186 læger svarer corona-spørgsmål i deres fritid: 'Der er brug for tryghed'

I en gruppe på Facebook hjælper frivillige læger fra hele landet danskerne med at forstå retningslinjer og den frygtede virus.

Facebookgruppen 'Spørg en læge om coronavirus' svarer på det meste, men stiller ikke diagnoser eller giver forslag til behandlinger.

Spørgsmål er der nok af.

Er det ok at begynde i ungdomsklub nu?

Hvis flere herhjemme er smittet, behøver vi så at være isoleret fra hinanden?

Jeg har spist sammen med en, hvis kollega nu er testet positiv - skal jeg testes?

Indtil videre har en gruppe frivillige læger fået over 14.000 spørgsmål om alt fra ny forskning over mundbind til børnefødselsdage.

De svarer på Facebook i gruppen 'Spørg en læge om coronavirus', og lige nu er det 186 læger, som stiller op i deres fritid.

En af dem er akutlæge på Herlev Hospital Elif Bayram Orbe.

- Jeg tror, der er brug for noget tryghedsskabende i Danmark lige nu. Der sidder rigtig mange isoleret i deres hjem, som er bange. Jeg tror, der er behov for nogle pålidelige én-til-én-svar på spørgsmål, som man ikke nødvendigvis behøver forstyrre sin egen læge med, siger hun.

Frygten for italienske tilstande

Gruppen blev oprettet om natten den 15. marts. Få dage forinden havde statsmininster Mette Frederiksen (S) meddelt, at store dele af samfundet skulle lukke ned for at undgå "italienske tilstande" med mange syge, endnu flere smittede og hverken læger eller respiratorer nok.

Elif Bayram Orbe er læge på Herlev Hospital og initiativtager til gruppen.

I reportager fortalte italienske læger om, hvordan de ikke længere kunne følge med i kampen for at redde de mange liv. Hvordan de iført heldragter og masker arbejdede alle deres vågne timer. Hvordan de sov og levede isoleret fra deres familier for ikke at tage coronavirusset med hjem. Hvis de da ikke allerede var smittet.

De italienske læger arbejdede i døgndrift, blev syge og turde ikke tage hjem til deres familier, siger Elif Bayram Orbe, som selv gik hjemme på barselsorlov med sin søn.

Imens stod Danmark måske over for samme scenarier.

- Jeg kunne godt tænke mig at bidrage, for jeg arbejder normalt også i akutmodtagelsen, og jeg synes, det her manglede.

Målet var at aflaste de praktiserende læger og akuttelefonen og skabe mere tryghed i befolkningen. Siden er det i høj grad også blevet et sted, hvor læger med stor faglig viden og ikke mindst autoritet kan modarbejde forkerte informationer om coronavirus.

Dagligvarer og mundbind

En af dem, der i gruppen har specialiseret sig i at modvirke misinformationer om coronavirus, er Søren Rosenlund Petersen, som er læge på radiologisk afdeling på Slagelse Sygehus.

- Det kan jo handle om alt lige fra konspirationsteorier til, at der var rigtig mange, som i starten troede, de skulle vaske alle indkøbsvarerne af og stille sko i karantæne i flere dage, siger han.

Misinformation kan sprede sig på relativt kort tid og nå at blive set af rigtig mange mennesker, forklarer Søren Rosenlund Petersen, og myndighederne har ingen chance for at sætte ind.

Det kan være falske påstande, som at mundbind kan give kuldioxidforgiftning eller forværrer sygdommen - eller at D-vitamin skulle kunne beskytte mod coronavirus.

Men langt de fleste spørgsmål handler om, hvordan man som helt almindelig borger, som gerne vil gøre sit bedste, navigerer i de mange udmeldinger og ikke mindst frygten for at få og sprede virusset.

Søren Rosenlund Petersen er en af lægerne, der besvarer spørgsmål i Facebook-gruppen.

- Der er rigtig mange, som gerne vil gøre det godt, men som har svært ved at navigere i de udmeldinger, der kommer, siger Søren Rosenlund Petersen.

Indtil nu er der givet over 9.000 svar, som ligger offentligt tilgængelige i gruppen, mens resten enten er afvist eller besvaret privat. Ofte med beskeden om, at man skal søge egen læge. Enten fordi det er specifikke og personlige sundhedsproblemer - eller for alvorlige.

Gruppens 186 læger besvarer nemlig ikke spørgsmål om folks diagnoser eller kommer med bud på behandlinger.

Og netop det er en af gruppens styrker, mener Ivar Petersen, der er patientambassadør for Dansk Selskab for Patientsikkerhed

Personlig gennemslagskraft

De har netop overleveret 'Patientsikkerhedsprisen 2020' til gruppen. Og Ivar Petersen mener, at lægerne i gruppen 'Spørg om coronavirus' kan noget, som resten af sundhedsvæsenet ikke kan, når det kommer til epidemien.

- De formidler det på en måde, som befolkningen forstår. De bruger humor og gør det også personligt nogle gange, hvor de siger: 'Jeg har også udsat mit bryllup', eller siger 'Ja, det er ikke ulovligt, men jeg ville ikke gøre det'. Der tror jeg bare, at gennemslagskraften er meget større, siger Ivar Petersen.

Han håber desuden, at lægernes frivillige arbejde kan mærkes i systemet.

- De tager jo et enormt pres fra resten af sundhedsvæsenet - alle dem, der ellers ville have ringet til egen læge, til akuttelefonen eller til 1813. Og det skal man altså ikke undervurdere.

Svarene fra lægerne på spørgsmålene øverst i artiklen lyder i øvrigt sådan her:

Er det ok at begynde i ungdomsklub nu? Nej, det er nok ikke en god idé.

Hvis flere herhjemme er smittet, behøver vi så at være isoleret fra hinanden? Ja, det bør I.

Jeg har spist sammen med en ven, hvis kollega nu er testet positiv - skal jeg testes? Kun hvis vennen bliver testet positiv.

Facebook
Twitter