19-årige Cecilie i testkøen: 'En veninde var positiv i lørdags, så det passer perfekt'

I Ishøj og Brøndby er massetest af unge nu skudt i gang.

Køerne strækker sig hele vejen rundt om bygningerne, da massetest for coronavirus onsdag formiddag skydes i gang vestegnskommunerne Ishøj og Brøndby.

De to søskende Cecilie Pedersen og Sandra Pedersen på 19 år har en meget konkret grund til at møde op i Ishøj:

- Vi var sammen med vores veninde, der er testet positiv, i lørdags. Så det passer perfekt med, at vi kan komme her i dag og blive testet, siger Cecilie Pedersen, der kalder de nye tiltag for "helt fair" og som mener, at skruen kunne strammes yderligere.

- Jeg føler, at det er vigtigt at blive testet, også for at give andre en tryghed. Man kunne godt have lavet udgangsforbud for at sikre, at man kan holde jul med sin familie, men det er en hård tid i forvejen, siger Cecilie Pedersen, der får opbakning fra sin søster:

- Det er lidt mærkeligt, at de ikke lukker ungdomsuddannelserne, men jeg kan også godt forstå det. Det ville være hårdt med virtuel undervisning, siger Sandra Pedersen, der samme med sin søster går i 3.g på Brøndby Gymnasium.

Det seneste døgn er der ifølge Statens Serum Institut registreret 1.586 nye smittetilfælde på landsplan - det højeste tal siden foråret, hvor der dog blev testet langt færre personer. Seks er døde med sygdommen, og 266 personer er nu indlagt på landets coronaafdelinger. Det er 12 flere end i går.

De øverste 15 pladser på listen over hårdest ramte kommuner indtages nu alle af kommuner i Region Hovedstaden. Det seneste døgn er der registreret 610 nye smittede i de 17 kommuner, som i går blev pålagt restriktioner.

Massetesten startede i dag, 2. december, hvor Akutberedskabet har pop-up testcentre i Ishøj og Brøndby. De andre testdage kan du se her.

Hvis du bor i én af de 17 kommuner i Hovedstadsområdet og gerne vil testes inden jul, så kan du selv tjekke, hvor du kan dukke op i din kommune på regionens hjemmeside. De specifikke teststeder vil løbende blive offentliggjort her.

Professor: Det er ikke nok

De næste par uger skal testindsatsen igennem de øvrige 15 ramte kommuner i og omkring København. Regeringen og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har særligt fokus på at få testet 200.000 unge mellem 15 og 25 år inden jul.

En opgørelse fra Sundhedsministeriet viser, at 26 procent af dem, der bliver testet positive med coronavirus i de 17 hovedstadskommuner, er unge mellem 15-25 år.

Men selvom der nu skrues gevaldigt op for indsatsen mod coronavirus i hovedstadsområdet, så er det, der bliver gjort, slet ikke nok. Det vurderer Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

Han mener, det er godt, at der er fokus på test af unge, og det giver i hans øjne også mening, at flere tiltag er målrettet eleverne i skolen - for eksempel, at elever ikke må blandes på tværs af klasser.

Men det er langt fra nok i den nuværende situation, lyder det.

- Som situationen er lige nu, burde vi gå mere radikalt til værks. Jeg er lidt utryg ved situationen. Jeg ved godt, at man også skal teste, men man får ikke testet alle de unge fra dag 1, så der kommer en periode, før denne testning faktisk bliver effektiv.

- Den periode bekymrer mig af to grunde: Dels fordi dem, der endnu ikke er testet, i mellemtiden kan smitte nogle af dem, som lige er testet negative, og dels fordi vi er så tæt på jul, siger Allan Randrup Thomsen.

Køber ikke Brostrøms argumenter

Professoren havde gerne set, at eleverne i de ældste klasser i folkeskolen og i gymnasierne var blevet sendt hjem til fjernundervisning i resten af december.

- Det kan ikke undgås, at når 20 eller 30 unge mennesker går sammen hele dagen, så smitter de hinanden. Jeg ved godt, at Søren Brostrøm har sagt, at man ikke mener, at der er så meget smitte på skolen, men den argumentation køber jeg ikke. Det er baseret på, at man spørger folk selv, hvor de mener, at de er blevet smittet, siger Allan Randrup Thomsen.

Det er direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, ikke enig i. Det er vigtigt, at der er sammenhæng mellem niveauet af smitten og de tiltag, som myndighederne sætter i gang, mener han.

- Vi har stadig et meget stort hensyn at tage til, at den unge generation faktisk får deres uddannelse og læring igennem fysisk fremmøde, siger Søren Brostrøm.

Det er kulturhuset Brønden i Brøndby, der fra i dag fungerer som et nyt midlertidigt sted for massetest. Christoffer Tversted er daglig leder og forventer at kunne teste 700 personer hver dag.

- Når vi kommer nærmere borgerne, så får vi testet flere. Og det at vi kan teste, uden at folk skal lave en tidsbestilling, betyder, at vi rammer flere mennesker, siger han.

For at kunne teste flest muligt unge i hovedstadsområdet den næste tid vil der udover de nye testcentre køre i alt 20 mobile teststationer rundt mellem de 17 forskellige kommuner.

Rettelse: Det fremgik tidligere ved en fejl, at seks personer var døde af corona. Dette er rettet til døde med corona.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter