18-årige Anas flygtede fra Syrien: I dag har han fået en dansk familie

Parret Kvistgaard og Rütz har åbnet deres hjem for Anas, der går på gymnasiet i Danmark.

18-årige Anas og Anna på 13 år bruger gerne biblioteket i Nyborg. (Foto: PRIVAT © privat)

Hver onsdag aften kører Kenneth Rütz fra Nyborg til Odense for at træne jiu-jitsu.

Med i bilen er også Anas, der går på den internationale linje IB på Nyborg Gymnasium. Anas træner taekwondo, som han har gjort i mange år. I bilen er også Stig, der er Kenneth Rütz' biologiske søn.

Stil spørgsmål til Anas' plejemor

Lise Kvistgaard sidder klar ved tasterne til at svare på dit spørgsmål i aften klokken 20 på dr.dk. Du kan allerede nu indsende dit spørgsmål lige her.

Når de tre tjekker ud efter træningen, kører de ind og køber kebab, inden de kommer hjem til resten af familien i huset i Nyborg.

Onsdag aften er noget helt specielt, fortæller Lise Kvistgaard, der er plejemor til Anas og gift med Kenneth Rütz.

- Anas, Kenneth og Stig har en stor fælles interesse i kampsport, og de dyrker taekwondo og jiu-jitsu. Ingen må pille ved ritualet med kebab til aftensmad efter træning.

- Han lignede en forskræmt fugleunge

18-årige Anas, der i øjeblikket medvirker i DR3-serien "Rodløs", har fået asyl i Danmark og arbejder hårdt for at klare sig i gymnasiet. Hver dag terper han desuden matematik med sin bror i Syrien over Skype.

Kun 16 år gammel flygtede Anas alene til Danmark og begyndte sit liv her i landet på et asylcenter på Ærø.

Familien Kvistgaard og Rütz

Lise Kvistgaard og Kenneth Rütz har to børn: Anna på 13 år og 16-årige Stig

Ægteparret har også to plejesønner: 18-årige Anas, der er fra Syrien, og Behzad på 16 fra Afghanistan.

Lise og Kenneth var med i bevægelsen Venligboerne, og her blev de spurgt, om de ville være værter for fem unge flygtningedrenge, som skulle i praktik på Nyborg Gymnasium.

og Anas var en af de fem. Og Lise Kvistgaard husker familiens første møde med Anas.

- Han lignede måske en forskræmt fugleunge. Han var nem at snakke med. Også fordi han taler godt engelsk. Dengang var hans store drøm at komme til at træne taekwondo efter mere end et års pause, fortæller hun og tilføjer, at han holdt pause fra kampsporten, i den periode hvor han flygtede fra Syrien.

Anas er glad for at være i familien Kvistgaard/Rütz og deler gerne sin sport med dem. Det får du mere at vide om i videoen nedenunder.

18-årige Anas har også plejefamilien med til taekwondostævne.

Den dengang 16-årige Anas vidste allerede, hvad han ville - på gymnasiet i Nyborg. Han havde behov for en kontaktfamilie og værger. Begge dele sagde Lise Kvistgaard og Kenneth Rütz ja til. Oveni fik de også forældremyndigheden.

Vi føler, at han er en del af familien. Det behøver vi ikke have adoptionspapirer for at bekræfte.

Lise Kvistgaard, plejemor til Anas

Familien havde ikke dybere overvejelser over at åbne deres hjem og familieliv for en teenagedreng, som var kommet til Danmark som uledsaget flygtningebarn, og heller ikke for den afghanske flygningedreng, Behzad, som de senere er blevet plejeforældre til.

- Vi havde jo mulighed, overskud og plads til at tage tage de unge flygtningedrenge ind i vores familie, siger Kenneth Rütz.

Ville ikke adoptere

Det har aldrig været på tale, at parret skulle adoptere Anas, forklarer Lise Kvistgaard.

- Han er så heldig stadig at have sin familie, mor, far og to ældre brødre, i Syrien og i irakisk Kurdistan. Desuden føler vi, at han er en del af familien. Det behøver vi ikke adoptionspapirer for at bekræfte, siger hun.

- Det har heller ikke ændret noget i vores forhold til Anas, at vi ikke længere har forældremyndigheden, fordi han er fyldt 18.

Lise er "evil mama"

Anas begyndte sit gymnasieliv med at bo fast hos plejefamilien i Nyborg, inden han flyttede ind på kostskoleafdelingen på Nyborg Gymnasium.

I dag kommer han fast hos familien Kvistgaard og Rütz hver onsdag og bor der også i alle weekender og ferier. Han omtaler parret som sine ekstra forældre og Stig og Anna som sine søskende.

Og Lise Kvistgaard kalder han "my danish mama" eller "evil mama". Det sidste med et smil, når han synes, at hun minder om hans biologiske mor i Syrien.

Anas dyrker taekwondo på højt plan. Her er 'danish mama' med på tilskuerpladserne til et stævne. (Foto: Dr © dr)

Når Anas har brug for hjælp til sine matematikopgaver, Skyper han ofte med sin bror i Syrien. Og når plejefamilien har brug for at vende noget med Anas' forældre i Syrien, inden der skal tages store beslutninger, skriver de til Anas' far. Han underviser i engelsk på et gymnasium.

Anas har brug for en fast og tryg base og hjælp til at udfylde de mange formularer og blanketter, som det kræver at bo i Danmark med en permanent asyltilladelse.

Viljestyrke kan føre vidt

Familien i Nyborg er enige om, at Anas har lært dem meget om viljestyrke, fortæller Lise Kvistgaard.

- Vi er fulde af beundring over hans målrettethed og arbejdsindsats. Han arbejder hårdt for at nå sine mål.

Et af Anas' mål er at begynde at læse medicin efter sin studentereksamenen, som han forventer at få i sommeren 2019.

Anas vil gerne være læge. Dermed går han han efter samme branche som sine plejeforældre. Lise Kvistgaard er konsulent og arbejder med evaluering i sundhedsvæsenet, mens Anders arbejder som organkirurg i Slagelse.

- Vi støtter ham, som vi støtter vores egne børn, siger Kenneth Rütz.

Venligboerne

  • Venligboerne er en bevægelse, der startede i 2013.
  • Det betyder, at der ikke er en forening eller anden form for formel organisation bag den landsdækkende bevægelse.
  • Bevægelsen har tre kerneværdier: Vær venlig i mødet med andre. Vær nysgerrig, når du møder mennesker, der er forskellige fra dig. Mød forskellighed med respekt.
  • Mange steder er der oprettet Venligbogrupper – ofte med Facebook som platform.
  • Der er også grupper med specifikke formål som praktikformidling, håndarbejde, oversættelse og juridisk hjælp.