas når at give et interview til tv, inden toget kommer. (Foto: Nicolas Stig Nielsen © DR Nyheder)

Til sidst tager vagten et billede af Andreas’ pas, inden han får lov at gå ud på perronen og vente sammen med de omkring 30 andre, der også skal med toget til Sverige. Under 45 sekunder tog det at få kontrolleret og scannet passet.

Overraskende ligetil

Et kvarter senere triller Øresundstoget ind på perronen på Københavns Lufthavns Station. Klokken er kvart i otte, og vi nærmer os tidspunktet for, hvornår Andreas Poulsen normalt stiger ombord. Få minutter senere ruller toget ud af tunnelen, henover Peberholmen og op på Øresundsbroen. Andreas gør status på den første dag med id-kontrol ved Øresundstoget.

- Det var ikke slemt og meget lige til. Det er jeg overrasket over, men jeg frygter, det bliver værre. Jeg tror, jeg var heldig i dag. Ja, jeg er en smule skeptisk, griner han.

Klokken er kvart i otte, da Øresundstoget endelig ruller ind på perronen i Københavns Lufthavn. (© DR Nyheder)

Irriterende kontrol

Klokken passerer otte, inden toget triller ind på den første station i Sverige – Hyllie. Andreas Poulsen finder sit pas frem for anden gang. Han ved, at svensk politi her har lavet grænsekontrol siden midten af november.

- Det havde jeg ikke regnet med, da jeg søgte ind. Det er lidt irriterende, for det er meget at skulle have sit pas med i skole.

På den første station i Sverige laver det svenske politi grænsekontrol. Her må Andreas igen finde sit pas frem. (© DR Nyheder)

Fyldte tog mod København

Efter fem minutters ophold glider toget videre. På næste station stiger Andreas af, går op af rulletrappen og hen af fortovet. 18 minutter over otte er han på skolen.

Ti minutter over otte stiger Andreas Poulsen af toget igen. (© DR Nyheder)

Imens står svenske pendlere på stationen i Hyllie på vej mod Danmark. I højttaleren lyder det med jævne mellemrum, at et tog til Danmark er aflyst. Helt nøjagtigt hvert andet. Perronen er mere fyldt end normalt, fortæller en pendler, og da Øresundstoget endelig kommer, er det fyldt til sidste ståplads.