18-årige Andrea er datter af en rocker: Jeg vil ikke vide, hvad min far laver

Over natten gik 11-årige Andrea fra at være en god veninde til at være rockerens datter.

Som 11-årig satte Andrea Christensen sig på lædersofaen i sit barndomshjem sammen med sin storebror. Foran hende stod hendes mor. Hun skulle fortælle dem noget. Det kunne ikke være noget med en skilsmisse, for allerede da Andrea var et år gammel, blev hendes forældre skilt. Men den besked de to børn fik på denne vinterdag, skulle ændre deres liv fra det sekund.

”Jeres far er i fængsel”.

- Jeg var i totalt chok, husker Andrea her syv år senere.

Hendes far var uden familiens vidende kommet ind i rockermiljøet. Og nu sad han pludselig i spjældet, dømt for besiddelse af våben og narko.

Den dengang 11-årige pige var ved at tage hul på de spæde teenageår, og hun havde allerede tankerne på overarbejde om alle de ting, som relaterede sig til at være ung. Oveni skulle hun til at være hende, der havde en far, der sad i fængsel.

Tanker, hun fortæller om i programmet 'Min far er rocker' på DR2. Her fortæller tre børn af rockere, hvordan det er at vokse op med en far, der lever et helt andet liv end størstedelen af fædre.

- Alt var bare mega forvirring oppe i mit hoved. Nu skulle jeg pludselig til at vænne mig til at være en anden - i andres øjne. Før folk fandt ud af, hvad min far havde lavet, var jeg Andrea, og bagefter var jeg måske mere rockerens datter, forklarer hun.

Andrea kan i dag godt se, at der allerede var tegn på hendes fars nye livsstil:

Præcis hvad hendes far har lavet, ved Andrea faktisk ikke engang selv. Jo, hun ved, at han har en dom for våben og narko, men det er ikke noget, hun snakker med sin far om. Og det er et helt bevidst valg fra hendes side.

- Jeg er da godt klar over, at det ikke er den eneste gang, han har gjort noget kriminelt. Og jeg har da også tænkt, om han har lavet værre ting end det, han har fået dom for. Men jeg spørger ikke ind til det, for jeg skåner mig selv. Jeg tror da heller ikke, der er ret mange børn, der ønsker at vide, hvis deres forældre laver noget lort.

Selvom det forblev usagt, satte faderens liv alligevel dybe spor i lang tid efter det halvandet år, han sad i fængsel.

- Jeg havde hele tiden frygten for, hvornår det ville ske igen. Hver gang der ringede et skjult nummer til min telefon, stivnede jeg, fordi de ringer fra skjult nummer i fængslet. Og jeg har da tit tænkt, hvad der kunne ske næste gang. Men jeg forsøgte at skubbe det til side, fordi jeg tænkte, at jeg ikke ville have godt af at vide de ting.

Veninder og deres forældre blev bange

Andrea er vokset op i Fredericia hos sin mor sammen med sin storebror og sin lillesøster, som har en anden far end sine to store søskende. Barndommen var tryg i det lille parcelhus med have og to forældre, der altid har kunnet snakke sammen og være sammen om deres børn på trods af skilsmissen.

- Jeg har altid været glad for at bo i en lille by, men her oplevede jeg, hvad det også kunne betyde. Tingene spredte jeg hurtigere, end jeg kunne være med til. Da min far kom i fængsel, sad han inde for 100.000 ting, han ikke havde haft noget at gøre med. Jeg var ikke klar til at snakke om det, så folk fandt deres egne grunde, og snakken gik.

I tiden efter følte den blot 11-årige Andrea, at hun skulle bevise en masse overfor omverdenen. Hun skulle for alt i verden ikke leve op til de fordomme, der let kunne opstå omkring rockerens datter.

- Jeg skulle virkelig klare mig godt. Jeg begyndte at tænke over, hvad folk tænkte om mig. Og jeg var ekstra sød overfor andre, husker hun.

Det var dog ikke nok at blive mønsterbarnet Andrea, for der var stadig veninder og forældre, som ikke var tryg ved rockerens datter.

- Jeg blev hele tiden ramt med, hvad han havde lavet. Jeg havde for eksempel en veninde, der ikke turde komme hjem til mig, for hun syntes, min far så farlig ud med sine tatoveringer og skaldede look. Der var også forældre, der var nervøse over at sende deres børn hjem til mig, fordi de tænkte, at det var et dårligt miljø for deres børn.

Forsvarer gerne sin far men ikke hans handlinger

Efter fængslet blev Andreas far en del af rockergruppen Hells Angels i Aarhus, og det var ikke noget, der faldt i god jord hos Andreas mor. Hun brød sig ganske enkelt ikke om, at hendes datter var sammen med sin far. Som hun siger, så tilhører en HA-rocker en udsat gruppe.

