19-årige Isabella vil cykle jorden rundt for klimaet: Jeg mistede hele min identitet

Hun vil rejse rundt i verden for at plante træer. Ikke kun for klimaet, men også for at give en dyb depression baghjul.

(Foto: © Peter Boier DR Nyheder)

Armenien, Kina og Chile.

Så vidt forskellige lande vil 19-årige Isabella Seedorff bruge 2020 på at rejse til - for at plante træer.

I stedet for - som mange af hendes jævnaldrende - at vælge en videregående uddannelse lige nu er hun i gang med at planlægge en jordomrejse på cykel, hvor hun vil plante træer og frede jordarealer over hele verden. Det er hendes egen personlige kamp imod udledningen af CO2. Men i lige så høj grad en kamp for at bevise noget over for sig selv.

For selvom beslutningen om at cykle jorden rundt og plante træer umiddelbart lyder fed, så begyndte den et dystert sted.

- 2019 startede ud med en rigtig sort periode for mig, siger Isabella.

I foråret fik hun en voldsom depression.

- Jeg blev utrolig modløs. Alt var bare håbløst, og jeg kunne ikke se vigtigheden af noget som helst. Det var virkelig ubehageligt, for sådan har jeg aldrig haft det før. Jeg gik pludselig bare rundt i gråtoner.

Isabella var i gang med 3.g på Det Frie Gymnasium. Gennem hele gymnasietiden havde hun lavet en masse politisk arbejde for klimaet. Men livet som fuldtidsstuderende og fuldtidsaktivist blev i foråret 2019 for meget. Og den depression, der ramte hende, var så voldsom, at hun måtte droppe ud få måneder før afgangseksamenen.

Klimakampen kom simpelthen til at fylde så meget, at den til sidst knækkede hende.

- Det skræmte mig rigtig meget. Kampen for klimaet var hele min identitet, og pludselig blev jeg ligeglad med den - så det føltes som om, der ikke rigtig var noget tilbage af mig.

Jorden rundt - på cykel

Under sin depression valgte Isabella at tage til Spanien for at vandre en 800 kilometer lang tur på Caminoen i den nordlige del af landet. Hun kunne ikke rumme mere klima-snak, men naturen var fortsat et sted, hvor hun fandt ro.

- Det gjorde noget ved mig. Jeg fik kampgejsten tilbage.

Det tog Isabella over et halvt år at finde tilbage til sit gamle jeg. Men nu er hun der - og med det er kampgejsten for klimaet også vendt tilbage. I en sådan grad at hun har taget den store beslutning, at til april vil hun sætte sig i sadlen og trampe i pedalerne - hele jorden rundt.

Isabella regner med at skulle træde i pedalerne på flere kontinenter. (Foto: © Peter Boier DR Nyheder)

Hun regner med at turen kommer til at tage omkring to år. Det er lang tid, men Isabella har brug for at gøre noget konkret. Hun er træt af folk, der bare snakker, politikere, der lover og lover, og beslutningstagere, der siger, at de gør al muligt, som alligevel ikke sker.

Det er ikke egen lejlighed og studievalg, der står øverst på hendes to do-liste.

- Jeg kan ikke rigtig se, hvad jeg skulle med en videregående uddannelse, hvis kloden er ved at gå under. Og hvis den udsigt vi har lige nu er ressourcekrig og folk, der lever under kummerlige forhold, fordi vores klima er i forandring, så giver det bare ikke mening at sidde i et klasselokale og lære om ligninger, siger Isabella.

Alt det bliver bare lidt ligegyldigt.

- Grunden til at mange tager en uddannelse er jo for deres fremtids skyld. Men for mig er det svært at se en fremtid, hvis ikke vi har en global fremtid. Og som jeg ser det lige nu, så ser vores fremtid bare super negativ og dyster ud.

Træer over hele verden

På cykelturen vil Isabella forsøge at få plantet træer og fredet jordarealer sammen med sin samarbejdspartner World Land Trust.

Og netop det at plante træer er faktisk noget, der er kommet super meget fokus på i 2019. Det fortæller Nora Skjernaa Hansen, der er skovpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi har aldrig oplevet så stor en interesse for skov og træer som i 2019. Det er både privatpersoner, firmaer og politikere, der ønsker at plante træer for klimaet.

Og det er ikke nogen dårlige ide, fastslår Thomas Nord-Larsen, der er seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Træer kan nemlig binde CO2 og lagre det i deres grene, stamme og rødder.

Derfor håber Isabella også på, at hendes projekt kan skabe opmærksomhed om vigtigheden af træer i forhold til vores klimaproblemer.

- Jeg håber, langt og dybt inde i min sjæl, at vi kan få samlet sindssygt mange penge ind til at få fredet nogle naturområder. Jeg føler mig helt stresset over, at der er mere og mere regnskov, der bliver fældet, og at flere og flere skovareler bliver bebygget. Så jeg håber bare, at vi kan få bremset den udvikling ved at få fredet noget natur og plantet nogle træer.

At cykle jorden rundt på cykel er en klimakamp for Isabella, men det er også for at få en oplevelse, som hun ville kunne kigge tilbage på resten af livet, fortæller hun.

- Der bliver en kæmpe forskel på mit 2019 og mit 2020. Det, der skete for mig i år, var selvfølgelig forfærdeligt og ubehageligt, og noget, jeg ikke har lyst til at genopleve.

Men hun tror også, at det har været utrolig lærerigt for hende.

- Jeg er glad for, at jeg kan kigge tilbage på 2019 og se, at jeg er kommet over min depression. Jeg lærte at fokusere på, hvad det er vigtigt for mig. Og at jeg kom videre fra at være så langt nede, har givet mig overskud til at kaste mig ud i det her.