Men det påvirker ikke Andrea selv. Og derfor har hun da også sagt ja til at flytte sammen med sin far i en fælles lejlighed. Dels for at prøve at være tæt på sin far og dels for at kunne få en større lejlighed, fordi hun så har én at dele huslejen med.

De leder lige nu efter noget sammen, så Andreas far har et sted at være, når han er i Fredericia for at være sammen med sine børn et par gange om måneden.

- Det er min mor på ingen måde fan af. Men hun og jeg har haft nogle snakke om, at selvfølgelig vil min far ikke spørge om at flytte sammen, hvis der var risiko for, at der skete mig noget. Og sådan har jeg det også. Jeg ved, at han aldrig vil udsætte mig for fare, forsvarer Andrea sin far.

Det er langt fra første gang, den 18-årige kvinde oplever at skulle stå op for sin far. Det har hun gjort masser af gange de sidste syv års tid.

- Jeg kan selvfølgelig ikke forsvare det, han laver, og det vil jeg heller ikke, for det er forkert. Men selvom han har lavet ting, han ikke skal eller må, er han jo min far. Mange tror, at alt går op i motorcykler og fest og farver. Sådan er det jo ikke altid. Han er også en familiefar, der kan drikke en kop kaffe.

Det ’normale’ familieliv med far, mor og børn samlet omkring bordet en helt almindelig mandag aften er ikke noget, Andrea har oplevet ret tit. Og som barn savnede hun det, og når hun var hjemme hos veninderne til aftensmad, tænkte hun, ”det gad jeg fandeme også godt”.

- Men nu har jeg det sådan, at min opvækst har gjort mig til den, jeg er blevet i dag. Det har været med til at gøre mig til en meget selvstændig pige, der godt selv kan finde ud af at tage beslutninger, og jeg har ikke brug for, at mine forældre hele tiden skal støtte mig.

Har savnet sin far og rollemodellen

Når det er sagt, lægger Andrea ikke skjul på, at hun ville ønske, at hendes far havde fortsat det liv, han havde, da hun var lille. Der arbejdede han på kontor og havde en helt normal hverdag, hvor han så sine børn i weekenderne. Han har altid været vild med motorcykler, og ønsket om et fællesskab omkring de store maskiner førte ham ind i rockermiljøet, fortæller Andrea.

- Det er en super egoistisk beslutning at blive medlem i sådan en klub. Alle ved, der kommer konsekvenser, for det er noget, folk har en holdning til. Og når man gør det, kommer der automatisk holdninger til resten af familien, forklarer hun men slår alligevel fast, at hun ikke bærer nag overfor sin far og hans valg.

- Jeg kan godt tænke, at det havde jeg ikke gjort, hvis jeg sad med to børn, men det er ikke det samme som at bære nag.

Det er da også derfor, at Andreas far stadig er en stor del af hendes liv. Og det vil han altid være.

- Der har været enkelte gange, hvor jeg har tænkt på at droppe kontakten til ham, men det har kun været i frustration, og jeg vil aldrig kunne gøre noget ved det. Det er min holdning, at min far er rocker, uanset om han er en del af mit liv eller ej. Jeg har fundet balancen med at være min fars datter på trods af hans valg af livsstil. Han ved godt, at det har påvirket os, og jeg ved, at han har haft det skidt over, hvordan det har påvirket os.

Her tænker Andrea både på, at hun har skullet kæmpe med at være rockerens datter, men i stor stil også at have en far, der ikke har været meget tilstede, fordi han har haft et andet og til tider mere vigtigt fællesskab hos rockerbrødrene i HA i Aarhus. For eksempel var han ikke med, da hans 18-årige datter modtog sit eksamensbevis til dimission på gymnasiet i sommer.

Hør hvordan det påvirker Andrea, når hendes far melder afbud til vigtige ting:

- Det værste har hele vejen igennem været savnet til ham. Jeg har følt, at jeg har manglet min far, og jeg har manglet min far-rollemodel. Det samme har min storebror – måske endda i højere grad. Der kan man vist godt sige, at min far ikke klaret så godt, siger hun med smil i stemmen.

Alligevel har rockerens unger klaret sig mere end godt. Andreas storebror er ved at uddanne sig til erhvervsøkonom, og når Andrea er færdig med sit sabbatår efter studentereksamen, er hun heller ikke i tvivl om, hvad hendes mål er.

- Jeg har hele tiden tænkt, at jeg gerne vil være socialrådgiver, og det har helt klart noget at gøre med de ting, jeg har oplevet i min barndom og opvækst. Jeg har god erfaring med, hvordan man kan håndtere forskellige familiesituationer, og det vil jeg gerne bruge i mit fremtidige job, siger 18-årige Andrea Christensen.